MAKALELER / Yenilebilir Böcekler






Yenilebilir Böcekler



1-- Milyonlarca böceğin içinden hangileri yenilebilir?



1.1--Hollanda'daki Wageningen Üniversitesinin hazırladığı www.food-insects.com sitesinden yararlanılarak, Dünya çapında bilinen milyonlarca böcek türü içinde Yalnızca 1500 civarında tür yenilebilir olarak sınıfına girer. 



1.2--Böcekler pek çok farklı takımlara, sınıflara, cinslere ve türlere bölünürler. Aşağıda bazı böcek sınıfları ve gıda olarak kullanımları yer alıyor:



2--Kelebekler ve güveler:Güvelerin (ve kelebeklerin birkaç türü) pek çok türünün larvaları (tırtıl) gıda olarak kullanılır.



2.1--Afrika'da özellikle besin kaynağı (protein, yağ, vitamin ve mineraller) olarak önemlidirler.



2.2--Yalnızca Kongo (eskiden Zaire), 30'dan fazla tür yetiştirilir. Bazı tırtıllar sadece bölgesel köy pazarlarında satılmalarının yanı sıra, bir ülkeden diğerine de geniş ölçüde nakledilirler.



3--Gerçek böcekler :Hemiptera takımı- Bu takımda gıda olarak kullanılan böceklerin pek çoğu suda yaşar. Ünlü "Meksika havyarı" veya ahuahutle, suda yaşayan çeşitli Hemiptera türlerinin yumurtalarından meydana gelir; bunlar yüzyıllardır Meksika'da "su tarımının" temelini oluşturmuşlardır.



3.1--Asya'da bir tür olan "dev su böceği," şimdilerde Tayland'dan dünyanın her yerindeki Asyalı gıda dükkanlarına ihraç ediliyor.



3.2--Ağustosböcekleri (Homoptera takımı): Bu takım yaprak biti ve yaprak zararlısı gibi önemli tarım zararlılarından pek çok böceği içerir, fakat sadece ağustosböcekleri insan yiyeceği olarak büyük ölçüde kullanılır.



3.3--Bazı türlerin kurtçuk safhasından çıkmış fakat henüz gelişememiş olanları, "periyodik ağustos böcekleri" olarak bilinirler, yer altında köklerin üzerinde beslenerek 17 yıl geçirirler. 



3.3.1--17 yıl sonra topraktan gün ışığına çıkarlar, bir ağaç gövdesine veya çit çubuklarına tırmanırlar ve yetişkinlik evresi için deri değiştirirler.



3.4--Periyodik ağustos böcekleri yalnızca her birkaç yılda bir yer üstünde ortaya çıkarak herhangi bir yerde "kuluçka" meydana getirirler. Fakat ortaya çıktıkları zaman çoğu kez çok fazla sayıdadırlar.



4--Beyaz karıncalar (Isoptera takımı): Beyaz karıncalar en çok Afrika'da geniş ölçüde gıda olarak kullanılırlar. Bunlar işçi, asker, kanatlı yetişkinler ve kraliçeden oluşan "kast-lara" bölünmüş sosyal böcek kolonileridir.



4.1--Kraliçe çok iri olur ve binlerce yumurta yumurtlar. Bazı türlerin kolonileri termitaria denilen ve 6 m. yüksekliğe kadar çıkabilen topraktan yapılmış geniş tepecikler inşa ederler.



4.2--Işıklar hatta mum ışığı bile- onlar için çekim merkezidir; ancak bu onları gıda olarak kullanmak için yakalamanın bir yoludur. Kanatları koparılıp kızartılan beyaz karıncalar lezzetlidirler.



5--Arılar, karıncalar ve yabanarıları(Hymenoptera takımı): Arılar ve yabananlanyla birlikte, genellikle arı veya yabanansı "kuluçkası" da (larva/pupa) yenilir.



5.1--Pek çok yetişkin arı ve yaban arılarının tadı iyi değildir fakat istisnalar vardır. Konserve yaban arısı, kanatları ve bütünüyle Japonya'da satılır ve yaban arısıyla pişirilmiş pilav eski İmparator Hirohito'nun en sevdiği yemekti.



5.2--Güney Amerika'da bazı yerlerde sinema ve tiyatrolarda patlamış mısır yerine kızarmış yaprakkesici karınca karnı satılır.



5.3--Bunlardan başka örümcekler ve akrepler (Arachnida sınıfı), çekirgeler, cırcır böcekleri (orthoptera takımı), bastonlar ve yaprak böcekleri (Phasmatodea takımı), kınkanatlı böcekler (Coleptera takımı) da yenir.



6—Yorum:



1--Türkiye Kültürüne uygun olarak aşağıdaki böceklerin günlük satışa girmesi uygun olabilir:Çekirge butu,yaprak tırtılı,yaprak böceği,su böceği,kelebek tırtılı önerilebilir.



2—Dünya protein açığını çiftlik tavuğu ve çiftlik balığı ile kapatmaya çalışmakta.Ancak İslam kültürüne uygun böceklerinde konserve olarak satılması ile protein açığında %25 kısım bu imkan ile sağlanabilir.Nasıl enerjide çeşitlilik sağlanıyorsa küresel protein ihtiyacında böcekler belli oranda yer alabilir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 594

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.