MAKALELER / Yemek Yeme Önerileri-Doğru Yemek Yeme








Doğru Yemek Yeme İçin Öneriler:



1-- Araştırmalar yemekten sonra içilen tek bir sigaranın 10 taneye bedel olduğu kanıtlıyor. (Kanser riski de doğru orantılı artıyor) 


2--Yemekten hemen sonra meyve yemek midenin hava ile dolmasına sebep oluyor. O yüzden meyvenizi yemekten 1-2 saat önce ya da sonra yemelisiniz. 

3--Çay yaprakları yüksek oranda asit içerdiği için yemeklerden içeceğimiz çay proteinleri sindirmemizi zorlaşır. 

4--Yemekten sonra kemer gevşetmek bağırsakların bükülmesine ve bloke olmasına sebep olabilir. 

5--İnsanlar genellikle yemek yedikten sonra yürümenin ömrü uzattığına inanır. Halbuki bu doğru değil. Yürümek, sindirim sisteminin yediğimiz yemeklerden nütrientleri özümsememesine sebep olur. Yani yediğimiz yemeğin hiçbir anlamı kalmamasına. 

6—Yemekten sonra banyo yapıldığında ,banyo yapmak kan akışını ellere, ayaklara doğru çoğaltır ve bu da midenin etrafındaki kan miktarını azaltır. Sonuç olarak, sindirim sistemini zayıflatır. 

7---Yemekten hemen sonra uyuduğumuzda, yediklerimizi yeterince sindiremeyiz. Bu da bağırsak iltihaplanmalarına ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.




2--Yemek Yeme-Sağlık:

 

1--Zaman kısıtlı yeme yöntemi olarak da bilinen yeni bir sistem birçok hastalıktan koruyor.

 

2--Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda bu tür sistemlerin önemli bir sağlık etkisi oluşturduğu düşünülüyor.

 

3--Araştırmacıların son zamanlarda tavsiye ettiği diyetlerden biri olan TRE, yani zaman kısıtlı beslenme, günde 8 saat beslenme ve geri kalan 16 saatte hiçbir şey yemeden günü tamamlama anlamına geliyor. Böyle olunca vücut biraz zor alışsa bile, daha sonradan bunu standart yeme saati olarak algılıyor.

 

4--Bu sistemde neyi ne kadar yediğinizin hiçbir önemi bulunmuyor. Kalori hesabı yapmak zorunda da hissetmiyorsunuz. TRE için uzmanlar, hangi besinleri aldığınıza değil, o besinleri hangi saat aralıklarında aldığınızın önemli olduğunu söylüyor.

 

4.1--Bu sistem konusunda uzman olan Dr. Satchin Panda, oldukça önemli çalışmalar yürütüyordu. Sistem için bir kitap yazan doktor; kitabında sağlıklı ve uzun bir yaşam için zaman kısıtlı beslenmenin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyordu.

 

4.2--Dr. Satchin Panda, “Bir elmadan sadece küçük bir ısırık aldığınız an, vücudun sindirim ve emilim sürecini tamamlaması saatler alıyor. Bu da vücudun çok çalışmasına ve organların çabuk yaşlanmasına neden oluyor” ifadelerine yer verdi.

 

5—Yorum:

 

1-- Dr. Satchin Panda nın yemek yemede verimlilik-yada sindirim sistemi verimliliği konusu oldukça önemli.Sindirim sistemi verimliğini artıracak tüm kurallar insan yaşamını sağlıklı ve uzun kılabilir.

 

2—Ayrıca vücutta diğer sistemler-merkezi sinir sistemi-algı sistemleri-bağışıklık sistemi-kalp-dolaşım sistemi-boşaltım sistemi vs için verimi yükselten öneriler ve araştırmalar oldukça önemli.

 

3—verim ,bir işlem için  sistemden çıkan enerjinin,sisteme giren enerjiye oranı olarak tanımlanabilir.Eğer siz besin değeri düşük bir besin için uzun bir süren-çok enerji harcayan bir sindirim işlemi yapıyorsanız bu sistem verimi düşük bir işlem anlamına gelir ki bundan kaçınmak gerekir.


3.1--Evrimsel süreçte buğdayın insan için temel besin kaynağı olması verimi yüksek besin olması nedeniyledir.Bu imkan insanın evrimini hızlandırmış olabilir.

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/


3--Akşam Yemeği-Sağlıklı Yemek İçin Öneriler:

 

1—Akşam yemeğinde mümkün olduğunca az ve yavaş yiyin.

 

2--Gıdaları çok iyi çiğneyin.

 

3--Hafif bir çorbaya da bir salata ile başlayıp bir süre ara verdikten sonra yemeğe devam edin.

 

4—Tuzu-doğal tuzu günde 4 gramı (1 silme çay kaşığı tuz 2 gr), geçmeyecek şekilde ölçülü tüketin.

 

5--Vücut ağırlığınıza göre 1.5-2 litresi su-ph ı 7.5 in üzerinde kaynak suyu olacak şekilde ayran, soda, taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz.

 

6--Fazla kahve ve demli çay içmekten kaçının.

 

7--Sofranızda sosis, salam, sucuk, pastırma, turşu, tuzlu kraker ve bisküvi gibi gıdalara yer vermeyin.

 

8--Sebze, kurubaklagil ve protein ağırlıklı beslenin.

 

9--Şerbetli tatlılardan uzak durun; canınız tatlı istiyorsa sütlü ya da meyveli olanları haftada 2 defayı geçmeyecek şekilde tüketin.

 

10--Börek ve kızartma türü gıdaları tüketmemeye çalışın



4--Yemek Hazırlanmasında Uyulacak Bazı Kurallar:

 

1--Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak, besinlerin vitamin değerlerinin kayba uğratılmadan hazırlanması olduğunun altını çiziyor.

 

2--Günlük beslenmemizde hazırlanan yemeklerde kavurma, uzun süreli pişirme, kızartma gibi yöntemler vitaminlerin neredeyse tamamen kaybına sebep olabiliyor. Bu beslenme akımını benimsemesek bile sebzeleri daha diri bırakarak tüketmek genel önerilerimiz arasında

 

3--Şafak, hazırlanan meyve ve meyve sularının da hazırlandıktan en fazla 30 dakika içinde tüketilmesini öneriyor.

 

4--Şafak, çevremizde tüketilen besinlerin özü çoğunlukla karbonhidrat” diyor ve bunun da insülin salınımını uyararak şeker hastalığına zemin oluşturabileceği uyarısını yapıyor.

 

5—Beslenme konusunda doğru bilgilere ulaşmak için çeşitli tv kanallarının yayınlarını hem kanallardan hem de youtube vs video barındırma sitelerinden sağlanabilir.Yapacağınız iş programın adını veya kişinin ismini youtube vs girip ilgili videoları internetten izlemek.

 

6—Yemek pişirirken en önemli konu pişirme sırasında tenecerenin sıcaklığını yağı bozulma sıcaklığının altında tutmaktır.Yağların bozulma sıcaklığı 130 C kabul edilirse en iyi yöntem kavurduğunuz veya pişirdiğiniz herşeyi hafif sulu-ıslak veya çok çabuk hafif kavurarak pişirmektir.

 

6.1--Zira kaynayan suyun sıcaklığı hiçbir zaman 100 C nin üstüne çıkmadığı için su ile pişirilen yağın sıcaklığı 100 C nin üstüne çıkamayacağı için yağın yapısı bozulmayacak-mide problemlerine neden olamayacaktır.

 

6.2--Ayrıca fırın sıcaklıkları 130 C nin altında tutulabilir.

 

6.3--Pişirme genel olarak kısık ateşte ve sırlı-toprak kaplar-kalaylı bakır kaplar-kalın et kalınlıklı çelik kaplarda olursa daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır.Alüminyum kapların alzeheimer hastalığına neden olabildiği ifade edilmekte.Bu anlamda Alüminyum folyoda pişirmenin uygun olmadığı ifade edilmekte.

 

7—Bir dip not olarak söylenirse 10 yıl öncesine göre sebze vs besin değerleri-vitamin, mineral vs nin %50 azaldığı ifade edilmekte.Bu nedenle organik ve çiğ sebze ağırlıklı beslenmek daha önemli.

 

Kaynak:Para Dergisi-28.6-03.07.2017-s:47


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 384

Eklenme Tarihi : 02.05.2020

Önceki sayfaya geri dön.