MAKALELER / Alabaşın Tıbbi Faydaları ve Ekimi








Alabaşın Tıbbi Faydaları ve Ekimi:

 

1--İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda'da sofraların ve diyet menülerinin vazgeçilmezi Alabaş, kanser hastalıklarına yakalanma riskini, kalp hastalığı ve felç geçirme olasılığını azaltır.

 

2--Gözde katarakta yakalanma oranını düşürür. Kansızlığa iyi gelir. Emzikli kadınlarda süt gelişini artırır. Yüksek tansiyonu düşürür.

 

3—Alabaş,kalp hastalığı, felç geçirme riskini düşürür. Astım, ses kısıklığı ve bademcik enfeksiyonlarına iyi gelir.

 

4--Böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede etkilidir.

 

5--Kalorisi az, vitamini bol bir sebzedir. Balıkta bulunan selenyum elementi sadece alabaşta bulunur. Selenyum çocukların zeka gelişiminde, dikkat toplamada, zeka özürlü çocuklarda, faydalı bir elementtir.

 

6--katarakt oluşum risklerini önemli ölçülerde azalttığı iddia ediliyor. Özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserini önlemede etkili olduğu söyleniyor.

 

7--Bebek emziren kadınların süt üretimini artırdığı düşünülüyor.

 

8--İçeriğindeki potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürüyor, tansiyonu dengeliyor.

 

9--Nefes darlığı ve astıma iyi geliyor.

 

10--Sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde etkili olduğu söyleniyor.

 

11--Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere öneriliyor.

 

12—Kış aylarında tüketilen şalgam ve turpu andıran, A, Bl, B2, B3, B6, ve C vitaminleri yönünden zengin olan alabaş, bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içeriyor

 

13—Üretimi:

 

1-- Alabaş yetiştirmek çok zahmetli değil. Sadece hasat dönemi topraktan çıkarmak zahmetli. Bahçe kurma maliyeti de düşük. Arazi kendinize ait ise dekar başına maliyet 150 TL'yi geçmiyor. 1 dekarda 2 ton ürün elde ediliyor. Tarla çıkış fiyatı ise 2 TL Yani, 1 dekarda 4 bin TL gelir elde etmek mümkün.

150 TL maliyete minimum 4 bin TL gelir oldukça karlı görünüyor

 

2--Tohumların ekileceği veya fidelerin dikileceği yerler 60-70 cm aralıklarla açılır. Doğrudan ekim yapılacaksa sıcak bölgelerde sonbahar, soğuk bölgelerde ilkbahar ekim için uygundur

 

3--ikinci yetiştirme dönemi soğuk bölgelerde uygulanan fide ile yetiştir¬medir. Sıcak veya ılık yastıklar hazırlanır. Tohum ekiminden yaklaşık 4-6 hafta sonra yastıklara ekilen tohumlardan oluşan fideler dikim büyüklüğüne gelir. Dikim büyüklüğüne ulaşan bu fideler dikkatli bir şekilde sökülerek aynen tohumda olduğu gibi karıkların boyun noktasına çamura dikilir. Gerek doğrudan gerekse fide ile yapılan yetiştirme yönteminde düşük sıcaklıklara hassas olan bitkiler düşük sıcaklık koşullarında tutulmamalıdır.

 

Kaynak:Para Dergisi-1-7.01.2017-s:41


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 656

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.