MAKALELER / Karnabaharın Sağlığa Faydaları






Karnabaharın Sağlığa Faydaları:

 

1—Karnabahar İçeriğinde C,B1,B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini barındırır. Ayrıca bakır, demir, manganez ve çinko kaynağıdır.

 

2--Karnabahar tüketilirken çoğunlukla beyaz kısmı (karın bölgesi) kullanılsa da aslında yaprakları da oldukça faydalıdır. E vitamini de yapraklarında bolca bulunmaktadır.

 

3--Karnabahar, yoğun C vitamini ve manganez içeriğiyle güçlü bir antioksidandır

 

4—Karnabaharın içeriğinde bulunan bileşikler kanserojen maddelerini devre dışı bırakmada ve ortadan kaldırmada etkili olan enzimleri aktivite etmektedir. Yani kansere karşı koruyucudur. Kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi vardır.

 

5--Besleyici olan bu sebze vücuda güç verir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluğa karşı birebirdir.

 

6--Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir. Enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikteki bu besin idrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir.

 

7--Karnabahar mide ülserine karşı koruyucudur ve içeriğinde bulunan glukoraphanin adlı madde , mide yüzeyini koruyucu etki göstermektedir.

 

8--Potasyumu sayesinde tansiyonu dengeler. Beynin çalışmasını destek verir. Kolestrolü düşürür.

 

9--Yüksek orandaki lifleri sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasında etkilidir.

 

10--Kabızlığı giderir ve idrar söktürür. Hem düşük kalorili hem bol lifli bir besin olmasından dolayı zayıflamaya yardımcı bir sebzedir.

 

11—Kış sebzeleri-meyveleri zaman içinde kışa dayanıklı gen yapısına sahip olmuşlardır. İnsan-hayvan-bitki gen yapısı yakın olduğu için bu besinlerin alınması ile kışa dayanıklı bir yapı için gereken mineral-vitamin vs sağlanmış olur.Bu anlamda meyve ve sebzeyi mevsiminde yemek en iyi çözüm olabilir.

 

12--Karnabaharı az suda, çok fazla haşlamadan ya da buharda pişirmek besin öğelerinin kaybını önleyeceğinden daha sağlıklı bir tercihtir.

 

Kaynak:Habertürk.com-26.10.2017




2--Karnabaharın Sağlığa Faydaları-2:

 

 

1--Karnabahar, lahana, brokoli ve kara lahananın da dahil olduğu Brassicaceae ailesinden gelir.

 

1.1--Turpgiller olarak bilinen bu sebze grubu, polifenoller, mineraller, vitaminler ve diğer antioksidanlar açısından çok zengindir.

 

2--Karnabaharın içerdiği glukorafanin, enflamasyon karşıtı faaliyetleri etkinleştiren izotiyosiyanatlara dönüşür. Bu da kan damarlarında yağ birikimini önleyerek kan dolaşımındaki tıkanıklıkları engelleyerek ateroskleroz riskini azaltır.

 

3--Karnabaharda bulunan indol-3-karbinolün östrojen karşıtı etkileri, rahim ve meme kanserlerinde tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyebilir.

 

4--Karnabahar içerdiği glukozinolat, glukorafanin ve süiforafan sayesinde mide zarını korur ve Heliobacterpylori bakterilerinin üremesini engeller. Ayrıca lif açısından da zengin olduğundan bağırsaklardaki yararlı bakterileri besler.

 

5—Karnabaharda bulunan antioksidan bileşikler Alzheimer hastalarının beyninde bulunan amiloid beta ve tau protein birikimini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

 

6--Karnabaharda bulunan glukorafanin ve süiforafan, LDL yani kötü kolesterol seviyelerinin düşürülmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda HDL yani iyi kolesterol seviyesini artırır ve tansiyonu düşürür.

 

7--Karnabaharın içerisinde C vitamini, manganez, E vitamini ve etkin antioksidanlar bulunur. Aynı zaman¬da içerdiği indol ve glukozinat adlı bitkisel kimyasallarda bulunan C vitamini kandaki demirin daha iyi emilmesini sağlar. Bu da vücuttaki hemoglobin üretiminin artmasına yardımcı olur.

 

8--Karnabaharda bulunan C vitamini, kolajen üretiminde önemli bir rol oynar, hatta romatoid artrit tedavisine destek sağlar.

 

9--K vitamini de kemiklere kalsiyum alımında yardımcı olarak hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik dokusundaki kaybı azaltır.

 

10--Karnabahar, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde yaşla bağlantılı olan, özellikle yaşlılarda körlüğe kadar gidebilen maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir. Sülforafan, hücre ölümlerini engelleyerek retina dokularını oksidatif stresin sebep olduğu hasarlardan da korur.

 

11--Karnabahar, içerdiği indol-3-karbinol adlı bitkisel besin maddesi, sülforafan ile birlikte toksinleri temizleyen enzimleri etkin hale getirir. Bir anlamda detoks işlemini hızlandırır ve dengeler

 

12--Karnabaharda bulunan sülforafan, nörolojik dejeneratif hastalık riskini azaltmada çok önemli bir rol oynar.

 

13--Karnabaharın potasyum içeriği vücuttaki elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Bu da tansiyon kontrolü, sinir impuls aktarımı ve kas kasılması gibi işlevlerde yaşanan sorunları önler.

 

14--Karnabaharda antioksidanlar ve C vitamininin varlığı da çeşitli enfeksiyonları engellemeye ve hastalığa yol açan enflamasyonun artmasını önleyerek savunma mekanizmasının güçlenmesini sağlar.

 

15--Kalorisi çok düşük bir sebze olan karnabaharın kilo yönetimine yardımcı olması çoğunlukla lif içeriğinden kaynaklanıyor. Lif, doygunluk hissini artırarak açlığı erteliyor, kan şekerinin ve insülin seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

 

16-- Karnabaharın zararları var mı?

Karnabaharın aşırı tüketimi şu sorunlara neden olabilir:

 

1--Şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir.

 

2--Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemeli.

 

3--Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karna-bahar besin değerlerini kaybedebilir.

 

4--Karnabaharda bulunan pürin, vücut tarafından ürik asit oluşturulmak üzere parçalanır. Bu fazla olduğunda pürin miktarının eklemlerde birikmesine böylece gut hastalığına sebep olabilir.

 

5--Nadiren de olsa, bazı kişilerde alerjik durumlara yol açabilir.

 

Kaynak:HBT-Sevda Deniz Karali






Makalenin İzlenme Sayısı : 317

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.