MAKALELER / Kalorifer-Isıtma Tesisatında Enerji Verimliliği Uygulamaları





Kalorifer-Isıtma Tesisatında Enerji Verimliliği Uygulamaları:


2.1--Gaz ve sıvı yakıt yakan kazanlarda işletme döneminde yılda en az iki kez baca gazı analizi yaptırılarak, kazan-brülör ayarlarına müdahale edilmelidir.


2.2--Büyük tesislerde yapılacak kontrol periyodik ve daha sık yapılmalı, kazan-brülör sisteminin kontrolü mutlaka yapılmalıdır.


2.3--Katı yakıt yakan kazanların ön duman kapakları, arka duman sandığı bağlantıları ile patlama kapağının amyant fitillerle basit olarak contalanması suretiyle hava sızdırmaz hale getirilmesinin yanma verimine olumlu etkisi vardır.

2.4--Katı, sıvı veya gaz kullanılan tüm kazanlarda baca gazı sıcaklığının işletmeci veya yönetici tarafından izlenebilmesi için baca gazı termometresi kullanılmalıdır.


2.5--Merkezi ısıtma tesislerinin dış hava kompanzasyonlu otomatik kontrol sistemleriyle, bireysel ısıtma sistemlerinin de oda termostatları veya termostatik radyatör muslukları ile donatılmaları gereklidir.


2.6-- Merkezi ısıtma veya klima sistemlerinde ısı geri kazanımı sağlayacak tedbirler :

1—Kazanlarda kazan çıkışı ile baca arasına ekonomizer kullanılarak ,kazana dönen sıcak su kazana girmeden önce ısıtılarak sistem verimi arttırılabilir.


2—Kazan dönüş suyu ile kazan gidiş suyu, kazan sıcak su sıcaklığına bağlı olarak 3 yollu vana ile karıştırılarak kazana dönmesi halinde gereksiz yere kazan sıcak su sıcaklığı arttırılmaz ve ekonomi aynı zamanda ilk anda kazanda soğuk olan su nedeniyle oluşabilecek ısıl şok da önlenir.


3—Gemi,Kara vs Enerji Santralleri kazanalarında baca gazı ısısı atmosfere atılacağına ekonomizer bu sıcak sudan üretilen buhar yeniden türbine gönderilerek sistem verimi arttırılabilir.(Erensan Firması gemi santralleri için bu ekonomizeri yaptı).


4—Klima santrallerinde,mahallerden dönen ısıtılmış yada soğutulmuş dönüş havanın,ekonomizer ile alınıp,santrale giren taze hava için kullanılarak sistemde verim sağlanması.


5—Radyatörlerde termostatik vana kullanılması


6—Binalarda iç sıcaklık(22 C-18 C) ve dış hava(16C) için kazan-kombilerin otomasyona bağlanması


7—Kalorifer borularının döşenirken fazla direç oluşturmayacak kadar geniş-optimum çapta seçilmesi.100 m2 kadar dairelerde daire içi tesisatın ¾ “seçilmesi-100 m2 büyük dairelerde ana hatların 1”,branşmanların ¾” seçilmesi.






Makalenin İzlenme Sayısı : 529

Eklenme Tarihi : 23.05.2019

Önceki sayfaya geri dön.