MAKALELER / Kaplıcalar-Türkiye-Genel Bilgi





Kaplıcalar-Türkiye-Genel Bilgi:

 

1—İZMİR:

 

1--Balçova (Agememnon) Kaplıcaları:  

 

1--Balçova kaplıcaları İzmir'in en önemli termal merkezi. Homeros'un destanlarında da adı geçen Agememnon Kaplıcaları, antik dönemlerden beri şifa yurdu olarak kullanılıyor.

 

2--Balçova'dan çıkan termal su, romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları, karaciğer - safra kesesi hastalıkları, dolaşım ve kalp hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavi-sinde faydalı oluyor. Konaklama imkanı var.

 

1.2-- Çeşme Ilıca Kaplıcası:

 

1--Çeşme'ye 5 km. uzaklıkta bulunan Çeşme Ilıcaları, deniz kıyısı ve termal kullanımı aynı yerde olan sayılı kaplıca alanlarından biri.

 

2--Banyo ve içme kürleri için elverişli suları, romatizmal hastalıklara, kadın hastalıklarına, sindirim sistemi hastalıklarına, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına, metabolizma bozukluklarına karşı kullanılıyor. Konaklama

 

1.3--Çeşme Şifne Kaplıcası

 

1--Şifne Körfezi'nde küçük bir yarımada üzerindeki kaplıcanın suyu romatizma, kadın ve idrar yolu hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, egzama ve kan çıbanı gibi cilt hastalıklarının tamamlayıcı tedavisinde kullanılıyor.Konaklama imkanı var.

 

2—MUĞLA:

 

1--Dalaman Kaplıcası

 

1--Dalaman ilçesinde yer alan kaplıca, Kükürtlü Göl'ün kenarında, denizle orman arasında çok güzel bir doğada yer alıyor.

 

2--Kaplıca suyu; romatizma, cilt hastalıkları, kalp ve kan dolaşımı problemleri, solunum yolları rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, sinir ve kas yorgunluğu, eklem ve kireçlenme problemleri ile bağırsak rahatsızlıklarına olumlu etkiler yapıyor. Konaklama imkanı var.Kaplıca tedavisi banyo ve içme kürleri şeklinde uygulanıyor.

 

2--Girmeler Kaplıcası:

Fethiye ilçe merkezine 35 km. uzaklıktaki kaplıcanın kaynağı Girmeler Mağarası içinde. Suyu mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında kullanılıyor. Konaklama imkanı var.

 

3—AFYON:

 

1--Sandıklı-Hüdai:

 

1--Sandıklı; Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği bir noktada, Ankara-Antalya ve İstanbul- Antalya karayolu üzerinde bulunuyor.

 

2--Sandıklıdan çıkan termal su; romatizmal hastalıklar, ağrılı sendromlar, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları, sinir ve kas yorgunlukları, sinirsel hastalıklar ve kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılıyor. Konaklama imkanı var.

 

2—Gazlıgöl:

 

1--Gazlıgöl, termal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir ilimiz olan Afyon'un bir başka termal merkezi. Termal su; kalp ve dolaşım sistemi, böbrek ve idrar yolları, karaciğer - safra kesesi, sindirim sistemi rahatsızlıklarına, kemik ve cilt hastalıklarına iyi geliyor. Konaklama imkanı var.

 

3--Ömer Geçek Kaplıcaları İl merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcalardan çıkan su ortopedik, nörolojik hastalıkların rehabilitasyonunda ve kronik romatizmal hastalıkların rehabilitasyon ve tedavisinde kullanılıyor. Konaklama imkanı var.

 

 

4--KÜTAHYA

1--(Ilıcaköy) Kaplıcaları:

 

1--Kütahya-Eskişehir yolu üzerinde Kütahya'ya 27 kilometre uzaklıkta.Termal sular; romatizmal hastalıklar, karaciğer, safra yolları ve cilt rahatsızlıkları üzerinde etkili. Kaplıca merkezinde çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor.

 

2--Yoncalı Kaplıcaları:

Kütahya'ya 16 km. mesafedeki kaplıca 800 yıla yakın süredir kullanılıyor. Termal su; romatizmal hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde etkili. Konaklama tesisi bulunuyor.

 

5—DENİZLİ:

 

1--Pamukkale ve Karahayıt Kaplıcaları

 

1--UNESCO'nun Dünya Mirası Listesine alınan Pamukkale kaplıcaları, Hierapolis antik kentinin bulunduğu alanda yer alıyor. Karahayıt Kaplıcaları ise, Pamukkale'nin 5 km. kuzeyinde, Karahayıt kasabasında.

 

2--Radyoaktivitesi yüksek olan kaplıca suları; kalp, damar sertliği,yüksek tansiyon, romatizma - siyatik gibi  hastalıklarla uyuz, sivilce, kaşıntı gibi cilt hastalıklarına karşı kullanılıyor.Konaklama imkanları çok geniş.

 

6—OSMANİYE:

 

1--Haruniye Termal Turizm Merkezi:

 

1--Çok bilinmediği için ziyaretçisi de az olan kaplıca Romalılar döneminden kalma efsanelerin de odak noktası. Bölgeyi çevreleyen taşlar ve kayalar süfürün etkisiyle bembeyaz olmuş. Kaplıca merkezinde otel bulunmuyor. Yakın çevredeki tesislerde konaklanabilir.

 

2--Haruniye ilçe merkezine 22 km. uzaklıktaki termal tesislerin suyu içme ve banyo kürleri olarak uygulandığında romatizma, cilt, safra kesesi, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında iyileştirici etki yapıyor.

 

7--SAMSUN

 

1--Ladik ve Havza Kaplıcaları:

 

1--Havza termal tesisleri Turizm Bakanlığınca Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiş. Ladik'teki Hamamayağı kaplıcası ise ülkemizdeki önemli merkezlerden.

 

2--Radyoaktif özellik gösteren Ladik kaplıca suları organizma üzerinde uyarıcı etki ya-pıyor. Bu nedenle bu suya bölgede "gençlik suyu" deniliyor.

 

3--Havza ve Ladik'deki kaplıca sularının başta romatizmal hastalıklar olmak üzere, kadın hastalıkları, sinirsel hastalıklar ve eklem hastalıklarının tedavisinde olumlu etki yaptıkları biliniyor. Konaklama imkanı var.

8—AMASYA:

 

1--Terziköy Kaplıcası:

 

1--Amasya şehir merkezine 30 km. uzaklıktaki kaplıca, romatizma, mide, bağırsak, böbrek, idrar yolları rahatsızlıklarında olumlu etki yapıyor. 37 derece ısıdaki su, bikarbonatlı, kalsiyumlu ve karbondioksitli bir bileşime sahip. Konaklama imkanı var.

 

9—RİZE:

 

1--Çamlıhemşin Ay der Kaplıcaları:

 

1--Kaplıca, Çamlıhemşin ilçesinin güneybatısında, merkeze 18 km. uzaklıkta yer alıyor. Sodyum, sülfat, kükürt ve radyoaktif bileşime sahip olan su; romatizma, cilt, kalp, solunum yolları, sinir ve kas rahatsızlıklarında olumlu etki yapıyor.Konaklama imkanı var.

 

10—Bolu:

 

1—Büyük ve Küçük Kaplıca:

 

1--Bolu kent merkezine 5 km. mesafede Karacasu beldesinde, 700 metre yükseklikte yer alan termal merkezde Büyük ve Küçük Kaplıca olarak anılan iki kaynak var. Büyük Kaplıca'nın tarihi Bizanslılara kadar uzanıyor.

 

2--Termal su romatizmal hastalıklar, cilt hastalıkları, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek ve idrar yolları hastalıkları, kadın hastalıkları, kemik ve kireçlenme rahatsızlıklarına banyo ve içme kürü olarak uygulandığında fayda sağlıyor. Kaplıcada konaklama imkanı var.

 

2--Babas Kaplıcası:

 

1--Mudurnu'ya 5 km. mesafede bulunan kaplıca suları, travertenler arasından çıkıyor. Suyun metabolizma hastalıkları ve şeker hastalığı üzerinde olumlu etkileri bulunuyor. Kaplıcada konaklama imkanı var.

 

3--Sarot Kaplıcası:

 

1--Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında, Ilıca köyündeki kaplıcanın suyu içme kürü şeklinde kullanıldığında idrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarına, banyo kürü olarak kullanıldığında ise romatizmal hastalıklara olumlu etki yapıyor. Kaplıcada konaklama imkanı var.

4--Seben Kaplıcası:

 

1--Seben ilçesinin 14 km. güneyinde, Kesenözü köyünde bulunuyor. Kaplıca suyu banyo kürü olarak uygulandığında mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bo-zukluklarında iyileştirici özelliğe sahip. Konaklama imkanı var.

 

11—ERZURUM:

 

1--Pasinler Kaplıcaları:

 

1--Pasinler ilçe merkezinde yer alan kaynağı bölgede yer alan az sayıdaki termal merkezden biri. İçme ve banyo kürleri olarak önerilen termal su; romatizma, sinir ve kas yorgunluğu, sinirsel hastalıklar, kireçlenme gibi rahatsızlıklara olumlu etki yapıyor. Konaklama imkanı var.

 

 

12—DİYARBAKIR:

 

1--Çermik Melike Belkıs Kaplıcaları:

 

1--Çermik ilçe merkezinin doğusunda yer alan termal merkez; romatizma, cilt, solunum yolu ve kireç-lenme rahatsızlıklarının tedavisi için öneriliyor. Konaklama imkanı var.Yöre insanının mesire yerleri arasında bulunan kaplıcalar şifa dağıtıyor.

 

13—AĞRI:

 

1--Diyadin Kaplıcaları:

 

1-- Kaplıca alanı, Diyadin ilçe merkezine 5 km. mesafede. Kaplıca bölgesi birbirinden kopuk olarak bulunan Yılanlı, Davut ve Köprü kaplıcaları olmak üzere geniş bir alana yayılmış. Termal sudan başta romatizma olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde faydalanılıyor.

 

Kaynak:Para Dergisi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 105

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.