MAKALELER / Gıda Üretiminde Yapılan Hile ve Sahtecilik Yöntemleri






Gıda Üretiminde Yapılan Hile ve Sahtecilik Yöntemleri:


1—Ekmek:

 

1.1--Ekmeği beyazlatmak için karbonat katılması.

 

1.2--Yenilen ekmeklerin bağırsakları bozması-kabızlık vs oluşturması katılan katkılar ve kepek oranın düşüklüğü ile ilgili olabilir.

 

1.3—Paket içinde dilmlenmiş olarak satılan ekmekler kısa sürede kullanılmaz ise alfatoksin oluşabilmektedir.

 

1.4—Yorum:En iyi ekmek tam buğday,çavdar vs ekmekleri olabilir.1 hafta tam buğday,1 hafta çavdar,1 hafta kara fırın somun ekmeği tüketilebilir.Ekmeğin odun fırını ekmeği olması tercih edilebilir.Ekmek en iyi buzdolabında saklanır.

 

2—Zeytinyağı-Tereyağı:

 

2.1—Zeytinyağına pamuk,ayçiçeği,kanola ve bitkisel yağ karıştırılabilmekte.

 

2.2—Zeytinin rengini koyulaştırmak  ve parlak hale getirmek için tekstil boyası/kimyasal boya kullanılabiliyor.

 

2.3—Derin dondurucuya 15 dk bırakılan zeytinyağının bir kısmı donup bir kısmı donmadığında yağda tağşiş-sahtecilik-karışıklık olduğu anlaşılabilmekte.

 

2.4—Tereyağına patates ve margarin katılabilmekte.Organik tereyağı kokusu ve rengi vs ile kendini belli edebilir.Koyu sarı renkli tereyağları ne kadar sağlıklı olabilir.

 

2.5—Yorum:En sağlıklı yağ soğuk sıkım naturel zeytin yağı olup,yemekler için zeytin yağı saf olarak kullanılabilirken,ayçiçeği veya fındık yağı ile karıştırılabilir.Pasta,çörek vs için tereyağı kullanılabilir.İnsan bağırsağı kan ile beslenmez,bağırsaktaki gıdalarla beslenir bu anlamda özellikle tereyağı-tereyağında bulunan gıdalar bağırsağın beslenmesinde önemli rol oynar.

 

3—Peynir:

 

3.1—Küf  tutmuş ve  bayatlamış peynirler eritilerek krem peynir haline getirilmekte.

 

3.1—Beyaz peynire kireç katılarak parlak hale getirilmekte.

 

3.2—Nişasta ve bitkisel yağ katılmış döküntü beyaz petnirler yağlı tulum peyniri olarak satılabilmekte.

 

3.3—Küflü kaşarlar eritme peyniri yapılabilmekte.

 

3.4—Yorum:Bir gıda çürüdüğünde siyah küf tutuyorsa organik içeriği düşük,mavi küf tutuyorsa organik içeriği yüksek olarak düşünülebilir.Bu anlamda siyah küf tutan gıdalardan özellikle uzak durmak gerekir.Peynir vs organik ve/veya marka olacak şekilde satın almak uygun olabilir.

 

4—Süt ve Yoğurt:

 

4.1—Sütün özü alındıktan sonra yağlı süt izlenimi verecek şekilde katı/margarin yağ karıştırılabilmekte.

 

4.2—Peyniraltı suyundan ve süt tozundan süt imal edilebilmekte.

 

4.3—UHT Süt ve yoğurtlar süt tozu ile imal edilebilmekte.

 

4.4—Büyükbaş hayvan yağından elde edilen jelatin yoğurda katılarak yoğurt kıvamlı hale getirilerek köy yoğurdu olarak satılabilmekte.

 

4.5—Yorum:En iyi yoğurt kalitesine güvenilen katkısız marka yoğurt ile ev yoğurdu olabilir.Yoğurt ekşimeye başlayınca içinde oluyan ekşi yoğurt suyu vucudu kanser hücrelrinden temizleyen metyonin kaynağı içerir.Özellikle uygun olursa sigara içenlerin vs yoğurt suyu tüketmeleri uygun olabilir.

 

6—Et:

 

6.1--Dana etine kanatlı eti,iç organ vs katılabilmekte bu nedenle eti çektirerek almak uygun olabilir.

 

6.2—Merdivenaltı-Gayrisıhhi  şartlarda üretilen salam-sosis ürünlerde salmonella-listeria adlı virüsler oluşabilmekte.Ayrıca bunlara akciğer,iç organ,son kullanma tarihini aşmış sucuk vs  katılabilmekte.Bu nedenle sucuk salamn sosis de marka dışı ürünlerden uzak durmak,son kullanma tarihine dikkat etmek uygun olabilir.

 

6.3—Tavuk dönerin içine baharatla beraber tavuk derisi,bağırsak,paça ve sakatat katılabilmekte,bayat tavuklar çamaşır suyu ile beyazlatılabilmekte.

 

6.3.1--Bu nedenle tavuk alırken avrupaya ihracı yapılan,marka tavuklar ve pişme süresi 1.5 saat gibi uzun sürede pişen(İngiltere marketlerde satılan tavuklar doğal-açık havada yetişen tavuklar olup,etiketlerde pişme süresi(1 saat 40 dk) yazmakta) organik tavuklar tercih edilebilir.Ayrıca tavuk eti çabuk bozulabilen et olup buzdolabında çok kısa sürede en fazla 2 gün içinde tüketilmesi gereken bir gıdadır.

 

7—Bal:

 

7.1—Ticari glikoz ve renklendirici esans ile sahte bal imal edilebilmekte.Arıcılar kovan önüne şekerli-glikozlu su koyup gerçek olmayan bal üretebilmekte.Ayrıca ticari bal ın içine % 10 bal katılarak süzme bal satılabilmekte.

 

7.1.1—Sonuç olarak hakiki bal ucuz olmayan bal olup, HACAPP vs belgeli marka ballar ile sağlıklı bal satın alma imkanı oluşturulabilir.

 

8—Çay:

 

8.1—Depolarda uygun koşullarda saklanmayan-küflü-kaçak çaylar kullanıma sokulabilmekte.

 

8.1.1—Bu nedenle ağız tadınıza uygun marka çay en iyi çözüm olabilir.

 

9—Baharatlar:

 

9.1—Kırmızı bibere kiremit tozu veya kimyasal boyalar katılabilmekte.Karabiberin içine kanserojen maddeler-boyalar karıştırılabilmekte.

 

9.1.1—Bu nedenle karabiberi,kahveyi çektirerek satın almak,tüm baharatlarda güvenilir noktalardan ve markalardan satın almak uygun olabilir.Ayrıca tüm yemeklerde taze zencefil kullanmak,yemeklerde organik baharat  kullanmak sağlıklı yaşam için uygun olabilir.

 

10—Alkollü İçkiler:

 

10.1—Yüksek vergi nedeniyle kaçakçılığın yaygınlaştığı sektörde metil alkol içeren alkollü içkiler sağlık riski oluşturabilmekte.Dökme içki kullanımından uzak durulması,içkinin bandrollüne ve ambalajına dikkat edilmesi uygun olabilir.



11--Gıda Üretiminde Yapılan Diğer Sahtecilik Biçimleri:

 

1--Üretim tarihi geçmiş, küflenmiş peynirin eritilip kaşar veya krem peynire dönüştürülmesi

 

2--Boyanmış iç yağdan kıyma yapılması

 

3--Zeytinyağına rafine ay çiçeği, kanola, fındık yağı karıştırılması

 

4--Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat ve etsel atıklar ile baharatlanmış soyanın karıştırılması

 

5--Zeytinlerin kimyasal boya ile siyahlaştırılması

 

6--Sütün yağının alınarak yağ yerine margarin karıştırılması

 

7--Sahte pekmez ve sahte çikolatalar üretilmesi

 

8--Sarımsağın kireç suyunda soyularak, sucuk,salam imalatında kullanılması

 

9--Toz ve pul biberlere kiremit tozu karıştırılması

 

10--Baharatların içine kurutulmuş ot ve saman karıştırılması

 

11--Tatlandırıcı ve şeker karışımlı sahte bal yapılması

 

12--Deri,bağırsak, paça ve sakatatların ’tavuk döner’ hazırlanmasında kullanılması

 

13--Metil alkol içeren sahte içkiler üretilmesi

 

14—Ayrıca fast food üretiminde yapılan uygulamalar bu ürünlerin sağlığı ne kadar etkilediği sorusunu gündeme getirebilmekte.Bu anlamda Fastfood larda katır tırnağı,böcek ,kasık tüyü çıkabilmekte,tavuk etleri amonyak ile beyazlatılabilmekte.

 

 

12-Yorum:

 

1—Gıda denetimlerinin-ruhsatlandırılmasının tamamen içişleri bakanlığına bağlı belediyelere geçmesi,belediyelerde gıda denetim müdürlüğü kurulması, gıda analizi için belli ölçekte laboratuar kurulması en uygun çözüm olabilir.

 

1.1--Cezalar ve ödüller belediye meclisi tarafından belirlenebilir.Denetimler sadece gıda denetim müdürlüğüne bağlı zabıta tarafında gıda müh tarafından yapılabilir.ve her işletme her ay vs düzenli olarak denetlenebilir.Sitemin tepesinde içişleri bakanlığına bağlı gıda denetim genel md. bulunabilir.tıpkı almanların gıda denetiminde kurduğu sistem gibi.

 

2—Türkiye gerek obezite gerek,mide kanseri birinciliği ile gıda denetiminde oldukça kötü durumdadır.Sabah satılan pohça-börek,öğle yağda kavrulan salçalı yemekler ile insanlar gastritten ülsere doğru ilerleyebilmekteler.Bu nedenle pastane pohçalarında tereyağlı ürünlerinde yapılması,salçanın yağda kavurmayan yemeklerin üretilmesi sağlanabilmelidir.

 

3—Toplumu bilinçlendiren-bilgilendiren internet siteleri kurulması-yayınlar yapılması oldukça önemli.

 

4—Sonuç olarak Sağlıklı toplumlar sağlıklı gıda ile beslenir.



 

Kaynak:


1--Dünya Gazetesi-Gıdada Yeterli Denetim Yapılmıyor.


2--www.haberekspres.com.tr/






Makalenin İzlenme Sayısı : 565

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.