MAKALELER / Karaciğer-Safra Kesesi Hastalıklarında Kullanılabilen Bitkisel Ürünler






1--Karaciğer Hastalıklarında Kullanılabilen Bitkisel Ürünler:


1--Aşağıdaki bitkiler tedaviye destek olarak Doktor Kontrolü-bilgisi dahilinde kullanılabilir.


2--Karaciğer güçlendirici bitkilerle karaciğer desteklenebilir.


2--Önem sırasına göre bu bitkiler:


2.1--****Enginar(enginar yaprağı çayı+mevsiminde enginar+iri bakla+az etli yemeği ile 1 ay kür yapmak karaciğeri yenileyebilir)


2.1.1--Kereviz yemeği


2.1.2—Yer elması(yer elmasını turp gibi-limonlu dilim-çiğ yemek)


2.2--***Devedikeni tohumu çayı, 


2.2.1--hindiba çayı


2.3--kara turp, mübarekdikeni, civanperçemi, kırlangıçotu, eğir kökü, pelinotu, küçük kantaron, mayıs papatyası, adaçayı, ısırganotu, frenk kimyonu.


3--Öncelikle yapılması gereken, karaciğeri ve tüm sindirim sistemini, özellikle enginar (çayı,meyvesi,büyük marketlerde satılan cam kavanozda organik konservesi) centiyane kökü, eğir kökü, pelinotu gibi, acı maddeler içeren bitkilerle desteklemektir.


4--Karaciğere uygulanan bu tedavi sırasında, mide de centiyane kökü, küçük kantaron, mayıs papatyası gibi bitkilerle güçlendirilmelidir


5.1--**hepatit de ta özellikle günde 3-4 kez enginar çayı içmek önemli ölçüde hastalığı geriletebilir.


6--Safrakesesi iltihabı:Hindiba(kök ve yaprak) 2 ölçü, hatmi kökü 2 ölçü, ısırganotı 1 ölçü, pelinotu 1 ölçü, civanperçemi 1 ölçü, nane 1 ölçü.--Kara turp özsuyu, safrakesesi ve safra yolları iltihabını yatıştırabilir.


7--Safrakesesi taşları:Rendelenen kara turp balla karıştırılarak,Gün boyuna yayarak, turp suyu kaşıkla içilir


7.1--Soğan özsuyu da yardımcı olabilir. İri bir soğanın özsuyu çıkarılır ve içine biraz pudra şekeri eklenir.


7.2--Zeytinyağı kürü de rahatlatıcıdır. Sabahları aç karnına nane çayı ile ağız iyice çalkalanır, sonra 1 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı biraz limon suyu ile birlikte içilir ve hemen ardından da sıcak nane çayı içilir.


7.3--İki tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu, 1 bardak sütte 2-3 dakika hafifçe kaynatılır, 10 dakika boyunca demlendirilir ve süzülür. Günde 2 bardak ısırgan sütü, sabahları ve akşamları içilir.



2--Karaciğer ve Safrakesesi Hastalıkları İçin Bitkisel Öneriler:

 

1--Karaciğer, insan bedenindeki en büyük organdır ve tüm fiziksel işlemlerde doğrudan veya dolaylı olarak pay sahibidir.

 

1.2--Sindirim sistemindeki işlevi ise çok önemlidir; örneğin, safra sıvılarının onikiparmakbağırsağı yoluyla sindirim sistemine girmesini sağlar.

 

1.3--Karaciğer, karbonhidrat metabolizmasına katılır ve kan şekeri düzeyini denetleyen en önemli organdır.

 

1.4--Protein metabolizmasında aminlerin uzaklaştırılması (Deaminasyon), amin grubunun yer değiştirmesi (Transaminasyon), aminoasit dönüşümü, protein bireşimlenmesi (albümin, fibrinojen, protrombin ve kan pıhtılaşmasında rol oynayan öteki etkenler), protein metabolizmasının son ürünü olan üre bireşimlenmesi gibi görevleri üstlenmiştir.

 

1.5--Yağ metabolizmasında ise, trigliserit, fosfolipit ve kolesterol bireşimlenmesi karaciğer tarafından gerçekleştirilir.

 

1.6--Bunlara ek olarak karaciğer, vitamin metabolizmasına da katılır.

 

1.7--Bu etkinlikleri çerçevesinde, öncelikli olarak bir arıtma organı işlevini olarak Metabolizma süreci sonunda açığa çıkan ya da dışarıdan alınan (ilaç, zehir) zararlı maddelerin bedenden atılması karaciğerin etkinliği ile gerçekleşir. Bu etkinlik hormonların, özellikle de östrojen gibi steroit hormonların bedenden atılmasını sağlar.

 

1.8--Karaciğer hastalıklarında bedenden atılamayan östrojen, erkeklerde kadınlaşma belirtilerinin görülmesine yol açar.

 

1.9--Sağlıklı karaciğer, bağışıklık sistemine de etkin bir biçimde katılır.Bu olağanüstü organ, uyuşturucular, kimyasal maddeler, çevresel zehirler, yapay besin katkıları ve tehlike yaratabilecek her türlü zararlı maddeden arındırır bedenimizi. Karaciğeri en fazla yoran da, öncelikle bu tür işlevlerdir.

1.10--karaciğerin herhangi bir işlevsel aksaklığı da bedenin herhangi bir yerinde belirtiler gösterir, örneğin deri problemleri gibi.

1.11--Karaciğer güçlendirici bitkilerle karaciğer desteklenebilir.

 

1.11.1--Önem sırasına göre bu bitkiler:

1--Devedikeni tohumu,

2--hindiba,

3--enginar

4--kara turp,

5--mübarekdikeni,

6--civanperçemi,

7--kırlangıçotu,

8--eğir kökü,

9--pelinotu,

10--küçük kantaron,

11--mayıs papatyası,

12--adaçayı,

13--ısırganotu,

14--frenk kimyonu.

1.12--Belirgin bir hastalık söz konusu olmasa bile, genelde karaciğerin desteklenmesi gerekir. Karaciğer kökenli işlevsel aksaklıklarla sıkça karşılaşılır.

 

1.12.1--Halk arasında, ilkbahar temizliği anlamında uygulanan şifalı bitki kürlerinde kullanılan bitki karışımlarının temelini, karaciğeri uyarıcı ve güçlendirici bitkiler oluşturur. Böylece karaciğer, vitamin açısından pek zengin olmayan kışlık besinlerden sonra, ilkbaharda temizlenir, güçlenir ve genel sağlığı kolaylıkla destekleyebilecek güce ulaşır. Yılın her mevsiminde bir bedensel ilkbahar temizliği yapılmalıdır.

1.12.2--Öncelikle yapılması gereken, karaciğeri ve tüm sindirim sistemini, kullanılan bitkiler arasında, geniş etki alanı ve basit kullanım biçimi nedeniyle, hindiba ve kara turp ön planda gelir.

 

1.13.1—Karaciğer hastalıklarında ve karaciğerin yenilenmesinde aynı zamanda Hepatit tedavisinde  gün boyu ölçüsünde alınan enginar çayı ile hastalığı vücuttan atmak çok daha kolay olabilmektedir.Aynı zamanda destek olarak iri baklalı enginar yemeği tedavi sürecini kısaltabilir.


1.14--Karaciğer ve safrakesesi diyeti:Karaciğer ve safrakesesi ile ilgili her türlü problemde, sindirim nedeniyle oluşacak yükten karaciğeri korumak ve gereksiz ağrıların oluşmasını önlemektir. 


1.14.1--Bu tür bir diyetin temel kuralları ise oldukça basittir: Yağda ve ateşte kızartılanların tümü, ağır salçalı yağlı yemekler ve yağ, alkollü içkiler, turşular, konserveler kesinlikle tüketilmemelidir.

1.15--Sarılık (İkterus):Sarılık bir hastalık değil, bir hastalık belirtisidir. Belirttiği hastalık ise, herhangi bir nedenden ötürü karaciğerde biriken safranın kana karışmaya başlamış olmasıdır. Bu oluşumun nedeni, yoğun kimyasal madde alımı, bir enfeksiyon veya organik bir bozukluk olabilir ve uzman doktor bu nedeni teşhis ederek tedaviyi başlatır. Bu rahatsızlığA karşı sarılık sürecinin kısalmasını sağlayabilecek bitki karışımları ile tıbbi tedavi desteklenebilir:

2--Safrakesesi İltihabı: 

2.1--Çok acı çektirebilen bu hastalık, şifalı bitki tedavisine genelde çok olumlu yanıt verir. Karaciğer ve safra kesesi beslenme diyetine bu durumda da kesinlikle uyulması gerekir.


2.2--İltihabı ve ağrıyı yatıştırıcı bitki karışımı aşağıdaki gibi olabilir:
1--Hindiba(kök ve yaprak) 2 ölçü,

2--hatmi kökü 2 ölçü,

3--ısırganotı 1 ölçü,

3--pelinotu 1 ölçü,

4--civanperçemi 1 ölçü,

5--nane 1 ölçü.


2.2.1--Bitkiler ve kökler çok ince kıyılarak ölçülür ve iyice karıştırılır. Bir yemek kaşığı dolusu bitki, akşamdan 1 bardak soğuk suya eklenir, ertesi sabah süzülür ve gün boyunca az az yudumlanarak içilebilir (gün boyunca 2 bardak da olabilir).

2.3--Kara turp özsuyu, safrakesesi ve safra yolları iltihabını yatıştırabilir. Başlangıçta, günde 100g taze sıkılmış kara turp özsuyu gün boyuna yayılarak yudumlanır ve kademeli olarak 300g’a kadar çıkarıldıktan sonra, yine kademeli olarak 100g’a dönülür. Bu özsu kürü 14 gün içinde tamamlanır. Kara turp özsuyu her gün taze hazırlanır.

2.4--Ayrıca, safrakesesi bölgesine uygulanan İsveç Şurubu kompresleri, özellikle ağrı krizlerinde fevkalade rahatlatıcı olabilir.

2.5--Tedavi süresinin kısaltılabilmesi için, Echinacea preparatları kullanımı çok yararlı olacaktır.

2.6--Safrakesesi Taşları

2.6.1--Safrakesesi taşlarının oluşum aşamaları ve nedenleri henüz yeterince açıklığa kavuşturulamamıştır.

 

2.6.2—Safra kesesi taşlarının oluşumunda alınan aşırı kola içmenin,aşırı çikolata yemek ciddi bir neden olabilir.Bu nedenle gençlerin kola içilmesinde ebeveynler onları ölçülü içmeye yönlendirmeleri uygun olacaktır.

 

2.6.2--Bazı durumlarda şifalı bitkilerle neredeyse hiçbir ağrıya yol açmadan, taşların düşürülebilmesi sağlanabilir. Ama bu tür tedaviler sırasında, ‘yerinden memnun’ bazı iri taşlar da harekete geçip, safra yolunu tıkayabilirler. Sonuç olarak ancak doktor onayı ile bazı yöntemler denenebilir.

2.6.3--Rendelenen kara turp balla karıştırılarak, bir kabın üstüne yerleştirilen süzgece aktarılır. Bir süre sonra ballı turp özsuyu alttaki kaba süzülmeye başlayacaktır. Gün boyuna yayarak, turp suyu kaşıkla içilir. Rahatlama hissedildikçe turp suyu içimi de kademeli olarak azaltılır.

2.7--İki tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırganotu, 1 bardak sütte 2-3 dakika hafifçe kaynatılır, 10 dakika boyunca demlendirilir ve süzülür. Günde 2 bardak ısırgan sütü, sabahları ve akşamları içilir.

2.8--Zeytinyağı kürü de rahatlatıcıdır. Sabahları aç karnına nane çayı ile ağız iyice çalkalanır, sonra 1 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı biraz limon suyu ile birlikte içilir ve hemen ardından da sıcak nane çayı içilir. 


2.8.1--Ardından da, safrakesesi bölgesine yarım saat süreli kuru-sıcak kompres uygulanır. Zeytinyağı her gün 1 kaşık arttırılır ve altıncı gün 6 kaşık zeytinyağı ile küre son verilir. Bu kürün üç ayda bir uygulanması önerilir.

2.9--Soğan özsuyu da yardımcı olabilir. İri bir soğanın özsuyu çıkarılır ve içine biraz pudra şekeri eklenir. İlk gün, bu şekerli soğan özsuyundan saat başında yarım tatlı kaşığı, ikinci gün 2 saatte bir 2 tatlı kaşığı, üçüncü gün 3 saatte bir yarım tatlı kaşığı içilir. Bu kür aralıklarla yinelenebilir.

2.10--Safrakesesinden kaynaklanan ağrılara ve mide bulantılarına karşı en etkili ilaç, nane çayıdır.

2.11--Eğer sinir sistemi de stres altında ise, kediotu kökü gibi sinir sistemini yatıştırıcı bitkilerin kullanılması doğru olur.

 

Not:Her türlü bitkisel veya alternatif tıp tedavisi modern teşhis ve tedavi için destek sağlamak amacıyla ancak doktor önerisiyle ölçüsünde ve farmakolojik özellikleri dikkate alınarak kullanılması uygun olabilir. 


2--Karaciğer Dostu Bitkiler:


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi iç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre


1--Deve dikeni, enginar, ekinezya, kekik, sarımsak, söğüt yaprağı, karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi ve elma suyunun karaciğer dostu bitkilerdir.


2-- Deve dikeninin tohumundan tutun, tüm parçaları karaciğer hastaları için faydalıdır.


3--Enginar, özellikle yaprakları. Diğer kısımlarının çok yararlı olmadığı biliniyor. Yaprakları, karaciğerin safrasını ve kimyasını düzeltiyor.


4--Ekinezya var. Bu bitki, bağışıklık sistemini uyaran, kamçılayan bir maddedir.


5--Kekik, karaciğeri, safrayı geren damarları genişletiyor, bağırsakları rahatlatıyor, spazmları çözüyor, hazmı kolaylaştırıyor.


6--Sarımsak, güçlü bir antioksidandır, kansere karşı koruyucudur. Karaciğeri destekleyici etkisi vardır. Sarımsak çok faydalı bitkilerden bir tanesidir.


7--Söğüt yaprağı içerisinde aspirin benzeri maddeler var, enfeksiyonlara karşı vücudu korur.


8--Karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi, elma suyu bunlar çok yararlı.


9--Kararında kullanmak şartıyla bal."


10-- Karaciğer için faydalı olan bitkilerin karışımından elde edilen kürle ,kürün ayda 5 gün, 3 ay kullanılmasıyla karaciğeri temizlemenin mümkün olup Bunun için hasta ileri derecede kanser, hepatit ve böbrek hastası olmaması gerekir.


11--Hamileleri bilmiyoruz çok küçük çocuklarda da kullanmamak lazım. Bunun dışında çamaşırhanede çalışanlar, duvar boyacıları, egzoz dumanına maruz kalan tamirciler, akü ve deri fabrikaları, kuru temizlemeyle hava kirliliğinin çok olduğu bölgede çalışanlar ve aşırı alkol tüketenler risk gruplarıdır. Bunlara bu karaciğeri yıkanma kürleri uygulanması yararlıdır.


Kaynak:AA




3--Karaciğere İyi Gelen Besinler:

 

1—Karaciğerin Görevi:

 

1--Karaciğer, vücuttaki zehirli maddelerin daha az zehirli hale getirilmesini sağlamakla beraber, protein sentezi ve biyokimyasal sindirim için gerekli olan enzimlerin üretilmesi gibi geniş bir etki alanına sahiptir.

 

1.2--karaciğer, glikojen depolanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, plazma ve protein sentezi ile hormon üretimi gibi görevleri olan hayati bir organdır. Yağ sindirimine yardımcı alkali bileşik bir sıvı olan safra sıvısının üretilmesini de sağlayan karaciğer, hem küçük hem de karmaşık yapılı moleküllerin, biyokimyasal tepkimelerini de düzenlemektedir. Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler

 

2-Karaciğere İyi Gelen Besinler:

 

1—Enginar:

Karaciğerin yenilenmesini sağlar.Hepatit B gibi hastalıklarda günde 3 defa içilen enginar çayı bu hastalığı yok edebilir.Ayrıca enginarın çıktığı aylarda iri bakla ve patatesle ile yapılan enginar yemeği ile kariciğerinizi yenilebilirsiniz.Enginarın bulunmadğı mevsimlerde markalı organic enginar konservesi kullanılabilir.

 

2—Deve Dikeni:

Enginardan sonar karaciğeri yenileyen ikinci bitkidir.Piyasada kapsülleri çesiştli hastlıklarda destek tedavisi aracı olarak kullanılmaktdır.

 

3—Sarımsak:Garlic:

Sarımsak, karaciğer enzimlerinin aktifleşmesini sağlamaktadır. Karaciğer enzimleri ise, vücuttaki toksin maddelerin zararsız hale getirilmesini ve karaciğerin temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca sarımsak, çok iyi birer alisinin ve selenyum kaynağıdır. Bu iki doğal bileşen de karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

 

5-Pancar ve Havuç:carrots:

Her iki sebze de yüksek miktarda bitkisel flavonoidler ile beta-karoten içermektedir. Bu iki doğal bileşeni içermeleri nedeni ile hem pancar hem de havuç, genel karaciğer fonksiyonlarının desteklenmesine ve uyarılmasına yardımcı olmaktadır.Evlerde her yemekte kırmızı pancarın pişirilip-sarmısak eklenmesiyle oluşturulan turşusu ve havoc salatası yemek olmasa olmaz olmalıdır.

 

6-- Yeşil Çay-green-tea:

Yeşil çay, içerdiği kateşin bileşeni ile bir tür bitkisel antioksidan deposudur. Yeşil çay her ne kadar lezzetli bir bitki olmasa da, hem karaciğer hem de tüm vücut sağlığı için son derece faydalı bir bitkidir.

 

7-- Yeşil Yapraklı Sebzeler:

Yeşil yapraklı sebzeler, kimyasalların ve zararlı maddelerin karaciğerden uzaklaştırılmasında etkili olduğu kadar, karaciğerin çalışma mekanizmasını koruyucu etkiler de göstermektedir. Ispanak, kara hindiba, roka, hardal yeşilliği ve acı su kabağı gibi, yeşil yapraklı sebzeler, kanın ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmaktadırlar.

 

8—Avokado:

Glutatyon adı verilen doğal bir bileşen içeren avokado, karaciğerin zararlı toksinlerden arındırılıp temizlenmesinde büyük öneme sahiptir

 

8—Elma:

Yüksek miktarda pektin içeren elma, hem karaciğerin hem de tüm sindirim sistemi organlarının temizlenmesine yardımcı olmaktadır.Her insane günde en az 1 adet elma yemelidir.

 

9—Zeytinyağı:Olive Oil:

Aşırıya gidilmeden tüketilen zeytinyağı, karaciğerin, kanın ve tüm vücudun toksin maddelerden arındırılmasına yardımcı olmaktadır.Evlerde kullanılabilecek en yağların başında  herhalde soğuk sıkım naturel sızma zeytin yağı ,katı yağlarda doğal terayağı olabilir.

 

10—Ceviz:Walnut:

 Yüksek miktarda omega-3 yağ asidi arginin içeren ceviz bu sayede, karaciğerdeki amonyak dezenfektesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca glutatyon adı verilen bir bileşen bakımından zengin olan ceviz, karaciğerin normal temizlenme işlemlerine katkı sağlamaktadır.

 

11—Lahana:gather:

Lahana, karaciğerde üretilen ve çok önemli olan detoks enzimlerine destek olurken, diğer yandan karaciğer fonksiyonlarını uyarması ve canlandırmasıdır.

 

12—Zerdeçal:bienfaits:

Karaciğer için en ideal baharat hiç kuşkusuz zerdeçaldır. Zerdeçal, karaciğer detoksunu desteklemekte ve vücutta sindirilen besinlerden kaynaklanmış olan kanserojen toksin maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan karaciğer enzimlerine yardımcı olmaktadır.

 

13-- Limon / Misket Limonu:lemons-and-limes:

Limon ve misket limonu gibi turunçgiller meyveleri yüksek miktarda C vitamini içermektedirler. C vitamini ise, su tarafından absorbe edilen ve toksin maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan enzimlerin sentezlenmesine yardımcı olmaktadır. Taze sıkılmış limon veya misket limonu suyu ya da ezmesinin sabahları içilmesi, karaciğerin tazelenip canlanmasını sağlamaktadır.

 

14—Tahıllar:millet:

Özellikle Kinoa, darı ya da kara buğday gibi tahıllar, buğday, un ya da diğer tam tahıllara göre karaciğer için daha faydalıdırlar. Bu alternatif tahıllar, karaciğeri toksin maddelere karşı bir filtre görevi göstererek korumaktadır. Ayrıca kinoa, darı ya da kara buğday, tam bir gluten deposudurlar.

 

15-- Turpgiller Sebzeleri:broccoli:

Brokoli ve karnabahar gibi turpgillere ait sebzeler, karaciğerde üretilen enzimlerin sentezlenmesine yardımcı olmaktadır. Karaciğerdeki bu doğal enzimler, kanserojen toksinlerin uzaklaştırılmasını sağlamakta ve böylece de karaciğerde kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.

 

15--Protein:

Vücudun enerji kazanmasını ve kas dokusu oluşumunu destekleyen protein, sağlıklı bir karaciğer için gerekli olan besin bileşenlerinden biridir. Ancak fazla miktarda protein tüketmek, karaciğerin yorulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle, yüksek protein içerikli besinler kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle de, yoğurt, peynir, soya fasulyesi ve bezelye gibi daha sağlıklı olan protein kaynaklarını tercih etmek, karaciğer sağlığı için çok daha faydalı olacaktır.

 

Kaynak:mynet.com/Karaciğere İyi Gelen Yiyecekler


3--Karaciğeri Güçlendiren Formül-Toksin Arındırıcı:

 

1—Bu içecek vücudu zararlı toksinler, kimyasallar ve yağlardan arındırır. Aynı şekilde soğuk algınlığı ve gripten korur ve kan akışımızı düzenler, karaciğeri temizler, serbest radikallerin neden olduğu hastalıkları ortadan kaldırır.

 

2—Kullanılacak Malzemeler;

8 diş sarımsak,   2 adet limon  ,1 adet zencefil kökü (4-5 cm)  ,4 litre su

 

3--Hazırlanışı;

1--Öncelikle zencefili iyice yıkayın ve soyun.                                                                   

2--Minik parçalara halinde kesin.                                                                                       

3--Aynı işlemi sarımsak için de uygulayın.                                                                   

4--Limonları kabuklarıyla birlikte küçük küçük dilimleyip hepsini birlikte blenderdan geçirin.                                                                                                           

5--Karışımı 4 litre suyun içine atıp iyice kaynatın.                                                       


6--Kaynattıktan sonra soğumaya bırakın ve soğuyunca cam şişelere alın.

 

4--Her gün yemek öğünlerinizden en az 2 saat önce bir bardak için.

 

Kaynak:www.mynet.com



4--Safra Yolları Sağlığını Destekleyen Diğer Öneriler:



1—Bezelye-Domatesli bezelye yemeği


2—Organik elma(Amasya elması-elma kurdunun yediği elma)


3—Fruktoz şurubu  kullanan Kola,gazoz,hazır pasta-kek-bisküvi uzak durmak.


4—Katı yağlardan uzak durmak


5—İşlenmiş peynirlerden uzak durmak


6—B vitami hapı(eczaneden)-Bulgur,organik keçi peyniri


7—Kabızlığa karşı kaysı kompostosu-pırasa yemeği


8—Kabızlığa karşı posalı gıdalar(kepek ekmeği,bol-renkli yeşillik)


9—Sardelye,Uskumru,Hamsi,İstavrit balıklarını haftada 2 kere kırmızı soğan+turp ile yemek.


10—Doğal yoğurt (evde yapılan yada kaliteli markalar)kullanmak.Akşamları her akşam yemeğinde 1 kase yoğurt yemek


11—deve dikeni sütü kapsülü-kara hindiba hapı-ananas hapı kullanılabilir.


12—Bakır kaplardan-takılardan-bakır içerikli kremlerden uzak kalmak-


13—Yiyecek-içecekler için cam veya çelik kap kullanmak.


14—Haftada iki kere baklagil tüketmek(kuru fasulye,nohut,bezelye,taze fasulye)


15—Esmer prinç-esmer bulgur pilavı yemek.


16—portakal+mandalina+ananas+limon suyu karşımı içilebilir.


17—Temiz havada yürüyüş yapmak(Belgrat ormanları,Florya,Boğaz,Deniz kıyısı olan yerler,dağlar)


18—Oda spreyleri-sentetik kokulardan uzak durmak yerine uygun yerlere lavanta yaprağı kaseleri asmak.Evde Fesleğen yetiştirmek.Klimaların filtre bakımnı yaptırmak.


19—Sebze ağırlıklı beslenme(pırasa,kereviz,taze fasulye ,yazdan hazırlanmış bezelye,barbunya,enginar) yemekleri-taze bakla-lahana yemekleri-baklagil yemekleri(kuru fasulye,nohut,bezelye,mercimek salatası),semiz salatası,roka+tere otu+kıvırcık+kırmızı soğan+turp+havuç salatası,


20—Meyva ağırlıklı beslenme(akşam gece yemeğinden sonra meyve yemek)-sabahları aç karna organik elma yemek


21—Sardelye-çinekop-hamsi-istavrit-mezgit balıklarını haftada 2 kere kırmızı soğan ile yemek.


22—Akşam yemeğinden sonra kuruyemiş yemek.1-Uyku getiren ayçekirdeği-kabak çekirdeği-yer fıstığı yemek.2-Kabak çekirdeği+Antep fıstığı-kaju-fındık-ceviz yemek.



23—Stres yönetimi:


1-İnsanlara yardım edin(yardım etmek terapidir)-


2--gülümsemek(komedi filmleri izlemek(kemal sunal filmleri vs),insanlara gülümsemek,)-


3--Zihimizde pozitif duyguların hakim olmasını sağlamak-olumsuz fikirlerin zihinde yerleşmesine izin vermemek.


4--Sabırlı olmak.


5--Aşırı streste düşünceleri bir yazı kağıdına dökmek yazdıktan sonra kağıdı yırtıp atmak,


6--tebdili mekanda ferahlık vardır.Bu anlamda ortam değiştirmek.


7--Hoşlandığımız pozitif uğraşıların içinde olmak(kitap okumak,bilgisayarda film izlemek,araştırma yapmak,mağaza gezmek,İstanbulu dolaşmak.


8--Dinlenmek için-hayata reset çekmek için Tatile çıkmak.









Makalenin İzlenme Sayısı : 669

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.