MAKALELER / Çiğ Beslenme-Raw Food-Doğal Yaşam








Çiğ Beslenme-Raw Food-Doğal Yaşam:

 

1-Raw food beslenme enzim, vitamin ve mineral açısından yüksek bir beslenme çeşidi. Çiğ beslenme diyebiliriz.

 

1.1-- Çiğ beslenme sadece sebze ve meyvelerin çiğ yenmesi ile sınırlı bir yaklaşım değil. Bu beslenme biçiminin temelinde yiyeceklerin 40 derecin üstünde bir ısıya maruz kalmaması mantığı yatıyor. 


1.1.1--Çünkü yiyecekler 40 derecenin üstünde pişirildiklerinde sahip oldukları enzim ve vitaminlerin büyük bir kısmını kaybediyor.

 

1.2--Çiğ beslenme modeli veganlıkla benzerlik gösteriyor. Sebebi de hem vegan hem de çiğ beslenmede hayvansal gıda, et ve süt ürünlerinin tüketilmiyor oluşu. 


1.2.1--Ancak veganlık vicdani ve politik bir tercih iken çiğ beslenmenin temelinde sağlıklı olma arzusu yer alıyor. Öte yandan, vegan menülerinde hayvansal mamul ve et olmazken pişmiş bakliyat ve sebzeler bulunuyor.  

 

2—Çiğ beslenme , çiğ olmaktan çıktı artık ve bir mutfak haline dönüştü. Sadece salata yiyin demiyoruz yüzlerce raw food tarifi var. Tatlılar hazırlanıyor, robot ve blender'dan geçiriliyor. Bir bakıma işlenmiş de oluyor.

 

2.1--Bir parça besin değerinden kaybediyor aslında ancak pişirildiği kadar değil... 46 dereceye kadar sularını çekerek, kurutarak yapıyoruz.

 

3--Raw food mutfakta işlenmiş şeker kullanmıyoruz. Glütenden dolayı buğday hiç kullanmıyoruz. Maya ya da peynir de yok


4—Bana (Elçin OFLAZ / Rsw Food Eğitmeni ve Şef)zayıflamak için danışanlar geliyor. Onlara gıda intoleransı testi yaptırıyoruz.Türkiye'de en fazla çıkan intolerans ise glüten ve maya.

 

4.1--Raw beslenmeyi, insülin direnci olan, MS olan, kanser riski taşıyan herkese tavsiye edebilirim. Rawfood, temiz gıda ve aynı zamanda hormonsuz ve lezzetli bir mutfak.

 

4.2-- Beslenme Uzmanı ve Çiğ Beslenme&Detoks Danışmanı Çişem Çakır, Tip 2 diyabet genetik bir hastalık olarak görülse de aslında çoğunlukla hayat tarzına bağlı bir hastalık. 


4.2.1--Yani kişi sağlıklı dengeli beslenir, spor yapar ve stresten uzak bir yaşam sürerse çok büyük ihtimalle o hastalığın kısa sürede önüne geçmesi mümkün. Aynı şekilde kanser gibi iyileşmesi zor görülen hastalıklarda da aynı şey geçerli.

 

4.3--Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, bu beslenme tarzının en önem

li avantajının besinlerin vitamin değerlerinin kayba uğratılmadan hazırlanması olduğunun altını çiziyor.

 

4.3.1--Günlük beslenmemizde hazırlanan yemeklerde kavurma, uzun süreli pişirme, kızartma gibi yöntemler vitaminlerin neredeyse tamamen kaybına sebep olabiliyor. 


4.3.2--Bu beslenme akımını benimsemesek bile sebzeleri daha diri bırakarak tüketmek genel önerilerimiz arasında” diye konuşan Şafak, hazırlanan meyve ve meyve sularının da hazırlandıktan en fazla 30 dakika içinde tüketilmesini öneriyor.

 

5--Çiğ beslenme, protein bakımından fakir bir beslenme türü olduğu için kasların kullanımını olumsuz etkileyebiliyor.

 

5.1--Şafak, “Hayvansal besinlerde bulunan protein direnci artırdığı gibi hücrelerin doğru çalışması için de gerekli. Vitamin açısından bakılacak olursa özellikle hayvansal besinlerden gelen B12 ve demirde yetersizlikler yaşanabiliyor” diyor.

 

5.2--Ayrıca çiğ beslenme rejimlerinde kan şekerinde bozulmalar meydana gelebileceğini ifade eden Şafak, “Çünkü tüketilen besinlerin özü çoğunlukla karbonhidrat” diyor ve bunun da insülin salınımını uyararak şeker hastalığına zemin oluşturabileceği uyarısını yapıyor.

 

6--Bu beslenme biçiminin dönemsel düşünülebileceğini söyleyen Şafak, “Yoğun ilaç tedavisi, fast food beslenmenin arttığı bir dönem ya da fazla alkol kullanımından sonra bir hafta, on gün kadar raw food tarzı beslenme uygulanabilir” diyor. 


6.1--Çocukların, süreli hastalığı olanların, gelişim sürecini tamamlamamış gençler ve yaşlılar için uygun olamayabilir.

 

7--Yüzde 100 çiğ beslenmenin Türkiye şartlarında zor olduğunu ifade eden Çisem Çakır ise, buna rağmen günlük bazı öğünleri çiğ tüketilebile- ceğini anlatıyor. 


7.1--Günde bir ya da iki öğünün çiğ yenebileceğini söyleyen Çakır, “Sabah kahvaltısında güzel bir smoothie, ara öğünlerde taze meyve veya ıslatılmış kuruyemişler veya akşam yemeğini büyük bir salatayla atlatmak gibi.

 

8-- Raw food mutfağmm çoktan kendi dünyasını oluşturduğunu hatta dünyaca ünlü pek çok şefi arkasından sürüklediğini kaydeden Çakır, “Onların da yardımıyla çok gurme ve ’ lezzetli yemekler yapabiliyoruz” diyor. Raw food mutfakta esas olan pişirmek değil kurutmak.


8.1--Örneğin makarna yemeğinde peynir ve hamur işi yok. Makarna yerine kabak, peynir yerine de kuruyemişlerden yaptığımız fermente peynir tadında ezmeler gibi değişik yöntemler var” diye konuşan Çakır, düzenlediği atölyeler ile püf noktalarını paylaşarak çiğ beslenmenin nasıl basit ve lezzetli ola-bileceğini anlatıyor.

 

9—Doğal beslenmeye nasıl yaklaşabiliriz:

1—Her akşam yarım bardak soğuk sıkım zeytin yağını çorbanıza katıp içmek+karışık renkli bol salata(kırmızı-yeşil biber-soğan-yeşil sarımsak-marul veya kıvırcık-alabaş+havuç rende-çeri domates)

 

2—Sabah lavabo sonrası 1 bardak ılık su içmek

 

2.1—Kepekli ekmek+zeytin+marka kaşar peyniri

 

2.2—Öğle öncesi-sonrası yıkanmış portakalı ve 2 elmayı kabuğuyla yemek

 

3—Öğle:basit bir çorba+salata

 

4—Haftasonu balık ızgara+bulgur pilavı

 

5—Tatlı için sütlü tatlı+kg 30 TL nin üstünde tatlı

 

6—İçecek:Limitsiz açık veya yeşil çay

 

7—Günde 45 dk orta tempoda yürümek

 

8—İleri yaşlarda gün aşırı kaliteli balık yağı-magnezyum-b kompleks vitamini tableti almak.

 

Kaynak:

1--Para Dergisi-28.05-03.06.2017

2—youtube-gündem özel-Gerçek tıbbın 10 şifresi

3—youtube-yaşasın hayat

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 733

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.