MAKALELER / Acı Biberin Sağlığa Faydaları








Acı Biberin Sağlığa Faydaları:

 

1--Endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar. Sürülerek uygulanan acı biber özü, romatizmal eklem hastalıklarına bağlı artrit, fantom ağrıları, tendonit, miyalji ve zonada kullanılmaktadır.

 

2--Yine acı biber özü ile yapılan ağız yıkama solüsyonları ve burun spreyleri diş ağrısı, bronşit, astım ve migren için reçete edilmektedir.

 

3--Acı biber, sindirime yardım eder, iştah açıcıdır ayrıca kanda şeker ve kolesterolü azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller (kanı inceltir).

 

4--Acı, şeker hastalığında görülen ayak yanmalarında çok yararlıdır, akşamları az miktarda yanan yerlere sürüldüğünde ilk üç gün önce yanmayı artırıyor gibi görülsede, uygulamaya devam edildiğinde yanmayı geçirir ve ferahlık sağlar.

 

5--Sedef hastalığında merhem şeklinde uygulama çok yararlıdır, içerisinde bulunan C vitamini ve beta karaten maddeleri sayesinde acı biber vücuda direnç sağlar ve dayanıklılığı artırır. Bu sayede gribe karşı vücudu bir kalkan gibi koruma altına alır.

 

6--Yapılan araştırmalar sonucunda acı biberin trigliseritlerin düşmesinde önemli rol oynadığı görülmüştür. Tüm bu özellikleri ile acı biber, dünyanın en iyi ve ucuz ilacı olmaya adaydır.

 

7--Acı biberin içerisinde bulunan beta karaten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu.

 

8--Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.

 

9--Acı biberin midede mikropları öldürme özelliği vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan mikropları öldürmek için acı biber tüketebilirsiniz.

 

10--İştah açıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de acı biberin metabolizma hızlandırma ve kabızlığı önleme etkisi daha fazladır. 


11--Ayrıca Bu sayede zayıflatıcı özelliği vardır.

 

12--Ayrıca vücuttaki yağı yakma özelliği de bulunur. Lifli bir yapıya sahiptir. Gün içinde 1 tane yiyeceğiniz acı biber kabızlık sorununu önler.

 

13—Bibere acı tadını veren kapaisin adlı etken madde  enflamasyonu ortadan kaldırmakta ve  analjezik-ağrı kesici olarak etki ederken aynı zamanda bağırsaklarda tümör riskini azaltmakta.

 

14—Acı biber ,ginseng ve safran cinsel performansı artırmakta.

 

15—Acı biber vücudu daha fazla kalori yakmaya hazırlarken,doyma hissini artırmakta.

 

16— Yapılan deneylere, Acı biberin plasebo-etkisiz göre daha fazla yağ yaktığını göstermekte.

 

17—Gıda sanayinin 2014 yılında yaptığı araştırmaya göre tüketicilerin %54 ü acı ve baharatlı yiyecekleri daha lezzetli bulmakta.



18--Acı Biberin Sağlığa Diğer Faydaları:


1--Ağrıları azaltır-Beyinde salgılanan bu endorfin vasıtasıyla tüm vücut için ağrı kesici görevi üstlenir.

 

2--Gribe karşı korur-Günde en az bir kere tüketilmesi gereken acı biber, tek başına tüm vücudunuzun betakaroten ihtiyacını karşılıyor. Vücuttaki dayanıklılık oranını da artıran acı biber içinde yüksek miktarda C vitamini bulunuyor.

 

3--Kalp krizini önler-Felç riskini en aza indirgeyen ve dolaşımın hızlanmasını sağlayan acı biber, aynı zamanda kanser riskini azaltıyor ve içerisindeki antioksidan ile C vitamini sayesinde vücudu kalp krizi riskine karşı korur.

 

4--Mide ülserini engelliyor-Midede bulunan birçok mikrobun(heliyobakter ininde) ölmesini sağlayan acı biber, bu sayede mide içerisini temizleyip mide ülseri gibi önemli mide rahatsızlıklarının da ortadan kalkmasına yardımcı olur.

 

5--Kabızlığı ortadan kaldırır-Lif bakımından çok zengin bir besin kaynağı olan acı biber ile kabızlık problemleri ortadan kaldırılabilir.

 

6--Doğal bir kemoterapi görevi gören acı biber, kanserli hücrelerin oluşmasını engeller ve bağırsakların düzenli olarak işlemesine yardımcı olur.

 

7--Yağ yakıcı özelliği de olan acı biber ile kolayca zayıflayabilirsiniz.

 

8--Kolesterole en büyük dost-yapılan araştırmalara göre acı biberin, trigliseritleri düşürdüğü gözlemlenmiş ve bu sayede de kötü kolesterolün azaldığı kanıtlanmıştır.

 

9--Kabızlık sorunu olanlar genellikle acı biber tüketirler. Metabolizmayı hızlandıran acı biber, iştah açıcı bir besin olduğu için kabızlığı giderir ve bu da zayıflamanızı sağlar.

 

Kaynak:https://www.yenicaggazetesi.com.tr/

 

Kaynak:HBT-s:45-3.02.2017- Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı-Okan Hastanesi






Makalenin İzlenme Sayısı : 1007

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.