MAKALELER / Elmanın Sağlığa Faydaları-Üretimi








1--Elmanın Sağlığa Faydaları:

 

1—Elmada bulunan çözülmeyen lifler bağırsaklarda posa oluşumuna yardımcı olur.Posa sindirim sistemini temizleyen ve besinlerin daha hızlı aktarılmasını sağlayan suyu tutar.

 

2—Düzenli elma tüketimi içindeki lif ve polifenoller nedeniyle kalp-damar sistemi içinde faydalıdır.

 

3—2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre hergün 75 gr elma kurusu yiyen kadınlarda kötü kolesterol LDL de % 23 düşüş,iyi HDL kolesterolde %4 artış saptanmış.

 

4—Elmada bulunan antioksidanlar astıma yakalanma riskini azaltmakta.Hergün 1 elma yiyenlerin akciğerleri daha iyi çalışmakta.

 

5—Brezilyada yapılan bir araştırmada kadınların hergün beslenmesine eklenen 3 elma ile daha iyi kilo verdikleri saptandı.


5.1--Elma aynı zamanda felc riskini ciddi anlamda azaltabilmekte


5.2--Mideniz ekşidiğinde  bu rahatsızlığa karşı maden sodası içilebilir-yarım bardak ılık süt içilebilir yada bir elma yenilebilir yada bu üçlü sağlığınız açısından bir problem yoksa istenidiği gibi bir arada uygulanabilir.

 

6—Hawai de yapılan bir araştırmda  düzenli elma-soğan ve beyaz greyfurt yiyen insanların akciğer kanserine yakalanma riski % 50 düşmekte.

 

7—Elma  yemek dişlerin minesine zara verdiği için elma yedikten sonra ağzı suyla çalkalamak uygun olacaktır.

 

8—Kaliforniya Üniversitesinde diyetisyen Dr.Dianne Hyson tarafından yapılan bir araştırmada elma kabuğu üzerinde çok az miktarda  böcek ilacı bulunduğu saptandı. Bu nedenle elma suya yıkanabilir.Yada meyve fırçasıyla temizlenebilir.Yada kabuğu soyulabilir.

 

9—Gıda Bilimci John Fry a göre Elma çekirdeği zehirli olup,143 adet çekirdek-18 adet elmanın çekirdeği yenirse zehirlenecek kadar ölümcül dozda siyanür alınmış olur.Bu nedenle elma yerken çekirdeği yenilmeyip çöpe atılmalıdır.

 

Kaynak:HBT-s:107-13.04.2018-s:10



2--Elma Üretimi:



1—Elma Bahçesi kurarken 1 dekar=Dönüm başına ortalama 100 bodur ağaç dikilebilir.Dekar başına  arsa hariç ortalama bahçesi kurma maliyeti yaklaşık 5000 TL.



1.1--3 Yılda meyve vermeye başlayan ağaçlardan, dekar başına 6 ton elma almak mümkün.Meyve bahçesi 4 yıl içinde kendini amorti ediyor.



2—Elma ithalatında sırasıyla Şili/1415 ton(1390.00 dolar)—İtalya,Fransa,Yunanistan,ABD, Çin, İran, Arjantin, Arnavutluk,Ürdün.



2.1--İthal elmanın ülkeye giriş fiyatı ortalama 1 dolar.Mevsiminde pazarda 1.5 TL.Marketlerde ise daha yüksek.



3—Sağlık Bakanlığının Elma suyu ve diğer meyve suları ile ile obeziteyle mücadele konusunda çalışmaları söz konusu.



4—Elmanın depolanmasında yeteri kadar Lisanslı soğuk hava deposu olursa,ithalata fazla gerek kalmayabilir.



5—Elma borsasının kurulması halinde piyasada fiyat istikrarı sağlanabilir.



6—Elma üreticileri iyi tarım uygulamaları çerçevesinde, büyük zincir marketlere üretim yapmakta.



6.1--Elma üreticilerinin iyi tarım uygulamalarını (İTU)teşvik için marketler yada devlet İTU etiketleri kg cüzi prim verebilir.



Kaynakça:Para Dergisi-31.07-06.08-2011S:41






Makalenin İzlenme Sayısı : 714

Eklenme Tarihi : 16.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.