MAKALELER / Gıda ve Besin Destekleri-Antioksidanlar





1--Gıda ve Besin Destekleri-Antioksidanlar:


1—Antioksidanların etkileri:


1—Yaşlanma sürecini geciktirir

2—Kolesterol seviyelerini düşürür


3—Ateroskelereroz riskini azaltır

4—kalp rahatsızlığı ve felce karşı korumaya yardım eder


5—Kanser riskini azaltır

6—Alzeheimer  hastalığının ilerlemesini yavaşlatır


7—Tümörlerin büyümesini durdurmaya yardım eder


8—Görüş kaybına neden olan maküler dejenerasyondan korur


9—Kronik akciğer hastalıklarına karşı(astım vs) korur


1—Gıda ve Besin Takviyeleri:


1—Alfakaroten:Hayvanlarda tümörü kesin olarak azaltmakta.cilt-göz-karaciğer ve akciğeri korur.En iyi kaynağı pişirilmiş havuç ve kabaktır.


2—Bata karoten:kanser önler-ateroskleroza-kalp krizi,felç riskini azaltır.Kaynağı kayısı,tatlı patates,buharda pişmiş brokoli,balkabağı,havu. Mango,şeftali,ıspanaktır.


3—Likopen:erkeklerde prostat kanseri riskini azaltır.Kanser önler.Kaynakları zeytin yağında pişirilmiş domates,karpu,kırmızı renkli besinler.


4—Lutein:Gözleri zararlı ultraviyole ışınlardan korur-maküler dejenerasyonu geciktirir.Ispanak,kabak,yeşil sebzelerde bulunur.


5—Zeaksantin:Lutein gibi gözü maküler dejenerasyondan korur.Kaynakları su teresi,pazı,hindiba,pancar,ıspanak,bamyadır.


6—Kateşinler:Normal kolesterol düzeylerini korumaya yardım eder,diş çürümesini önler-diş eti hastalığını önler-damar sertliğini önler,mide ve akciğer kanser oranını düşür.Kaynakları üzüm,üzüm suyu,2 bardak yeşil çay.


7—Reserveratrol:LDL-Kötü kolesterolü önleyerek,kalp krizi ve felç riskini azaltır.Kaynağı kırmızı üzümdür.


8—Genistein:kanserli tümörlerin yayılmasını önler.Kaynağı soya sütü,soya tofu dur.


9—Allium Sebzeler:Kalp krizi ve felci önlerler.Kaynakları soğan,taze soğan,pırasadır.


10—Yaban Mersini:Kılcal damarları korur.Gece körlüğüne ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı faydalıdır.


12—Koenzim Q10:Diş eti rahatsızlığını tersine çevirmeye yarar.Parkinsonu yavaşlatabilir.Anjinde ağrıyı azaltabilir.Eczanelerde satın alınabilir.


13—Ginko Biloba:baş dönmesini kulak çınlamasını azaltır.Alzeheimerde algılama ve sosyal işlevi geliştirebilir


14—Glütasyon:ağır metal ve ilaçların,radyasyonun zehirini azaltır.Mafsal iltihabı ve allerjilerde iltihap önleyicidir.Kaynakları:Fasulye,yumurta,balık, sarımsak,mercimek,yoğurt,organik tavuk suyu sayılabilir.


15—Lipoik Asit:Kan şekeri seviyelerini normale çevirmeye çalışır.Eczanaden satın alınabilir.


16—Melatonin:Alazheimere karşı faydalıdır.Uykuda salınır ve  biyoritmi düzenler.Baş ağrısını azalır,Kansere karşı koruma sağlar.Kaynakları tam karanlıkta uyumak,domates,vişne suyu,ay çekirdeği.,muz sayılabilir.Ağı kesiciler,grip ve kalp ilaçları ,aspirin melatonin düzeyini düşür ve gece uykudan evvel bunları almak uygun olmayabilir.


17—SOD:Çinko,bakır ve manganezin kullanılmasına yardım eder.Kaynakları arpa çimi,brokoli,brüksel lahanası,lahana ve buğday çimidir.


18—Siyah çikolata: antioksidant düzeylerini yükseltebilmektedir.


19—Prebiyotikler:İnulin:ağız kokusunu önler,bağırsakları temiz tutar,gıda zehirlenmesinde etkilidir.Kaynakları:ekşi ev yoğurdu,enginar,soğan,kuru üzüm


20—Zerdeçal:romatoid artrit,yüksek kan kolesterol seviyelerini düşürme,meme tümörünü azaltmak,kalp krizine yol açan pıhtıları önleme.


21-Sarımsak:kötü kolesterolü düşürür,potasyum, fosfor kaynağı,kanserli tümörlerin büyümesini bastırabilirkanda aşırı glokozu düşürür,boğaz ağrısı ve gribe faydalıdır.Kalp krizi ve felce karşı koruma sağlar.Sarmısak kokusuna karşı ya günde 1-2 adet yutulur yada yendikten sonra limon emmek,elmna yemek,myadanoz çiğnemek,yoğur yemek gibi işlevler yapılabilir.


22-Lif ve Kepek:Tam buğday unu,kepek,lahana, bezelye,brokoli,brüksel lahanası,salatalık,biber,elma havuçta  bulunur.Kabızlığı önler,hemeroide ve varise karşı etkilidir.Kolon kanserini önlemeye karşı faydalıdır


23-Pektin:Koletesterolü düşür.Şeker hastalarına faydalıdır.Kaynakları, havuç, karnabahar,lahana,çalı fasülyesi,kuru bezelye,patates,kabak,çilekte bulunur.


24—Esmer su yosunu:troid bezini normalleştirici etkesi vardır.Zayıf insanların kilo almasına-obez insanların kilo vermesine yardım eder.Mide gazı ve intacı kabızlıkta faydalıdır.Radyasyon etkilerine karşı faydalıdır.beyin zarı,sinirler ve omurilik için oldukça faydalıdır.


25—Mantarlar:Tümör büyümesini engeller,kolesterolü düşürür,kalp krizine karşı faydalıdır.


25.1--Maitake mantarı:Tümörü azaltır.C vitamini ile daha iyi emilim sağlanır.


25.2--Reishi Mantarı:Ağrı kesici,doğal iltihap önleyici,kansere karşı faydalıdır.Yüksek kolesterol,karaciğer rahatsızlıkları,yükseklik hastalığnın tedavisindekronik bitkinlikte kullanılabilir.


25.3--Shiitake mantarı:Tümörü geriletir.


26—Propolis:Balın yan ürünüdür.Arılardan elde edilir.vücudu güçlendirir.Boğaz ağrısı ve diş eti hastalığında faydalıdırAntibiyotik-antiviral-herpese karşı etkilidir.Arı sütü ise tam bir mineral ve vitamin  kaynağıdır.


27—Maya:Protein ve B kompleks vitaminleri kaynağıdır. Bitkinliği azaltır.Canlı mayalarda uzak durulmalı.Vücuttaki B vitamini tüketir.


28—Soya:Yaşlanmaya karşı koruma sağlar.İyi bir lif kaynağıdır. Vitamin-B12-D ve mineral kaynağıdır. Böbrek hasarını önler ve yavaşlatabilir.Kolesterolü düşürür.Kemik erimesine karşı faydalıdır.Menopozda sıcak basması ve tansiyonu düşürmeye faydalıdır. Soya Tofu veya soya sütü,soya unu şeklindede kullanılabilir.


29—Spirulina:Komple protein,demir,kalsiyum, çinko,potasyum,magnezyum,A-B vitamini kaynağı. Kilo vermeye yardım eder,şeker seviyesini normalde tutar.iYileşmeyi hızlandırır,mafsal iltihabını azaltır, vucudu korur.


30—Alo Vera(Sarı Sabır):Hızlı ve etkin yara iyileştirici olarak iş görür.yanıklara-böcek sokmalarına-yanık nedeniyle oluşan soyulmalara-nasırlara ve sertleştirilmiş derinin yumuşatılmasına yardım eder.Etkili saç kremi olarak kullanılabilir.


31—Anason(tohumu):Doğal diüretik ve mide uyarıcıdır.mide gazını azaltmak için kullanılır.Kuru öksürüğün tedavisi için kullanılabilir.Annelerde süt üretimini artırır.


32—Enginar:Karaciğer dostudur.Kolesterol seviyelerini düşürür.Safra üretimini artırır.Diüretikdir.


33-Gevenotu-Astragalus:Yorgunluğu giderir. Bağışıklığı güçlendirir.Maling kanser hücrelerinin yayılmasını önler.Çinko ve A-C vitaminleriyle birlikte kullanıldığında iyi iş görür.


34—Yabanmersini-bilberry:Görme bozukluğu-gece körlüğü için halk arasında kullanılır.Miyoba karşı faydalıdır.İdraryolu enfeksiyonlarına karşı faydalıdır.


35—Devedikeni:Karaciğer dostudur.İştahsızlık ve sindirim sorunlarının tedavisinde faydalıdır.Ateş düşürebilir.


36—Tavşanmemesi:dolaşımı güçlendirip geceleri bacak şişmelerine iyi gelir.Eklem ağrısı ve şişliğine faydalıdır.


37—Kırmızı-Arnavut biberi:Sindirimi düzenler.Gazı giderir.Kötü yağları-trigliserit ve kötü kolesterülü azaltır.Romatizma ve artrite bağlı iltihaplanmayı giderir.Keyif verir.Afrodizyakdır.


38—Papatya:Spazm önleyici-migren ve mide krampları ve sıkıntıyı hafifletir.Konjoktiv iltihaplanmasında kullanılır.


39—Ekinazya:Bağışıklığı güçlendirir.Soğuk algınlığı ve gribe faydalıdır.


40—Çuha çiçeği yağı:Egzamayı tedavi eder.kan kolesterolünü düşürebilir.orta dereceli romatoid artriti tedavi eder.multipil sklereozun ilerlemesini yavaşlatır.hiperaktif çocuklara iyi gelir.akneyi iyileştirir.tırnakların daha iyi çıkmasına yardım eder.menopoz sıcak basmaları ve adet öncesi ağrıyı azaltır.


41—Çemenotu:Öksürük ve soğuk algınlığına faydalıdır.Balgam söktürücüdür.Kan şekerini düşürür.


42—Gotukola:Damarları güçlendirir.Depresyonu giderebilir.Hafızayı güçlendirebilir.


43—Üzüm Çekirdeği ekstresi:Kalbi güçlendirir.Kan pıhtısı oluşumunu yavaşlatır.Güçlü bir antioksidandır. Görme bozuklukları ve maküler dejenerasyonda faydalıdır.Radyasyon ve kemoterapinin zaralı etkilerinde korur.


44—Yeşilçay:Yeşil çay içen insanlarda mide-akciğer-yemek borusu-pankreas ve kalın bağırsak kanseri ihtimali daha azdır.Güneşten zazar görmüş cilde iyi gelir.İyi kolesterolü artırır.diş çürüklerini önler.


45—Alıç:Kalbe kan ve oksijen akışını artırır. Diüretikdir.vucudun fazla tuzdan ve sudan arınmasını sağlar.sindirim problemleri ve uykusuzluk tedavisinde faydalıdır.


46-Meyankökü:Hormon dengeleyici-bağırsak salgılamasını artırır.laksatif olarak işgörür.


47—Maydanoz tohumu:öksürük-astım-adet yokluğu-ağrılı adet-konjoktivit faydalı olup-mide uyarı ve diüretikdir.Kafa derisinin maydanoz yağı ile ovulması saç çıkmasını teşvik eder.


48—Nane:sinirlilik-uykusuzluk-kramplar-baş dönmesi ve öksürüklerin tedavisinde kullanılır.Baş ağrısı için nane çayı içilebilir.Mide bulantısı ve mide yanmasına faydalıdır.


49—Karayemiş:İyi huylu prostat hipertrofisi-praostat büyümesi önlemek için kullanılır.


50—Biberiye:Vucudu ve karaciğeri kanserden korur.merhemi romatizma ağrısı-burukulma-çürük ve egzamasyı hafifletir.mide gazını-koliği ve bozuk mideyi düzeltir.


51—Sarıkantaron:Depresyonu 3 hafta içinde tedavi edebilir.antiseptik ve ağrı kesici-balgam söktürücüdür.


52—Isırganotu:prostat büyümesi-artrit-gut-egzema tedavisinde faydalıdır.Vucudu toksinlerden arındırır.


53—Kekik:mide kramplarını önler-bronşit ve larenjiti iyileştirir.


54—Kediotu:Doğal sıkıntı giderici-kas gerilmesi-uykusuzluk tedavisinde faydalıdır.


55—Kırmızı soğan:Soğuk algınlığına fadalıdır.


56—Kavrulmamış kahve:Stres nedenli uykusuzluk tedavisinde faydalı olabilir.


57—Kalsiyum florür:Eklem ağrısına-varisli damarlara diş macunu sürmek faydalı olabilir mi.


58—Borax:Ağız yaralarında faydalı olabilir.


59—Aromatik yağlar:


59.1—Tarçın:enerji verici-cinsel uyarıcı


59.2—Papatya:yatıştırıcı-stres rahatlatıcı


59.3—Sandal ağacı:afrodizyak


59.4—ylang ylang:gevşetici-ruh halini değişimlerini dengeleme


59.5—Lavanta:cilt rahatsızlıkları-kas ağrısı-stres rahatlatıcı


60—Hünnap:doğal antidepressan-hepatitli kişilerde yüksek serum transaminaz düzeylerini düşürür.


61—Ketentohumu:Yemeklere-çorbalar--ev yoğurduna Günlük 1 çorba kaşığı keten tohumu tozu katmak kabızlığı önler.kolesterolü düşürür.mafsal iltihabını önler.


62—meryemana dikeni-milk thistle:koronik hepatit-siroz ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur.



2--Besinler için antioksidan Kapasite Sıralaması:

 

1—propolis(ham saf organik bala karıştırıp tüketmek)

 

1--nar

 

2--kuru erik

 

3--kuru üzüm

 

4--yaban mersini

 

5--böğürtlen..

 

6—Kızılcık

 

7—ıspanak

 

8—ahududu

 

9--brüksel lahanası

 

10—erik

 

11--brokoli

 

12--kırmızı üzüm

 

13--kırmızı biber

 

14—kiraz

 

15--kivi

 


2—Sağlıklı Beslenme Programı Önerisi:

 

1--kırmızı et-tereyağı-pirinç-beyaz ekmek-patates makarna-tatlı az yenmeli,

 

2—deniz balığı-gezen kümes hayvanları yumurta-süt ürünleri günde(0-2) öğün,

 

2--fındık,baklagil(1-3) öğün,

 

3--meyve(2-3) öğün,

 

4--bitkisel yağ her öğün,

 

5--tam tahıl her öğün,

 

6--bol sebze,

 

7--egzersiz (hızlı yürüyüş),

 

2.1--**taş devri diyeti:

1--şeker-beyaz un monüden çıkacak

 

2--tuz iyice azaltılacak

 

3--yemede sınır doyuncaya kadar değil/yarı aç

 

4--sabah çok-akşam az yemek-

 

5--toplam yiyeceğin % 60 çiğ olmalı

 

6--uykudan 1-2 saat önce bir şey yemeyin

 

7--çikolata

 

8--8 bardak limon damlatılmış içme suyu

 

9--kırmızı et

 

10--turşu+boza+sirke-probiyotik

 

11--kendinize göre et yada ot ağırlıklı beslenme=sonuç olması gereken kiloya erişiyorsunuz+sağlık hali

 

3--Gıdaların Kalori Değerleri:

1--1 orta boy kabak…80,


2--1 küçük boy soğan…20,


3--1 diş sarımsak..3,


4--1 küçük boy domates…7,


5--1 avuç maydanoz…--,


6--2 yemek kaşığı lor peyniri…13,


7--1 çay kaşığı tuz.


8--1 çay kaşığı zeytin yağı..9,


9--Sağlıklı diyette 3-4 porsiyon meyve tüketilebilir.


9.1--1 porsiyon meyve-50 kalori=1 küçük elma=12 ad kiraz =15 iri tane üzüm =3/4 ad kaysı =1 su bardağı çilek =10 ad yeşil erik"

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 318

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.