MAKALELER / Deprem-Bulutlarla Deprem Tahmini






Deprem-Bulutlarla Deprem Tahmini:

 

1--Çinli bilim insanlarına göre, belli başlı bulut biçimlenimleri yaklaşan bir depremin habercisi olabilir. Nanyang Norman Üniversitesi jeofizikçisi Guangmeng Guo ve Bin Wang, Güney İran’da meydana gelen iki ağır deprem öncesinde alışılmışın dışında bulut aralıkları fark etmişler ve bunların tıpkı tektonik kırıklar gibi seyrettiğini söylüyorlar.

 

2--Bu faylar üzerindeki gökyüzü saatlerce bulutsuz kalırken, etraftaki bulutlar hareket etmeye devam etmiş.

 

3--Bilim insanları ayrıca iki depremde de faylardaki toprak sıcaklığının arttığını saptamışlar. Bu görüngülerin ortaya çıkmasından yaklaşık iki ay sonra şiddetli depremler meydana geldiğini söyleyen bilim insanları, bulut biçimlenimlerine bakarak depremlerin tahmin edilebileceğini söylüyorlar.

 

4--Guo ve Wang yazılarında, Rus bilim insanlarının da 1980’li yıllarda depremlerden önce alışılmışın dışında bulut biçimlenimlerine ve sıcaklık değişimlerine rastladıklarını hatırlatıyorlar. Ancak konuyla ilgili araştırma yazılarının bulunmaması nedeniyle Çinli bilim insanları İran’daki iki şiddetli deprem öncesindeki bulut biçimlenimlerini incelemişler.

 

5--Guo ve Wang, Aralık 2004 tarihindeki uydu görüntülerinde ilk kez  bu olağandışı bulut aralığını fark ettikten sonra benzer bir görüngüyü Aralık 2005’e ait görüntülerde de izlemişler.

 

5.1--Bu aralıkların ortaya çıkışından altmış gün kadar sonra yakın çevrede altı şiddetinde ya da daha şiddetli depremler meydana gelmiş. Araştırmacılar, bulutların faylardan çıkan gazlarla dağıtıldığını tahmin ediyorlar. Ve bu görüngüyle de bölgedeki sıcaklık artışı açıklanabilmekte.

 

6--Yorum:Ülkemizdeki deprem bilimciler bu konuda sürekli araştırma yaparak gereken noktada gereken bilgiyi kamu yönetimine iletebilirler.bu konuda çalışma yapan bilim adamlarına ihtiyaç olduğu açık.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 467

Eklenme Tarihi : 03.04.2020

Önceki sayfaya geri dön.