MAKALELER / Kahvenin Sağlığa Faydaları ve Tüketimi







1-Kahvenin Bilişsel Faydası:



1--Yapılan Bilimsel araştırmalar göre Her gün iki-üç fincan kahve tüketimi kısa süreli hafıza, düşünme ve odaklanma gibi bilişsel yetenekleri arttırıyor.



2--lenf akışını hızlandırıyor ve Parkinson, Alzheimer, Tip2 diyabet ve bazı karaciğer hastalıkları, karaciğer ve kolon kanseri üzerine önleyici etkileri bulunmakta.



3--Ayrıca  Barcelona Üniversite­sinde görev yapan araştırmacıların 40 kişi üzerinde yaptığı deneyde, şeker ve kafeinin aynı anda alınması halinde beynin hafıza ve dikkat bölümlerinin daha iyi işlediği be­lirlendi.


4—Kahve gelişmiş ülkelerde çok kullanılan bir içecek.Kısaca gelişmiş toplumun içeceği olup kahve içimi desteklenmeli.Özellikle işlenmemiş sade kahve içimi.


5--Aynı zamanda bazı kanser türlerinde riski düşürmekte.Kadınlarda günde 2,erkeklerin günde 1 kez kahve içmesi uygun olabilir.


2--Kahvenin Diğer Faydaları:


1--Amerikan Diyet Tavsiye Komitesi günlük 5 fincan kahve veya 400 miligram kadar kafeinin uzun dönemde sağlık için bir risk taşımadığını bildirdi.


2-Günde 3-4 fincan kahve kullanımının, kalp damar hastalıkları dahil tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarını en az yüzde 10 azalttığı saptandı.


3--Günümüzde kahvenin antioksidan ve antienflamuar etkisi daha iyi anlaşılmaktadır."


4--Orta derecede kahve kullanımı, koroner kalp hastalığını 10 yıla kadar geciktirir, kalp yetmezliğine karşı korur.


5--Son yapılan çalışmalarda kahve ile ritim bozuklukları arasında bir ilişki saptanamamıştır.


6--Yine günde 3- 5 fincan kahvenin damar tıkanıklıkları riskini azalttığı ileri sürülmektedir.


7--Kahvenin damarlar üzerine olumlu etkisi beyin damarları için de geçerlidir.


7.1--Günde üç fincan kahve, inme riskini yüzde 20- 25 oranında azaltmaktadır.


8--Düzenli kahve tüketiminin şeker metabolizmasını düzelttiği, Tip 2 diyabet riskini azalttığı ve aşırı şişmanlarda kilo kaybına yol açtığı saptanmıştır.


9--Kahve Alzheimer ve diğer demanslar, Parkinson hastalığı ve multipl skleroz gelişme riskini azaltmaktadır.


9.1--Kahve hafızayı güçlendirir. Hafif bilişsel bozukluğu olan ve günde 3- 5 fincan kahve içen kişilerde demansa (bunama) dönüşümün 2- 4 yıl engellendiği saptanmıştır.


10--Kahve Parkinson hastalığını önlemede faydalıdır ve günlük kahve miktarı arttıkça hastalık gelişme riski azalmaktadır. Ayrıca Parkinson hastalarında hareketleri kontrol etmede de yardımcı olmaktadır.


11--Günde en az 4 fincan kahve içenlerde multipl skleroz gelişme riskinin 1/3 oranında azaldığı saptanmıştır.


12--Orta ve ağır kahve tüketimi (3-6 fincan) bazı kanserlerde önleyici etki sağlar.


13--Bir araştırmada günde 3 fincan kahvenin karaciğer kanseri gelişme riskini yüzde 50 azalttığı gösterilmiştir.


14--Sigara içmeyen kişilerde, günde 3- 5 fincan kahve, tüm nedenlere bağlı ölümleri yüzde 15 azaltmaktadır.

 

15--Japonya’nın Devlet Kanser Araştırma Merkezi’nin yayınladığı son raporda kahve ve yeşil çayın sağlığa birçok faydası olduğu tespit edildi.


15.1--Yaşları 40 ila 69 arasında değişen 90 bin kişi üzerinde 19 yıl boyunca yapılan araştırmaya göre, günlük düzenli 3 veya 4 bardak kahve içenlerin, içmeyenlere göre kalp ve beyin damarları ilgili hastalıklara yakalanma oranlarının % 24 daha düşük olduğu tespit edildi.


15.2--Araştırmada özellikle dikkat çeken kısım ise günde ortalama 3 veya 4 bardak kahve içenlerin beyin damarı tıkanmasına ve beyin kanamasına % 43 daha az yakalanıyor olması.


16--ABD’deki Cornell Üniversitesi’nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, kahvede büyük oranda bulunan klorojenik asit adlı maddenin görme yeteneğindeki azalmayı önlendiğini ortaya koydu.


16.1--Araştırma, saf kahvede yüzde 7-9 oranında bulunan antioksidan özelliğine sahip bu maddenin ayrıca, glokom, yaşlanma ve diyabet sonucu retinada meydana gelen bozulmaya bağlı oluşan körlüklere de mani olabileceğini gösterdi.


17—Riskleri:


1--"Hipertansiyon, anksiyete, uyku bozukluğu, depresyon, kafein kesilme semptomları ve glokom gelişimi için potansiyel risklere sahiptir.


2--Kahve- kafein ani kesilirse baş ağrısı, depresyon, huzursuzluk, sinirlilik, uykusuzluk, kabızlık, sersemlik, konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir." 


2.1--Kahvenin Toplumsal Faydaları ve Tüketimi-Ülkelerin:

 


1—Kahve sağlıklı toplumlun oluşturulmasında iyi bir araç olarak kabul edilebilir.

 


1.1--Gelişmiş ülkelerde kahve tüketimi yüksek.Gelişmek için kahve tüketimi gelişmiş ülkeler seviyesine yaklaştırılabilir.

 


1.2--Kadınların günde 2 kez-erkekler 1 kez sade-türk kahvesi içmesi uygun olabilir.

 


1.3--Kahve ölçüsünde içildiğinde uyanıklık verme-kanseri engelleme konusunda uygun araçlardan biri olarak kabul edilebilir.

 


2—Tablo-1-yıllık yaklaşık değerler:


1—ABD............3 milyon ton


2—Brezilya.......2.8 milyon ton


3—Almanya......1.3 milyon ton


4—Japonya.......1 milyon ton


5—İtalya...........0.8 milyon ton


6—Fransa..........0.8 milyon ton


7—Rusya/Kanada/Etiyopya/Endonezya....0.5 milyon ton



3--Kafein Miktarı- İçeceklerin Ortalama:



1—Kahve……………..135



2—Çay-Siyah..………..40



3-Çay-Yeşil……………20


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 301

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.