MAKALELER / Yoğurdun Faydaları-Mayalanması








Yoğurdun Faydaları:



1—Yoğurdun protein değeri oldukça yüksektir.Tavuk yumurtasının protein değeri 100 kabul edilirse yoğurdun protein değeri 94,sütün 92,etin 80 kabul edilebilirken, tahılların  protein değeri 60 ın altında kalmakta.



2—Yoğurtta doğal proteinlere karşı gelişen allerjik reaksiyonlara çok daha az rastlanırken, laktoz intoleransı olan kişiler yoğurdu çok daha kolay tüketebiliyor.



3—Yoğurt sindirim salgılarını arttırarak sindirimi kolaylaştırmakta.



4—Yoğurt ,  B1,B2,Niasin,folik asit gibi bazı vitaminler açısından zengin.



5—Yoğurt antibakteriyel,antikanserojenik,kolesterolü düşürücü etkileri bulunmakta.



6—Bağışıklık sistemini uyarabiliyor ve antibiyotik tedavisin yan etkilerini-bağırsak florasını bozan etkileri önleyebilmekte.



7—Bağırsak sağlığı için yoğurt gerekli.Bağırsak kanseri riskini önlemede gerekli olup, aynı zamanda yoğurt ameliyat sonrası nekehat dönemleri için gerekli temel gıdadır.



8—Yaşlı insanlarda ve kadınlarda kemik erimesine karşı kalsiyum tableti almak yerine doğal olarak en iyi çözüm yoğurt tüketmektir.Çocukların büyüme döneminde olması gereken temel bir gıdadır.



9—Akciğeri sigara içiminin zararlarına karşı  vs korumada yoğurt suyu-yoğurt,kefir tüketmek önemli.



10—Organik Yoğurt en iyi probiyotik olup,sabah-akşam aç karna probiyotik gıda/kefir,yoğurt tüketerek hem sağlıklı kilo verilebilir hem de kanser vs çoğu hastalığa karşı koruma sağlanabilir.



11—En iyi yoğurt doğala yakın yoğurt olup, meralarda otlayan hayvanların sütünden(hazır yemle beslenmeyen-koyun sütünden) evde yapılabilir.Yada katkısız doğal yoğurt markalarından hazır olarak alınabilir.



Kaynak:NTV Bilim-Aralık-2009-s:95



2--Yoğurt Nasıl Mayalanır:



1--Yoğurt, sütün çeşitli mayalar ile fermente edilerek yarı katı hale getirilmesi ile üretilir. Yine sütün fermente edilerek tam katı hale çevrilmesi sonucunda da peynir oluşur.



2--Yoğurt genellikle, ısıtılan süte az bir miktar eski yoğurdun eklenmesi ile yapılır. Ilık olan sütün ortasına daha önceden ayrılmış bir miktar yoğurt, su ile karıştırılarak inceltilir ve ateş üzerinde bulunan orta sıcaklıktaki süte yavaş yavaş eklenir. 



2.1--Bir süre kaynatıldıktan sonra yoğunluk kazanan süt ateşten indirilerek üzeri örtülür ve soğumaya alınır. Yaklaşık bir gün sonra bu karışım yoğurt halini alır.Burada en önemli girdi, sütü yoğurt haline dönüşmesini sağlayan maya.



2.2--Anlatılan işlemde, sütün içine katılan eski yoğurt maya görevi yapmakta.Göçebe olarak yaşamlarını sürdüren atalarımız yoğurt yapımında kullandığı dogal mayalar, karınca yumurtalarıdır.



2.3--Göçerler bahar aylarında yaylalara çıktıklarında küçük taşları kaldırarak altında yer alan küçük ve beyaz beyaz beyaz baloncuk şeklindeki taze karınca yumurtalarını toplayarak ezerler ve ısıttıkları sütün içine koyarlardı.



2.4--Böylece karınca yumurtasında bulunan kimyasal maddeler (formik asit ve türevleri vb.) yardımıyla süt mayalanarak yoğurt haline gelirdi.


Kaynak:Bilim ve Teknik Dergisi




3--Yoğurdun Faydaları:

 

1—Mayasını doğal-ekşi köy yoğurdundan alınan Ev yoğurdu, başta ishal olmak üzere dışkılama düzensizliklerinin rahatlamasında etkindir,

 

2--Tansiyon yüksekliği gibi kalp hastalıkları riskini azaltır

 

3--kilo vermede ve kilo dengesini korumada etkili olur.

 

4--Yoğurt aynı zamanda kolesterolü düşürmeye yardımcı olur

 

5--Yağ emiliminde düzenleyici rol oynar ve bazı antibiyotiklerin olumsuz yan etkilerini ortadan kaldırır.

 

6--Ev yoğurdunun, en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta


1--kolon kanseri


2—meme kanseri


3—mide kanseri


4—yumurtalık kanseri


5--endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir.

 


.1--Yine kanserden korunmak için düzenli doğal yoğurt tüketmek kadar,


1--zararlı alışkanlıklardan kaçınmak,


2--dengeli ve sağlıklı beslenmek


3--düzenli egzersiz yapmak da önem taşıyor.

 

6.2--Ayrıca, kanser nedeniyle kemoterapi gören hastalara, bu ilaçların yan etkilerini önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için başta doğal ev yoğurdu olmak üzere probiyotik ve prebiyotik özelliği olan gıdaların tüketilmesini önerilmekte.

 

Kaynak:Konyapostası.com.tr

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 325

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.