MAKALELER / Karpuzun Sağlığa Faydaları






Karpuzun Sağlığa Faydaları:

 

1--Karpuzunun % 92 si sudan oluşur.


2—Karpuzda A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sayısız antioksidan ve aminoasitlerin bulunur.


3--Karpuzun içinde büyük oranda bulunan likopen, daha çok kırmızı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır.


3.1--Likopen kalp sağlığı, katarakt, diyabet, nörolojik hastalıklar, kemik sağlığı ve prostat kanseri önlemeyle ilişkilendirilmiştir.


3.2--Karpuzdan likopen alımını arttırmak için olgunlaşmış olanların tercih edilmesi gerekir.


4--Karpuz olgunlaştıkça beta-karoten ve fenolik asit içeriği de artar. Beta-karoten, kırmızı-turuncu sebze meyvede bulunan bir antioksidandır.


4.1--Bağışıklık, göz sağlığı ve cilt sağlığı üzerinde etkilidir.

 

5--Karpuzda kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar.


6--Karpuz, protein, magnezyum, vitamin B ve iyi yağ içerir.

 

6.1--Yapılan başka bir çalışmada ise karpuz tohumlarının vücut sisteminde gerekli olan zengin lif ve mineral kaynakları olduğunu gösterdi.

 

7--Glisemik indeksinin yüksek olmasından dolayı aşırı karpuz tüketiminden kaçınılması gerekir.Glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimi sırasında yanında proteinden zengin besinlerin tüketilmesi ile kan şekerimizin ani yükselmesine engel olabiliriz. Karpuzun yanında süt, peynir ya da yoğurt da tüketmek gerekir.

 

Kaynak:www.Türkiye gazetesi.com.tr


2--1--Karpuza Kabak Tadımı Verildi mi


1-- Geçen yılllarda kuraklığın etkisi ile karpuz üretimi az oldu. Fiyatlar yükseldi. Yüksek fiyatı gören çiftçi bu yıl daha çok karpuz ekti.


2--Verim yüksek olunca fiyat düştü.


3--Çiftçi, piyasanın ihtiyacına göre değil o yıl hangi ürün çok para getirmişse ona göre üretime karar veriyor.


4--Karpuz fiyatı düşünce,"Bu yıl aşılı karpuz çok ekildi, verim yükseldi ve fiyat bu nedenle düştü. Üstelik de aşılı karpuzlarda kabak tadı var, tüketici karpuz almıyor" iddiası ortaya atıldı.


5--Aşılı fidenin verimliliği artırdığı doğru. Karpuz fidesinin bal kabağına aşılandığı da doğru.


6--Ancak, aşılı karpuz üretimi Türkiye'de bu yıl başlamadı. Aşılı fide üretimi ilk kez 1989'da patlıcan ile başladı. Son 10 yıldan beri ise ağırlıklı olarak karpuz ve domateste yaygın olarak kullanılan bir teknik.


7--Bal kabağına karpuz aşısı, yaban domatesine ise domates aşısı yapılarak verimi, kalitesi yüksek ürünler elde ediliyor.


8--Bugün Trakya'dan, Hakkari'ye kadar Türkiye'nin her yerinde aşılı fide dikiliyor.


9-- Tokat'ta domates üretimi aşılı fide ile 200 bin tondan 1 milyon tona ulaştı. Bu domatesler hem iç piyasada hem de ihraç edilen ülkelerde herhangi bir sorun olmadan tüketiliyor.


10--Türkiye'de son 10 yıldan beri aşılı karpuz ve aşılı domates fidesinden ürün elde ediliyor. Üstelik son yıllarda hem domateste hem de karpuzda pazara sunulan ürünün neredeyse yüzde yüzü aşılı fideden elde ediliyor.


10.1--Dolayısıyla piyasada yediğiniz domatesin, karpuzun çok büyük bölümü aşılı fideden üretiliyor.


11--Aşılı fideden elde edilen karpuzun sağlığa bir zararı var mıdır? Dr. Hasan Ünal a göre, Aşılı karpuz, üretiminde kullanılan anaçlar çok güçlü olduğu için, topraktan gelen birçok hastalığa dayanıklı karpuzdur. 


11.1--Bu nedenle çiftçinin üretim aşamasında daha az kimyasal madde (ilaç) kullanması, sonuç itibariyle, tüketicilerin de daha sağlıklı meyve yemesi anlamına gerlir.


11.1-- Yapılan yorumlarda, aşılı karpuzla aşısız karpuz arasında tat farkı bulunduğu söyleniyor. Oysa, aşılı veya aşısız fark etmez, karpuzu olgunlaşmadan tüketirseniz kabak tadı alırsınız.


12--Adana Tuzla Belediye Başkanlığı bu yıl 15 Mayıs'tan önce karpuz koparılmaması için tarlalarda zabıtalara nöbet tutturdu. Tarım Bakanlığı ise, yine 15 Mayıs'tan önce karpuz koparılmaması için genelge yayınladı.


13--Aşılı karpuz üretimi Türkiye'de başlamadan önce, karpuz tohumu satan firmalar bin metrekare alana, 800 fide dikilecek şekilde satış yapıyorlardı. 


13.1--Aşılama teknolojisi kullanılmaya başladıktan sonra ise, bu rakam bin metrekarede 250-300 fideye düştü. Bu da, tohum firmalarının dörtte bir oranında daha az tohum satmalarına neden oldu.


14--Çiftçilerimiz, şu anda aşılı üretim tekniğini kullanarak, 800 fide yerine 250 fide dikiyorlar. Daha az fide dikmek, girdilerde herhangi bir değişikliğe neden olmuyor ama daha sağlıklı ve verimi yüksek ürün elde etmiş oluyorlar.


15--" Dr. Hasan Ünal'ın anlattıklarından anlaşılıyor ki, birileri tarımdaki plansızlığın, bilgi eksikliğinin faturasını teknolojiye kesmek istiyor.


Kaynakça-www.dunya.com



2--Kabak Tadı Veren Karpuz:


1—Bitki ıslahında ve GDO çalışmalarında farklı türleri ekonomik nedenlerle birleştirme çalışmaları mevcut.Karpuza kabak aşılamak vs gibi.Ancak böyle bir ürün insan biyokimyası için uygun mu.


2—Kavun ile salatalığın genetiklerinin birleştirildiğini düşünelim.Vucudumuz bu gıdayı nasıl algılayacak. 


2.1--Kavun olarak algılasa farklı enzimler salacak farklı çalışacak,salatalık olarak algılasa farklı  enzimler salgılayacak farklı çalışacak.


2.1--Salatalık aşılanmış kavunda ise ne yapacak herhalde iki arada bir derede kısır döngüye girecek.Uzun bir süreçte öğrendiği bilgi alt üst olacak.ve hücre içi çekirdekte depresyon ve ardından herhalde hastalık oluşabilir.


3—Soyanın içine bt den eklenen gen parçaları.Soya yiyen tavuktan alınan gıda ile ince bağırsaktan emilen bu gıda insan hücre içine girdiğinde bu yeni gen parçaları hücre içini kansere zorlar mı.


3.1--Yapılan Fransa deneyleri GDO lu soya ile beslenen hayvanlarda çeştli hastalıkların oluştuğunu göstermekte.


4—Sorun gıda krizine çözüm aramak değil şirketlerin daha fazla para kazanma hırsı olabilir mi.







Makalenin İzlenme Sayısı : 277

Eklenme Tarihi : 16.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.