MAKALELER / Atrazin-Tarım İlacı Kurbağalarda Cinsel Sistemi Bozuyor





Atrazin-Tarım İlacı Kurbağalarda Cinsel Sistemi Bozuyor:

 

1--Amerika’da ve dünyada yaygın olarak kullanılan bir tarım ilacının, kurbağaların cinsel gelişimi üzerinde yaptığı etkiler, ilacın insanlar üzerindeki etkileri konusunda da kuşkulara yol açmış bulunuyor. Sözkonusu ilaç, tarlalarda zararlı otları öldürmek için kullanılan atrazin.

 

2--Yalnızca ABD’de tarlaları ilaçlamak için 27.000 ton atrazin kullanılıyor. İlaç, ayrıca 80 kadar ülkede de yaygın olarak kullanımda. Yalnızca Almanya, Fransa, İtalya,İsveç, Norveç ve İsviçre, cinsiyet hormonları üzerindeki olası etkileri ve içme suyunda atrazin atıklarına rastlanması üzerine bu ilacın  kullanılmasını yasaklamış.

 

3--İlacın insanlar üzerindeki etkileri henüz klinik deneylerle tesbit edilmiş değil. Ancak kurbağaların cinsiyeti üzerindeki etkileri, çevreci kuruluşların yanısıra sağlık yetkililerini de düşündürüyor.

 

4--California Üniversitesinden (Berkeley) araştırmacılar, kurbağalar üzerinde yaptıkları deneylerde, on milyarda bir parça atrazin içeren solüsyonların bile, erkek kurbağalarda testislerin yanında yumurtalıkların da gelişmesine yol açtığını belirlemişler.

 

4.1--Milyarda bir parçanın üzerindeki derişimlerdeyse kurbağaların dişileri çağırmak için kullandıkları gırtlaklarının gelişmediği gözlenmiş. Derişim milyarda 25 parçanın üzerine çıktığındaysa, erkek kurbağalardaki testosteron hormonu oranının büyük ölçüde düştüğü ortaya çıkmış.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 09.10.2022

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.