MAKALELER / Ekmek-Tüketimi-Ekmeği Bayatlamadan Saklamak






Ekmeği Bayatlamadan Saklamak :


1-- Türk halkının ekmeği en fazla


% 48'i………….. poşette saklıyor.


%25.3 ………… plastik kap


%12.2 ………….buzdolabı


%9.97………….ekmek dolabı


%4-6………….. ile diğer yöntemler izliyor.


2--Buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanması önerilen ekmek, ısıtıldığında tazesi gibi kullanılabiliyor.


3--Konya'da yapılan bir araştırma, Türk insanının %88'inin, geleneksel olarak duyduğu saygıya rağmen, ekmeği doğru saklamasını bilmediğini ortaya çıkardı,


4--65 milyon gibi çok büyük bir nüfusa sahip Türkiye'de, ortalama günde kişi başına 400 gram ekmek tüketildiği belirtiliyor.


4.1-- Türkiye'de kişi başına yıllık un tüketiminin 150 kilogram olduğu belirlenmiş; bu rakamla ülkemiz dünya tüketiminde 2.sırada yer alıyor.


5—Ekmek Buzdolabı ya da derin dondurucuda saklanmalı


5.1--Konya'da toplam 1353 kişi üzerinde ekmeğin kullanımı hakkında yapılan araştırmanın sonuçları,


1--Bayatlayan ekmeği ne yaparsınız?" sorusuna sadece %57.30 oranında "farklı yemeklerde kullanırım" cevabı geldiği kaydedildi.


2--Tüketicilerin %34.59'unun bayat ekmekleri hayvanlara verdiğini,


3--% 5.94" ünün çöpe döktüğünü geri kalan kısmının da farklı şekillerde israf edildiğini vurgulayan araştırmacılar "Burada %35lere varan oranda ekmeğin hayvan yemi olarak kullanılması her ne kadar olumlu gibi gözükse de ekonomik açıdan büyük bir kaybı belgelemektedir." diye konuştu



4--Beyaz Ekmek:


1--Türkiye de Halkın enerji ihtiyacının % 40 ını ekmekten karşılanmakta.


1.1—Beyaz ekmek talebi için beyaz ekmek üretilmekte.Beyaz un üretmek için değirmende buğday tanesinden buğday özü rüşeym ile kaba ve ince kepek ayrılıyor ve içine daha da beyazlatmak için-bayatlamaya karşı kimyasal maddeler katılmakta.


1.2--Bu ise ekmeğin besin değerini- gıda olabilme özelliğini ciddi anlamda düşürüyor.


2—Beyazlatıcı madde vs ihtiva eden Katkılı ekmek elektrikli vs fırınlara uygun olup odun ekmeği-kara fırınlara uygun olmadığı fırın sahiplerince belirtilmekte. Bu nedenle kara fırın ekmekleri organiğe-katkısıza daha yakın ekmekler olarak düşünülebilir.


3—Diyetisyenler tarafından Sağlıklı ekmek olarak ruşeymli-kepekli undan imal edilen tam tahıl-tam buğday ekmekleri önerilmekte.


4—Yeni Un değirmenleri rüşeym ile kepeği ayıran makineler olarak imal edilmekte.


5—Bakanlığın ekmekte halkın sağlığı için un imalatında rüşeym ile kepeği ayırmayan makinelerde üretilen undan imal edilen ve bayatlamaya karşı katılan kimyasallarda sınırı olan ekmek üretimine izin vermesi uygun olabilir.


5.1--Ayırca Bir yerli fırında bir alman fırının 10 da biri kadar çeşit bulunabildiği gerçeğinden yola çıkılarak  fırınların sağlıklı undan çok çeşitli ekmek mamulleri üretmeleri teşvik edilebilir.


5.2--Bayat ekmeklerin çöpe gitmesine karşın belediyeler çöp kutularına 1-2 m yakında için çelik konstrüksiyondan bayat ekmek poşeti askısı yapılabilir.


5.3--Ekmekler kağıt poşet içinde satışa sunulması daha iyi olabilir.


Kaynak:


1--Dünya Gazetesi


2--http://www.atonet.org.tr


3--www.saglikvak


4--fi.org.tr






Makalenin İzlenme Sayısı : 312

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.