MAKALELER / Belediyelerin Tarıma Destekleri





Belediyelerin Tarıma Destekleri:

1—Yerel Belediye bulunduğu ilin nasıl binaları ve işyerlerini nasıl kamu denetimine alıyorsa,aynı şekilde tarımını da hem desteklemeli-hem de kamu kontrolunda daha iyi bir düzene gelmesine yardımcı olmalıdır.

2-Yerel belediye ,bulunduğu ilde tarla yollarını asfaltlamak suretiyle çiftçinin tarlasına kolay ulaşmasını sağlar hemde   ürünün toz nedeniyle kalite kaybına uğramasını önleyebilir.

3—Yerel Belediye ,kooperatifler yoluyla  çevre köy ve ilçelerde üretilen süt ve meyve alımı yaparak piyasada fiyatları regüle ederek çiftçinin zarar görmesini önleyebilir.Ve aldığı ürünleri kendi satış mağazaları yada kanalları yoluyla satışa arz edebilir.batıda herhalde tarım kooperatiflerinin en iyi yardımcısı belediyelerdir.

3.1--Tarımda en iyi örgütlenme kooperatifleşme olup,batı bunu uygulamaktadır. Kamu  kooperatifleşmeyi desteklemelidir.Bugün piyasada bazı tarım ürünlerinin üretiminde görülen sıkıntı ya kooperatiflerin olmayışı yada zayıf oluşandandır.

4—Yerel Belediye  beldesinin park ve bahçelerde dikilmek üzere meyve fidanı,süs bitkisi vs satın alarak yerel üretici kooperatifleri güçlendirebilir.

5—Yerel belediye kooperatifleşmeyi destekleyerek,tarımda çiftçilerin örgütlenmesine katkı yapabilir.

6—Newyork un göbeğinde insanlar çevreyi rahatsız etmeden, kümeslerde tavuk yetiştirebiliyor ise,artık ülkemizde şehirde tavuk,inek yetiştirenlere haydi bunu kapat diyeceğine ,çevreyi de rahatsız etmeden böyle bir yapı ya uygun çözüm üreterek işyeri ruhsatı verilebilmelidir.Yada yerel belediyeler artık site tarzı apartmanlarda tavuk yetiştirilmesine onay vermelidir.

4.1--Tarım şehirleşmenin dışında olamaz.Önemli olan tarımsal uygulamaları şehirde modern bir şekilde nasıl uygulanabilir,bunun çözümleri uygulanmalıdır.

4.2--İnsanlar araba motor sesi yerine daha doğal seslerle uyansa şehrin stresi bu seviyede kalabilir mi. Siteklerde gıda atıklarıyla beslenen tavuk ve inekler siteye taze yumurta ve süt sağlayacağı aynı zamanda çocuklara hayvan sevgisi vereceği açıktır.

4.3--İstanbul,Ankara,İzmir Büyükşehir Belediyeleri sitelerde tarım yapılmasını-meyve ağacı dikilmesini desteklemeli-Kendilerine ait boş arazilerde götürü usulde tarım yapılmasını sağlamalıdır. Kısaca belediyecilik yerel çözümlerdir insanları betona mahkum etmek değildir.

7—Seyyarlar Konusu:Sahildeki restoranlar seyyar balık ekmek satan tezgahların orada bulunmasını istemezler.Zira şöyle hesap yapılır.Seyyarlar satış yaparsa,kimse bize gelmez hesabı.Ancak bu doğru bir yaklaşım değil.Zira insanlar seyyardan balık ekmek alınca maddi durumu daha iyi insanlarda o iştahla restorana gideceklerdir.

7.1--Kısaca bulunduğu yerde seyyar,sabit işyerlerinin satışını artıran bir etki yapar.Bunun en iyi kanıtı Eminönü meydanıdır.

7.2--Öte yandan belediyeler seyyarlar vergi vermediğinden şikayet eder ve onlara farklı bakar ki bu da doğru değildir.Zira seyyarlardan vergi alınabilir ve işyeri ruhsatları da verilebilir.Bir işletmeye iş yaptığı için ruhsat önerilir sabit yada seyyar olduğu için değil.Seyyarlar hem iş alanı hem de halka uygun fiyatlarla sebze-meyve -balık ve küçük ev aletleri vs satmak için oldukça iyi çözümlerdir.

Kaynakça: Dünya Gazetesi-07.02.2011-S:6

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 250

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.