MAKALELER / Atıksu Tesisatı Bilgileri






Atık Su Tesisatı Bilgileri:

 

1--Kat borularının mümkün olduğu kadar kısa olarak çekilmesine

 

2--Boruların suyun akışını kolaylaştıracak şekilde eklenmesine,

 

2.1—Borulama da en kısa yolun kullanılmasına

 

2.2--Düşeyden yataya geçen boru tesisatı noktalarında, yay dirsek veya iki açık dirsek kullanılmasına

 

3--Her kolonun erişilebilecek en alt noktasına bir temizleme kapağı konulmasına,

 

4--Yatay borulara eğimin %2 verilmesine,

 

5--Zemin üzerinde döşenen boru alt ve yanlarının ince kumla beslenmesine, sert cisimlerden korunmasına,

 

6--Her kolonun mutlaka çapı değişmeden çatı üzerine kadar çıkarılmasına, üzerine havalık borusu ve şapkası takılmasına,

 

7--Atık su boru ağızlarının döşeme ve duvara bağlanacak tesisat uç malzemesinin cins ve özelliğine göre uygun ölçülerde bırakılmasına,

 

7.1—Sıhhi Tesisat Gereçleri Pissu Borusu Duvar Düşey-Yatay Ağız Yükseklikleri:


Lavabo=500-550 mm=düşey-ağız 50 mm

Eviye=520…570 cm-düşey –ağız 50 mm

Klozet-duvardan 245-260mm-yerde-ağız 100 mm

Pisuvar-10 yaş altı=245 mm//10 yaş üstü-erişkin=395 mm=düşey-ağız 50 mm

 

8--Atık su ağızlarının içine pislik, harç vb. maddelerin gitmesini önlemek için iyi bir şekilde kağıt vs ile geçici olarak kapatılmasına.

 

9--Atık su tesisatında kullanılan PVC boruların, birbirine eklenmesinde mutlaka uygun boru contaları kullanılmalı ve iyi bir sızdırmazlık sağlanmasına ve bunun için boruların tangit ile yapıştırılmasına  dikkat edilmesi

 

10—Rögar kanala 60 derece yatay eğimle-düşeyde % 2 eğimle 20 cm büz le bağlanır.Rögarlar 110x110 cm ölçülerinde betonarme ve 300 dozlu betonarme kapaklı olabilir.

 

10—Montajı biten boruların tesisata su basarak test edilmesine

 

11--

2-SIHHİ TESİSAT ELEMANLARI YÜKLEME VE SARFİYAT BİRİMLERİ TABLOSU

ELEMAN
SAYISI

Y.B.

S.B.

ÇAP

YATAY
 S.B.

DİKEY
 S.B.

WC-Klozet

1

10

50

10

 

Pisuvar

0,25

1

70

25

40

Lavabo

0,5

2

100

100

150

Evye

1

4

125

270

400

Duş

2,5

7

150

600

900

Yer Süzg

0

2

 

 

 

Çam.Mak.

2,5

4

 

 

 

Bul.Mak.

2,5

4

 

 

 

Şofben

1

 

 

 

 

Rezervuar

0,5

 

 

 

 

 

Atık Su Tesisatı-Tesisat Bilgileri:


1—Genel olarak tesisat döşenirken , en kısa yol kullanılması prensibiyle katta kullanılacak  borularının mümkün olduğu kadar kısa yol olacak biçimde seçilip-kullanılması

 

2--Boruların suyun akışını kolaylaştıracak şekilde eklenmesine,akış yönüne göre dirsek vs eklenmesi

 

3--Düşeyden yataya geçen boru tesisatı noktalarında, yay dirsek veya iki açık dirsek kullanılmasına

 

4--Alt kata döşenen ana boruların, bina dışına en kısa yoldan çıkarılmasına,

 

5--Her kolonun erişilebilecek en alt noktasına tıkanmaya karşı mutlaka bir temizleme kapağı konulmasına,

 

6--Yatay borulara suyun akabilmesi için su terazisi ile borulara %2 eğim verilmesine,


7--Zemin üzerinde döşenen boru alt ve yanlarının ince kumla beslenmesine, sert cisimlerden korunmasına,

 

8—En üst katta her kolonun mutlaka çapı değişmeden çatı üzerine kadar çıkarılmasına, üzerine havalık borusu ve şapkası takılmasına,

 

9--Atık su boru ağızlarının döşeme ve duvara bağlanacak tesisat uç malzemesinin cins ve özelliğine göre uygun ölçülerde bırakılmasına,

 

10--Atık su ağızlarının içine pislik, harç vb. maddelerin gitmesini önlemek için iyi bir şekilde geçici gazete,çimento kağıdı vs ile kapatılmasına.

 

11--Atık su tesisatında kullanılan PVC boruların, birbirine eklenmesinde mutlaka uygun

boru contaları kullanılmalı ve iyi bir sızdırmazlık sağlanmasına dikkat edilmelidir.Ana düşey hatlarda tangitli yapıştırma yapılmasına

 

12--Atık su boruları yatayda veya düşeyde mümkün olduğu kadar düz ve kısa olmalıdır. Yatay döşenen borular bel vermeyecek şekilde uygun aralıklarla binaya kelepçelerle bağlanmalıdır. Atık su boruları bina içerisinde mümkün olduğunca görülmeyecek yerlere, tesisat bacası, düşük döşeme içersine, asma tavan içine, duvar köşelerine döşenmelidir.

 

12.1--Bina içinde köşelerden döşenen kolon boruları kat yüksekliğinin ortasında kelepçe ile sabitlenmelidir. Kelepçeler boruların kaymalarını önlemek için muf altlarına konulmalıdır.

 

12.2--Bina Pis Su Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı için

L(m)=(Boru çapı(mm)/100)+1        yani boru çapını 100 e böl sonrada  1 ekle.

 

13--Pis su boruları rögara bağlanırken ,rögarların yağmurda geri tepmesine karşı daha zayıf olan plastik çelk valf yerine metalden yapılan geri tepme çek valfi veya 100 mm lik çelik şiber  vana da kullanılabilir.Yağmur yağdığında 100 mm lik çelik şiber  vana , geri tepmeye karşı  kapatılır.

 

14--Yukarı katlardan  gelen pis su boruları Pis su boruları Bodrum 

Kat tavanında  toplanırken 


Kat da tek daire için……......125 lik     ,  

Kat da çift daire için……….150 mm lik   


kalın et kalınlıklı PVC pis su boruları ile kelepçeli olarak toplanır ve oradan rögara verilir.

 

14.1--Binalarda Bodrum kat tavan yatay toplama  pis su boru çapı genel formül:                                                       

a)--  Boru Çapı     d(mm)=6 x daire sayısı+100      veya 

 

0-2 Daire....100 mm --3-7 Daire....125 mm , Daire Sayısı>=8.....150 mm

 

15--Bodrum katın tabanına inen pis su hatlarının toplanması en az 150 mm lik  pis su borusu ile yapılmalıdır. Bunun için Bodrum Kat da daire olması gerekir.

 

16--Temiz ve Pis su boruları inşaat çalışmaları sırasında içine harç vs girmesine karşı ağzı kağıt vs ile kapatılmalı-imalat sonrası ,temiz su boruları basınçlı  su ile pis su borularının da bol su ile  testi yapılmalıdır.  

 

17--Kazan dairelerinde 20x20 cm2 kesitli ızgara konulması ve bunun 100 mm pis su borusuyla tesisata sifon düzeneği ile bağlanması uygun olacaktır.

 

18--Pis su boruları WC nin içinden  ve/veya WC-Banyo birleşim duvarının WC duvarından inilmelidir ki bu durumda müdahale edilebilsin

 

19--Otoparklarda rampanın indiği yere 20x20 cm2 kesitli ızgara konulması ve bunun 100 mm pis su borusuyla tesisata bağlanması halinde,bodrum katın yağmurda su basması tehlikesi minimuma indirilmiş olacaktır.

 

20--Genel olarak konutlarda PVC  pis su boruları kullanılır iken , daha nitelikli işler için , sessiz-ömürlük malzeme olarak döküm pis su boruları kullanılabilmektedir.

 

21- Atık su tesisatında kullanılan borular kalın et kalınlıklı mutlaka TSE Belgeli olmalı, yapının esnemesi ve oturmasından zarar görmeyecek şekilde döşenmelidir.-

 

22--Hela taşının bağlandığı noktanın atık su kolonuna uzaklığı elden geldiğince kısa tutulmalıdır. Atık su ağzının merkezinin duvardan uzaklığı 200 mm olmalıdır.

 

23--Eviyelerde bitmiş döşemeden atık su ağzının merkezinin yüksekliği 500 - 600 mm arasında alınabilir. Ağız çapı 50mm’dir.

 

24--Üstten temiz su girişli pisuarlarda, atık su ağzı çapı 50mm, pisuar ekseni üzerinde,bitmiş döşemeden 450 mm yukarıda bırakılır.

 

25—Atık su tesisatını test ederken,  su ile testte atık su tesisat boruları bölümlere ayrılarak her kat ayrı test edilir. Her bölümün test basıncı 1,5 mss’dur. Denenecek atık su tesisat boru bölümü 1,5 metre yüksekliğinde su ile doldurulur. Test uygulama süresi 30 dakikadır.

PVC boruları ile yapılmış atık su tesisatının su ve duman ile testinde boru uçları tapa ile kapatılabileceği gibi uygun konumlarda adaptör contalarda kullanılabilir.

 


26--Rögarlar atık su borularına dirsek yapmakta, birden fazla kolun birleştirilmesinde ve temizleme bacası olarak kullanılırlar. Atık su rögarları 50 x 50 cm ölçülerinde yapılır. Düz döşenmiş atık su borularına 30 m’de bir rögar yapılmalıdır.

 

27—Rögarlar ,Binanın çevresindeki atık su rögarlarından gelen atık suların toplandığı rögardır.. Her binada bir adet ana rögar bulunur. ölçüleri 

80x80 cm’dir. Ana rögardan şehir kanalizasyonuna bağlantı yapılır. 


27.1--Kanalizasyona genellikle uygun yerlerde, bağlama ağızları bırakılmıştır. Bu yapılmamışsa, kanala bir delik açmak gerekecektir. Şehir kanalı genellikle beton borudan yapılmıştır. Delik sivri uçlu bir murçla veya kırıcı makine ile dikkatle açılır. Bağlantı buraya, bol çimentolu harçla tespit edilir. 

 

Kaynakça:

 

1--MEGEP-(Meslekî Eğitim Ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi) Tesisat Teknolojisi Ve İklimlendirme Atık Su Tesisatı-Ankara 2006

 

2—Mekanik Tesisat-Şaban GÜNGÖRDÜ-Birsen Yayınevi

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 1928

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.