MAKALELER / Çocuk Menülerinde Yüksek Tuz Oranı








Çocuk Menülerinde Yüksek Tuz Oranı:

 

1--Dünya Tuz ve Sağlık Hareketi'nin (World Action on Salt and Health) hazır ve hızlı gıda çeşitlerini ele alan araştırmasında, farklı ülkelerde servis edilen aynı çocuk menülerindeki tuz oranının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği ortaya çıktı.

 

1.1--Araştırma, tanınmış hızlı servis restoranlarında çocuklara yönelik satılan menülerin "endişe verici ölçüde yüksek" tuz oranına sahip olduğunu ortaya koydu.

 


2--Aynı tavuk parçalarından oluşan çocuk menüsü

 

Türkiye'de…………………….2,4 gram tuz içerirken,

 

Çin'de………………………. 1,4 gram,

 

ABD'de ise…………………. 1 gramdan biraz fazla tuz içeriyor.

 


2.1--Farklı bir şirketin patates kızartmaları için yapılan araştırmada ise aynı ürünün

 

Kanada'da…………………….1,9 gram tuz,

 

Almanya'da…………………. 0,9 gram tuz,

 

Avustralya'da………………….0,5 gram tuz içerdiği görülmüş.

 


3--Yemek esnasında fazla tuz tüketiminin dolaylı olarak meşrubat tüketmeye yönelttiğini belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "çocuklar ne kadar fazla tuzlu gıda tüketirse o kadar çok meşrubat dolayısı ile şeker tüketmiş oluyor. Bu nedenle aynı anda gereğinden fazla tuz ve şeker tüketen çocuklar şişmanlık tehlikesi ile karşı karşıya kalıyorlar" dedi.

 


4--Tuzun, erken yaşta yeme alışkanlıklarında yer edinmiş olması, hayatın ilerleyen dönemlerinde sağlık sorunlarını beraberinden getirecektir. Bu nedenle bebeklerin, tuzun tadından mümkün olduğunca uzak tutulması ve çocukların fast-food tarzı gıdalarla 'ödüllendirilmemesi' hayati önem taşıyor" diye konuştu.

 


5--WASH tarafından yapılan araştırmada, menülerdeki tuz oranlarının çocuklara servis edilen 10 menüden 8'inin, 1 gramın üzerinde tuz içerdiği görülürken, bu miktar, 4-6 yaş arasındaki çocukların bir defada alması gereken tuz miktarının üzerinde kalıyor.

 


5.1--Bu yaş grubundaki çocukların tüketmesi gereken tuz miktarı ise günde 3 gramı aşmamalı. 4 yaşına kadarki çocuklarda ise bu miktar daha az olmalıyken, sağlıklı bir yetişkinin günde en fazla alması gereken tuz miktarı ise 6 gramı, bir diğer ifadeyle kabaca bir çay kaşığını aşmamalı.

 


6--Ayrıca Amerikalı bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, günlük önerilen dozdan 3-4 kat fazla tuz tüketiminin ergenliği geciktirdiğini, stres hormonu seviyesini artırdığı ve ilerde üremeyi olumsuz etkilediğini gösterdi.

 


Kaynak: http://www.haberekspres.com.tr/DHA

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 607

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.