MAKALELER / Balığın Sağlığa Faydaları








1--Balığın Sağlığa Faydaları:

 

1-- Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor bulunur.Bu nedenle hamsi-sardalya kılçıklı yenilebilir.

 

2-- kemik erimesi sorununu yaşayan ve menopoz dönemindeki kadınların balık etini fazla tüketmesi gerekiyor.

 

3--Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. Sadece balıkta bulunan EPA ve DHA-yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece

 

4—Balık ,Kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür.Şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riski grubuna giren insanların daha fazla balık yemelidirler

 

5-- Balık iyot bakımından da zengin bir besin olup iyot eksikliği nedeniyle guatr ve zeka geriliği ne karşı iyi bir çözümdür.

 

6--Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılanabilir.

 

7—Balıkta bulunan D vitamini depresyon ve şizofreni için gıda takviyesi olarak  en iyi çözümlerden birisidir.

 

8--balığın sulu elektrikli ızgarada ızgara yapılması  veya buğulama şeklinde haftada en az iki kez tüketilmesi en uygun çözümdür.Yanına da organik nar ekşisi+limon+zeytin yağlı  kuru soğan+domates+ roka+turp+havuç salatası ile.



9--Bağışıklık sistemini koruyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. 

 

9.1--Özellikle sezonunda balık, haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.

 

10--Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır.

 

11--Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3'ten oldukça zengindir. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

 

12--Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı saptanmıştır.

 

13--Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. 

 

13.1--Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar.

 

14--Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. 

 

14.1--Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.

 

15--Balık, kemikleri de güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. 

 

15.1--Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilmektedir.

 

16-- Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. 

 

16.1--Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir.

 

17-- Özellikle kişilik itibariyle yatkın olan bireylerde stres yerini depresyona bırakabilir. 

 

17.1--Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koymaktadır.

 

18--Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. 

 

18.1--Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi faydalı olacaktır.

 

19-- Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşır. 

 

19.1--Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.

 

20--Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir. 

 

20.1--Özellikle romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları bulunur.



2--Balığın Sağlığa Faydaları:

 

1--Bağışıklık sistemini koruyor. Balığın gribe ve enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle sezonunda balık, haftada 2 kez düzenli olarak tüketilmelidir.

 

2--Balıkta, diğer hayvansal kaynaklı besinlerin aksine doymuş yağ yerine, doymamış yağ asitleri denilen omega3 yağ asitleri bulunur. Omega3, vücudun üretmediği ve en fazla balıkta bulunan son derece faydalı bir yağdır.

 

3--Özellikle soğuk su balıklarından somon, uskumru, sardalye ve ton balığı omega3'ten oldukça zengindir. Omega-3; kalp ve damar sağlığını koruyucu özelliğinin yanı sıra gözde sarı nokta hastalığı riskini azaltır, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

 

4--Balık, iyottan zengin bir besin kaynağı olup zeka gelişiminde önemli rol oynar. Balık yiyen çocukların zeka puanlarında artış meydana geldiği ve öğrenme kabiliyetlerinin arttığı saptanmıştır.

 

5--Özellikle gebeliğin ilk üç ayında düzenli balık tüketen annelerin bebeklerinde öğrenme, algılama ve bebeklik döneminde kavrama, tutma gibi el fonksiyonlarının güçlü olduğu saptanmıştır. Bebek ve çocuklarda zeka gelişimini destekleyen balığın bileşimindeki DHA, görme ve nörolojik gelişimin sağlıklı bir biçimde gelişmesinde son derece etkin rol oynar.

 

6--Balık tam bir kalp dostudur. Balığın içerisindeki omega3 yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) artırır. Kandaki trigliserid yani serbest yağların düşürülmesini sağlar. Tansiyonu düşürerek kalp yetmezliğinden ve inme riskinden korur, kanın pıhtılaşmasını önleyerek akışkanlığını artırır.

 

7--Balık, kemikleri de güçlendirir. Özellikle de kılçığı ile yenilebilen küçük balıklar kalsiyumdan zengin olduğundan, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Bu özelliği ile kemik erimesi sorunu yaşayanlar, menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlılar bol bol balık tüketmeleri önerilmektedir.

 

8-- Balığın da aralarında yer aldığı bazı besinler kaliteli protein yağlarını oluşturur. Protein, hücrelerin onarılması ve yeni dokuların yapımı için önemli göreve sahiptir. Bu yüzden protein bakımından zengin olan balık mutlaka tüketilmelidir.

 

9-- Özellikle kişilik itibariyle yatkın olan bireylerde stres yerini depresyona bırakabilir. Yapılan çalışmalar, özellikle somon, uskumru ve ton balığı gibi yüksek oranda Omega3 yağ asitlerini barındıran balıkların depresyona karşı büyük fayda sağladığını ortaya koymaktadır.

 

10--Omega-3 gençlerde diyabet riskini önemli ölçüde azaltır. İnsülinin işlevini artırıp, Tip 2 diyabete karşı koruma sağlar. Bu nedenle diyabet hastalarının ve diyabet riski taşıyanların bol bol balık tüketmesi faydalı olacaktır.

 

11-- Alzheimer’a karşı haftada 2 kez balık tüketmek büyük önem taşır. Balık yağının ve Omega3 yağ asidinin faydalarından biri de Alzheimer riskini düşürmesidir. Alzheimer'ın yol açtığı hafıza kaybını önlemede güçlü bir silah olan balık, özellikle de buğulama ya da ızgara olarak tüketilmelidir.

 

12--Omega3 yağ asitleri dokuların hasar görmesine neden olan mekanizmaların geri dönüşümünü sağlayarak anti-inflamatuar etki gösteren en güçlü besin bileşenlerinden biridir. Özellikle romatoid artrit hastalarında görülen eklem romatizmasının azaltılması ve mevcut ağrıların giderilmesinde balık tüketiminin önemli faydaları bulunur.

 

Kaynak: http://www.haberturk.com/sağlık-13.02.2018

 

  

3--Balık Tüketimi:

 

1--Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Hülya Sayğı ve araştırma görevlisi Hatice Tekoğul ile Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Şennan Yücel'in imzasını taşıyan "Türkiye'nin Farklı İklim Kuşaklarında Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketim Tercihleri" araştırması, farklı bölgelerden 5 kentteki tüketicilerin balık tercihlerine ilişkin ilginç verileri ortaya koydu.

 

2--Türkiye'de toplam su ürünleri üretiminin

 

 % 56'sının………. Avcılıkla

 

% 44'ünün………..yetiştiricilikle

 

karşılandığı kaydedilen araştırmada kişi başı balık tüketimi

 

Dünyada………….5-16 kilogram

 

Türkiye'de………..7-7,5 kilogram bandında kaldığı ifade edildi.

 

3--Araştırmada Türkiye'de kişi başına

 

kırmızı et tüketiminin…………17 kilogram,

 

kanatlı eti tüketiminin…………14 kilogram seviyesinde olduğu saptandı.

 

4--Araştırmadaki anketlere göre,

 

4.1-- Her 10 kişiden 1'i, dengeli beslenme için balığı tercih ederken,

 

4.2--her 4 kişiden 3'ü, balığın pahalı olduğu görüşünde.

 

4.3--Büyük çoğunluğu beyaz eti tercih eden İzmirlilerin balık ve tavuk tüketimi, başa baş seyrediyor. Bunun nedeni olarak, kültür balığını ucuz bularak tüketenlerin oranının yüksek olması gösteriliyor.

 

4.4--İzmir'de en çok çipura, levrek ve alabalık, Ankara'da ise hamsi tüketiliyor.

 

4.5--İzmir, Ankara ve Rize balığı kızartarak, Adana ise ızgarada yemeyi tercih ediyor.

 

4.6--Rizelilerin neredeyse tamamı, balığı taze olarak tüketiyor.

 

4.7--Tuzlama, dumanlanmış ve konserve balık yiyenlerin oranı ise sadece % 3.

 

4.8--Balık tüketimi son 30 yılda kişi başına 400 gramdan 4 kilograma çıkan Erzurum, tüketimin en az olduğu kentler arasında dikkat çekiyor.

 

4.8.1--Araştırmada Erzurum'da nüfusunun % 10'unun hiç balık tüketmediği belirtiliyor.

 

Kaynak: http://www.haberturk.com/sağlık-13.02.2018




Makalenin İzlenme Sayısı : 902

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.