MAKALELER / Ağaçlandırma-ecoDrone ile Tohum Topunu Toprakla Buluşturma





Ağaçlandırma-ecoDrone ile Tohum Topunu Toprakla Buluşturma:

 

1—Firma Kurucusu Mert Karslıoğlu ; Ecording’in(firma) temellerini 2016’nın son çeyreğinde attık ve ilk ecoD-rone prototipini Eylül 2018’de tamamladık. O günden bugüne çalışmalarımız için 3.3 milyon tohum topunu ecoDrone’larla toprakla buluşturduk.

 

1.1-- Orman varlığı ve biyoçeşitlilik üzerine çalıştığımız ürünümüzün adı ise ecoDrone. ecoDrone; ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştirdiğimiz insansız hava aracıdır.

 

1.2--ecoDrone’ları bu zorlu operasyonları yapabilmeleri için özel olarak Türkiye’de geliştiriyoruz ve her biri 10 dakika içerisinde 2500 tohum topu atışı gerçekleştirip, aynı sürede 1,5 futbol sahası büyüklüğündeki bir alanı tarayabiliyor. ecoDrone’lar aslında doğrudan doğayı-doğada ağaçlar-böcekler-kuşlar tarafından tohum yayılması sürecini taklit ediyorlar.

 

2--Ormancılık tarafında yaptığımız Ar-Ge çalışmalarını Orman Genel Müdürlüğü ve Artvin Çoruh Üniversitesi’nin destekleriyle başlattık ve öncelikli olarak toprak yüzeyin¬de yetişebilen, ülkemizde ekim yöntemleri yani tohumlama ile çalışma yapılabilen 8 farklı tohum türünde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

2.1--Girişimimiz henüz yatırım almadı. 4 senelik bu süreçte, gerekli finansman kayna¬ğını öz sermayemizin yanı sıra katılmış oldu-ğumuz girişim hızlandırma programlarından elde ettiğiniz desteklerle sağladık. İlerleyen süreçte alacağımız yatırımları daha çok global operasyonlarımızda ve Ar-Ge çalışmalarında değerlendirmeyi hedefliyoruz.

 

2.2--insansız hava aracı filomuza 4 yeni ecoDrone prototipi ekleyerek, 2021 ikinci yarısı ile 2022 yılı içeri-sinde planlanan operasyonel kapasitemizi 2 katma çıkararak planlarımızı revize etmiş bulunmaktayız.

 

2.3--Şu an için orta vadeli hedef 2030’a kadar dünyanın farklı bölgelerinde ecoDrone’larla 1 milyar tohum topu atışı gerçekleştirmek ve tohum topu üretimi için iklim krizinden kaynaklı dezavantaja uğrayan 26.000 kadına istihdam sağlamak olacak.

 

2.4--Bununla beraber Ecording olarak, bu yıl içinde Hollanda’dan başlamak üzere Avrupa pazarında aktif olmayı hedefliyoruz.

 

2.5--Ayrıca geliştirmekte olduğumuz EcordingApp mobil uygulamamız önümüzdeki yılın Ocak ayında yayınlanmaya hazırlanıyor. Bu uygulama sayesinde günlük hayatlarımızdaki faaliyetleri çevreye duyarlı hale getirirken kişisel ihtiyaçlarımızı karşılayacak ve günlük hayatımızdaki bu dönüşümü bir alışkanlık haline getirmiş olacağız.

 

3--Ecording ekibi olarak bizler de soruna karşı birebir aksiyon alarak gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma ümidimizi pekiştiriyoruz.

 

4--Ben Artvin’de doğdum ve büyüdüm. Bu sebeple doğanın içerisinde bir çocukluk geçirdim diyebilirim. Çevresel problemlerle alakalı gerek ülkemizde gerek dünyada yaşanan gelişmeleri takip ediyorduk. 2016 yılı dünyanın son 138 yılının en sıcak yılı oldu ve biz bu süreçte üniversitede bir sosyal girişimcilik dersi almaya başlamıştık. Sosyal girişimcilikle tanışma fırsatı bulunca kendi mühendislik bilgilerimizi kullanarak iklim kriziyle nasıl mücadele ederiz diye düşünmeye başladık. İnsansız hava araçlarına olan ilgimizle birlikte fikrimizi olgunlaştırdık ve bunlarla alakalı çözümler geliştirelim motivasyonuyla Ecording ortaya çıktı.

 

Kaynak:Para Dergisi-3-9.10.2021

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 213

Eklenme Tarihi : 21.12.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.