MAKALELER / Kaysının Sağlığa Faydaları








Kaysının Sağlığa Faydaları:

 

1--Bir avuç kayısı-bir porsiyon-100 gram kayısı 48-50 kaloridir.

 

2-- Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, "Kabızlığın en doğal çözümlerinden birisi de kayısı tüketimi. Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlıyor.

 

2.1--Günde 3-4 tane kayısı yemek, kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabiliyor.

 

2.2--Gaz ve kabızlık sorunlarında kayısıyı komposto olarak tüketmek uygun çünkü ısıyla birlikte kayısının içindeki lifler farklı bir hal alıyor ve bu da kabızlığa doğrudan etki ediyor"

 

3—Kaysı, demir bakımından zengin olup kan oluşumunu desteklemekte ve kan akışı ve enerjisini artırmakta.

 

4--Görme sorunlarına karşı A, C ve E vitaminleri açısından zengin beslenmenin önemlidir. Sarı ve turuncu meyvelerde beta karoten bulunur. Bu meyvelerden biri de kayısı.

 

4.1--Çocuklarda ve ileri yaşlarda karşılaşılan görme kayıplarının önüne geçebilmenin en doğal yolu düzenli olarak kayısı yemektir.

 

4.2--Kayısı tüketimi sayesinde gece körlüğü, katarakt ve göz dejenerasyonları önlenebiliyor. Özellikle katarakt ameliyatı geçiren kişilere kayısı öneriliyor" dedi.

 

5--Mide problemi yaşayanlar aşırı şekerli ve asitli meyveler tüketmemeli. Bu grup için kayısı tüketimi idealdir. Kayısı, potasyum ve beta karoten içeriği sayesinde kalbin dostudur.

 

5.1--Ancak kayısı böbrek hastaları tarafından tüketilmemeli. Protein ve mineral kısıtlaması yapılan böbrek hastaları için kayısı tüketimi uygun değil.

 

6--Yapılan çalışmalarda kayısının özellikle de akciğer kanserine karşı koruyucu özelliği olduğu ortaya konulmuş.

 

7--Kayısıyı daha etkili hale getirmenin bir yolu da kefir ya da yoğurtla tüketmek olduğunu kaydeden Diyetisyen Aslıhan Altuntaş,

 

7.1--"Kefirdeki probiyotikler ve kayısıdaki özellikle birlikte hem sağlıklı hem de lezzetli bir içecek hazırlanabilmektedir. 3 kayısı ve 4-5 bademi blenderdan geçirip üzerine bir su bardağı kefir ekleyin. Dilerseniz buz ekleyerek de tüketebilirsiniz" dedi.



2--Kaysı Karaciğeri Yeniliyor:


1--İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi İsmet Yılmaz, sıçanların yemine % 5 ile 10 oranında gün kurusu kayısı katarak, değişimi inceledi.

 

1.1--Yılmaz, “Bu çalışmanın sonucunda % 5 oranında kayısılı yemin 21 günlük sürede karaciğerin yenilenmesinde pozitif etkisinin olduğunu gördük.


2--Kayısının karaciğer üzerinde olumlu etkisi olduğunu bilimsel verilerle ispatladık. Kayısılı yem verilmeyen grupta belirgin bir iyileşme yoktu.

 

3--Kayısının yenileme etkisi, deve dikeni tohumuna çok yakın çıktı.


4—Karaciğeri yenileyen besinler

1—enginar yemeği(baklalı-zeytinyağlı)-enginar salata-emginar yaprağı çayı

2—Deve dikeni tohumu çayı-hapı

3—Kaysı-gün kurusu


5—Kaysının diğer faydaları:


5.1--Kayısı damarlar üzerindeki baskıyı azaltarak kan basıncını düşürüyor, fazla kolesterolün birikmesini önleyerek kalbin yükünü hafifletiyor. Ancak kalp sağlığı için faydalı olan bu potasyum içeriğine böbrek hastaları dikkat etmelidir.

 

Kaynak:

1--www.turkiyegazetesi.com.tr

2--DHA






Makalenin İzlenme Sayısı : 307

Eklenme Tarihi : 16.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.