MAKALELER / Alüminyum Esaslı Yatakların Mekanik Özellikleri






Alüminyum Esaslı Yatakların Mekanik Özellikleri:


1--Alüminyum alaşımları yüksek yük ve hız uygulamaları için kaymalı yatak malzemesi olarak önem teşkil eder. Bronz malzemelerden daha iyi performans gösterir.


2--Yüksek mekanik özellikler, yapışmama özelliği ve iyi aşınma direncinden dolayı özellikle otomobil yatak uygulamalarında kullanılmaktadır.


3--Al esaslı alaşımlardan Cu ve Mg içeren ve Mg, Si, Sn içerenleri kaymalı yatak malzemesi olarak kullanılmaktadır.


4-- Al alaşımlarının aşınma oranı hava ortamında yüksek olup, vakum ortamında ise düşüktür  Al alaşımları korozyon ortamlarında kullanılır ve Si içerenlerinin aşınma direnci diğerlerinden fazladır.


5--Al-Si alaşımları iyi dökülebilirlik, iyi kaynak kabiliyeti, iyi termal iletkenlik, yüksek mukavemet ve mükemmel korozyon direncine sahiptir.Bu özelliklerinden dolayı piston ve yataklarda kullanılır.


6--Si partikülleri ince ve üniform olarak yapıya dağılır ve sertliği arttırır.AlMgSi alaşımları ise otomotiv endüstrisinde mükemmel özelliklerinden dolayı triboloji uygulamalarında kullanılır. Bu özellikler; yüksek mukavemet, yüksek şekil verilebilirlik ve iyi aşınma direncidir.


7--Günümüzde iyi ısıl kararlılık, iyi tribolojik ve mekanik özelliklere sahip bu kompozitler aşınma direncini iyileştirmek için motor bloklarında, krank mili ve diğer yataklarda kullanılmaktadır.


8—Kaynakça tarafından yapılan bilimsel-deneysel çalışmaya göre :


8.1-- Al alaşımlarından üretilen yatakların mekanik özellikleri saf Al’a göre daha yüksek elde edilmiştir. Fakat içerisine yüzde 3 oranlarında Mg ve Si konulduğunda AlMgSi alaşımının mekanik özellikleri azalmaktadır.


8.2--Sürtünme katsayısı değerleri incelendiğinde, deney süresi sonunda saf Al yatağın daha yüksek değerlerde olduğu görülmüştür. Deney süresi sonunda sürtünme katsayısı en düşük AlCuMg2 yatakta elde edilmiştir.


8.3--Deney süresi sonunda oluşan yatak ve milde oluşan ağırlık kayıpları hassas terazi ile ölçülerek belirlenmiş olup, Saf Al yatak en yüksek aşınmakla birlikte, AlMgSi malzemeden üretilen yatakta 5 kat daha az ve diğer alaşımlı yataklarda ise yaklaşık 2-3 kat daha az ağırlık kaybı gözlenmiştir.


8.3.1--Mili ise en fazla saf Al ve AlMgSi1Mn yatak, en düşük ise alaşımlı AlMgSi yatak aşındırmıştır. Genel olarak deney sonunda yüzey pürüzlülük değerleri artmıştır.


8.4--Al yatakların tribolojik özellikleri, saf Al yataklara göre daha iyi elde edilmiştir. Ayrıca; kayma özelliği iyi olan Mg ve Si gibi alaşım elementleri katılarak daha iyi tribolojik özellikler elde edilmiştir.


8.5--Optik mikroyapı görüntüleri incelendiğinde; saf alüminyum yatakta ise; mikro çatlaklar oluşmuş ve buna malzemenin yüzey basınç değerinin düşük olması etkili olmuştur.


8.5.1--AlCuMg2 yatakta farklı oluşan fazların yapısı bile aşınmada belirgin hale gelmiştir. Fazın cinsine bağlı olarak aşınma yüzeyi farklı olmuştur.


8.6--AlMgSi1Mn yatakta ise, aşınma homojen olmuştur. Malzemenin mekanik özelliklerinin yüksek olması yüzeyden partikül şeklinde kayıpların olmadığını gösterir.


8.7--AlMgSi yatakta bant şeklinde homojen aşınma olduğu gözlenmektedir. Bu da yatak ömrünün uzaması demektir. Yapılardaki Mg ve Si dağılımı düzgündür.


Kaynakç:Al Esaslı Yatakların Aşınma ve Mekanik Özelliklerinin Karşılaştırılması--Bekir Sadık ÜNLÜ, N. Sinan KÖKSAL--Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makina Bölümü, Muradiye-MANİSA






Makalenin İzlenme Sayısı : 618

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.