MAKALELER / Cevizin Sağlığa Faydaları









Ceviz-Sağlığa Faydaları:


1--Günde yenilen ortalama 4-5 adet ceviz, vücut için gerekli olan Omega 3'ün % 85'inin karşılanmasını sağlıyor.

 

2—Ceviz, yorgunluğu ve bitkinliği gidermektedir.

 

3—Ceviz, damar tıkanıklığı tedavisinde etkilidir.

 

4—Ceviz, vücudu zinde tutar ve kuvvet verir.

 

5—Ceviz, Kansere karşı metabolizma direncini artırıyor. Kemikleri besliyor.


6—Ceviz, Hafızayı güçlendiriyor.

 

7--Bilimsel araştırmalara göre de; düzenli olarak tüketilen ceviz, kötü kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur. Ceviz, damarların esnek kalmasını ve kan akışının normal şekilde devam etmesini sağlar. Böylece tansiyonun yükselmesini önler. Bunun için uzmanlar her gün 3-4 tane ceviz ve haftada 3-4 yemek kaşığı ceviz yağı tüketilmesini öneriyor.

 

 8--Penn State, Tufts Üniversitesi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre düzenli olarak ceviz yemek kolesterolü önemli ölçüde düşürüyor.

 

9--Cevizin damarlar üzerindeki olumlu etkisi, Tip 2 diyabet hastalarında damar tıkanıklığı riskini düşürüyor. Buna bağlı kalp hastalıkları görülme olasığı da azalıyor.

 

10--Cevizin genellikle prostat ve meme kanseri üzerine faydası olduğu söylense de uzmanlar her tür kansere karşı vücudu güçlendirmek için ceviz tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

 

11--İçerisindeki yağ profili ve magnezyum sayesinde zihinsel fonksiyonların işlevselliğini artıran ceviz, egzama hastalığından Alzheimer'a kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor.

 

12--Ceviz, kanda bulunan zararlı kolestrolün birikmesini önlemektedir. Kanı temizlemektedir.

 

13--Şeker hastalığı olan hastaların tedavi sürecinde kullanılmaktadır.

14--Cevizde bulunan yağ asitleri kalp hastalıklarını önleyerek, erkeklerde meydana gelen prostat kanserini engelliyor.

 

15—Ceviz prebiyotik özelliği ile Midede ve bağırsakta biriken gazın atılmasında etkilidir.

 

16--Çocukların zeka gelişimine de fayda sağlayan ceviz, kalp atışını düzenliyor.

 

17-Cevizin , Grip ve nezleye iyi geldiği bilinir.

 

18—Cevizin ,Sindirim sistemindeki bozukluğun giderilmesinde aktif olarak rol oynar.


19--Ceviz, beyin için gerekli olan gümüş iyonuna sahiptir.

 

20--Ceviz, antioksidan özelliği ile sinir sistemine zarar veren Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatıyor.

 

21—Ceviz, içinde bulunan fitosteroller ve magnezyum sayesinde safra taşı oluşumuna engeldir.

 

21--ABD'de yapılan araştırmalar, ceviz ağırlıklı beslenmenin, çocuk sahibi olmayı kolaylaştırdığını söylüyor. Araştırmaya göre cevizin içerisindeki yağ asitleri, sperm hücrelerini besliyor. Doğurganlığı artırıp kısırlığı bitiriyor.

 

22--libidoyu artıran ceviz, cinsel isteksizliği de bitiriyor.

 

23--Sağlıklı bir kalp için en çok tüketilen besinlerin başında gelen ceviz, içerdiği yağ asitleri ile kötü kolesterolü düşürüyor. Kan pıhtılaşmasını engelliyor. Kalp krizi riskini azaltıyor.

 

24—Ceviz, Kan şekerini düşürüyor,

 

25--Journal of Alzheimer's Disease'de yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada veya Alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi olduğu açıklandı.

 

25.1--Araştırmacılar, cevizdeki yüksek antioksidan içeriğinin fare beynini Alzheimer hastalığında yaygın olarak görülen dejenerasyona karşı korumaya katkı sağladığını ortaya koydu.

 

25.2--Ceviz, önemli bir alfa-linolenik asit (ALA) kaynağı (28 gram başına 2,5 gram) ile kalp ve beyin sağlığı için önemli 3,4 bir yağ asidi olan omega 3 içeren tek yemiş türüdür. Araştırmacılar, çalışmada saptanan davranışsal semptomların iyileşmesinde ALA'nın bir rolü olabileceğini ileri sürüyor.

 

2--Ceviz Bağırsaktaki Prebiyotik Bakterileri Artırıyor:

 

1--Louisiana Eyalet Üniversitesi, cevizin sindirim sistemi üzerindeki etkileri konulu yapılan bir araştırmaya göre, Kalori ve besin alımı iki diyet grubunda da aynı olduğu, ceviz tüketmeyen farelere kıyasla, ceviz içeriği zengin diyet grubundaki farelerde Lactobacillus, Roseburia ve Ruminococcaceae dahil olmak üzere faydalı bakterilerin sayısında bir artış olduğu saptandı.

 

 2—Bu Araştırma sonucuna göre cevizin, sindirim sistemini sağlıklı tutan bakterileri beslemeye ve büyütmeye yardım eden prebiyotik gibi hareket ederek aynı etkiyi oluşturduğu anlaşılmış oldu.

 

2.1--Araştırmacılar, ceviz içeren bir diyetin bağırsaktaki bakteri çeşitliliğini genel olarak anlamlı ölçüde artırdığını tespit ettiklerini belirtti.

 

3--Bağırsak sağlığında daha fazla bakteri çeşitliliğinin daha iyi sağlık çıktıları ile ilişkili olabileceğini biliniyor, diğer yandan ise çeşitliliğin az olması obezite-şişmanlık ve enflamatuvar bağırsak hastalığı-bağırsak iltihabı gibi durumlarla ilişkilendirilmekte.

 

3.1—Bu çalışma cevizin bağırsağı değiştirdiğini gösteriyor.Ceviz yemenin kalp ve beyin sağlığı gibi diğer olumlu sağlık faydalarını nasıl sağladığını açıklıyor.

 

4--Sonuç olarak sağlığı korumak için  hergün 3-4 tane ceviz,3-4 adet hurma,3-4 adet gül kurusu kaysı,bir avuç fındık veya badem almak gerekir.

 

3—Cevizin Sağlığa Faydaları-2:

 

1-- Sağlıklı yağlar, lifler, vitaminler ve mineraller açısından çok zengin olan ceviz, yüksek antioksidan içerir, iç cevizin etrafını saran zarda, E vitamini, melatonin ve polifenol adı verilen bileşikler antioksidan özelliği sağlar.

 

2--Bir cevizin şeklinin beyni andırması tesadüf olabilir, fakat yapılan araştırmalar bu kabuklu yemişin gerçekten de zihniniz için çok faydalı olabileceğini gösteriyor.

 

2.1--Hayvanlarda ve test tüplerinde yapılan araştırmalarda cevizde çoklu doymamış yağ, polifenoller ve E vitamini de dahil olmak üzere, oksidatif hasarı ve beyninizdeki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilen besin maddeleri bulundu.


2.2--10 ay süren bir Alzheimer hastalığı araştırmasında ise kalorilerinin %6-9 oranını (insanlara 28-45 grama denk geliyor) cevizden alan farelerin öğrenme yetilerinde ve hafızalarında iyileşme, anksiyete düzeylerinde azalma gözlemlendi.


3--Cevizde diğer kabuklu yemişlere kıyasla önemli derecede yüksek oranda omega 3 bulunur. 28 gramlık ceviz, 2,5 gram omega 3 sağlar. Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerde bulunan omega 3 yağına alfa linolenik asit (ALA) denir ve esansiyel bir yağ olduğu için yiyeceklerle yemeniz gerekir. Beslenme uzmanlarına göre günlük ortalama ALA alımı erkekler için 1.6, kadınlar içinse 1.1 gramdır.

 

4--Kötü kolesterolün ve trigliseritlerin seviyesinin artmasının kalp hastalıkları riskinin de artmasıyla bağlantılı olduğu uzun zamandır düşünülüyor. Düzenli olarak ceviz tüketmenin kolesterol seviyelerinde azalma sağladığı araştırılmalarda sıklıkla gözlemleniyor.

 

4.1--Örneğin 194 sağlıklı yetişkinin katıldığı yakın zamanda yürütülen bir araştırmada katılımcılar sekiz hafta_boyunca her gün 43 gram ceviz tüketmiş,

 

4.2--araştırma sonunda genel kolesterollerinde %5, kötü kolesterollerinde %5 ve aynı şekilde trigliserit oranlarında da %5 oranında azalma gözlendi.

 

5--Ceviz tüketen katılımcıların apolipoprotein-B seviyelerinde de yaklaşık %6 oranında azalma görülmüştü. Kanda ne kadar kötü kolesterol partikülü bulunduğuna işaret eden apolipoprotein-B, yükselmesi durumunda kalp hastalıkları için çok önemli bir risk unsuru haline gelir.

 

5.1—Not:Taze ceviz içini akşamdan bir bardak temiz içme suyuna katıp sabah bu suyu içmek kolesterolü düşürebilir.Zira cevizin kimyasal özellikleri özellik olarak suya geçebilip-güçlenebilmekte.

6--Cevizin içerisinde polifenol ellagıtannın bulunur ve bazı bağırsak mikropları bunu örolitin adlı bileşiğe dönüştürür. Örolitin, bağırsaklarınızda enflamasyona karşı kalkan oluşturup kalın bağırsak kanserine karşı koruma sağlayabilir.

 

6.1--Örolitinin enflamasyon karşıtı özellikleri diğer kanser türlerine karşı da koruyucudur. Bu da özellikle meme ve prostat kanseri gibi hormonlarla ilgili kanserlere yakalanma riskinizi azaltabilir.

 

7--Gözlemsel araştırmalara göre, cevizin tip 2 diyabet riskini azaltmasının nedeni kilo kontrolü sağlaması olabilir.


7.1--Çünkü aşırı kilo, yüksek kan şekeri ve diyabet riskini artırır. Ne var ki ceviz yemek, kilo kontrolünün ötesinde bazı mekanizmalar sayesinde de kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olur.


7.2--Tıp 2 diyabet görülen 100 kişinin katıldığı kontrollü bir araştırmada, diyabet ilaçları ve dengeli beslenme düzenlerinin yanı sıra 3 ay boyunca her gün 1 yemek kaşığı soğuk sıkım ceviz yağı tüketen kişilerin açlık kan şekerinden %8 oranında azalma gözlemlendi.


8--Bazı araştırmalarda ceviz tüketmenin hem yüksek tansiyonu olan kişilerde hem de stres altındaki sağlıklı kişilerde tansiyonu azaltabildiği gözlemlendi.


8.1--7500 katılımcılı dört yıllık PREDIMED araştırmasında başka diyetlerin yanı sıra Akdeniz diyeti de test edilmiş, Araştırmanın sonunda kuru yemiş açısından zengin Akdeniz diyetini uygulayan kişilerin diyastolik tansiyonunda 0,65 mmHg oranında bir azalma yaşandığı gözlemlendi.


8.2--Her ne kadar bu az bir oran bile olsa tansiyondaki küçük değişiklikler dahi kalp hastalıklarından ölme riskini büyük ölçüde azaltır.


9--İşlenmiş gıdalar, şeker ve rafine tahıllar bakımından yoğun olan tipik Batı diyetleri sperm fonksiyonunun azalmasına yol açarken ceviz tüketmek sperm sağlığına katkıda bulunabiliyor.


9.1--117 sağlıklı genç erkeğin Batı tarzı beslenme düzenlerine üç ay boyunca her gün 75 gram ceviz eklemesi sonucunda sperm biçimlerinde, canlılığında ve hareketinde gelişmeler gözlemlendi.


10--Cevizin içerisinde bulunan polifenoller oksidatif stresle ve enflamasyonla mücadelede çok başarılıdır. Özellikle elagitannin adı verilen bir polifenol alt grubu bu etkileşimde önemli rol oynar.


10.1--Bağırsaklarınızda bulunan faydalı bakteriler ellagitanninleri, enflamasyona karşı savaştığı gözlemlenmiş örolitin adı verilen bir bileşiğe dönüştürür.


11--Sağlıksız bir mikrobiyota karışımı bağırsaklarınızda ya da vücudunuzun başka bölgelerinde enflamasyona ve hastalığa sebep olabilir, bu da obezite, kalp hastalığı ve kansere yakalanma riskinizi artırabilir.


11.1--Ceviz, mikrobiyotanızın ve dolayısıyla bağırsaklarınızın sağlığına katkıda bulunur. Bir araştırmada, sekiz hafta boyunca her gün 43 gram ceviz yiyen 194 yetişkinin faydalı bakterilerinde önemli orada artış tespit edilmiş.


11.2--Bunun yanı sıra, butirat denilen ve bağırsağınızı besleyip sağlıklı hale getiren yağın üretimini gerçekleştiren bakterilerde de artış görülmüş.


Kaynak:

1--HBT-Sevda Deniz Karali-www.healthline.corrı/nırtrition/foods/walnuts





Makalenin İzlenme Sayısı : 527

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.