MAKALELER / Felçli Hastalara İçin Hareket Destek Sistemi-Dış İskelet- ve Robotik Bacak






Felçli Hastalara İçin Hareket Destek Sistemi-Dış İskelet- ve Robotik Bacak:

 

1--Eksoskeleton' yani dış iskelet, felçli hastaların yeniden yaşama katılabilmesi için en büyük umutlardan biri.

 

1.1--Biyomedikal mühendisler tarafından tasarlanan, 12 kilogram ağırlığındaki bu cihaz, felçli hastaların tedavisine yardımcı olmak için tasarlanan bir robot sistemi.

 

2--Dört yıl önce felç geçirmesinin ardından Pablo, sol tarafını hareket ettiremez hale geldi. Özellikle de felçli hastalar için ek bir tedavi aracı olarak geliştirilen bu özel dış iskelet sistemini test etmek için gönüllü olan Pablo bu aletin oldukça işe yaradığını söylüyor: "Daha önce, arabayla alışveriş yapmaya gittiğimde, dükkanlara olabildiğince yakın bir park yeri bulabilmek için etrafta dolanırdım ve eğer bulamazsam, genellikle eve geri dönerdim.

 

2.1--Mesafe çok kısa bile olsa yürümeye mecalim yoktu. Şimdi ise bu tamamen değişti. Büyük alışveriş merkezlerine bile gidebiliyorum ve uzun bir süre etrafta dolaşabiliyorum. Bu daha önce mümkün değildi, çok yoruluyordum."

 

3--Dış iskeletin, hastaların yürüme düzenini düzeltmelerine yardımcı 6 motoru bulunuyor. Hız veya hareket açısı gibi değişkenler, her bir hastanın ihtiyacına uygun olarak kolayca ayarlanıyor ve kişiye özel hale getirilebiliyor.

 

3.1--Bu konu üzerine çalışan biyomedikal mühendis Iker Marinelarena Arrizabalaga, "Bu dış iskelet bize iki avantaj sağlıyor. Öncelikle, hastanın hareket etmeyen uzuvlarını düzeltebiliriz.

 

3.2--İkincisi ise, hastalara kişiye özel tedavi uygulayabiliriz. Klasik bir tedavide, hareketlerin daima en doğru ve verimli şekilde tekrarlanmasını garanti edemezsiniz. Hastalar yorulabiliyor ya da sakatlık yaşayabiliyor, çünkü doğal olmayan pozisyon ya da hareketleri yapmaya zorlanıyorlar.

 

3.3--Ancak bir dış iskelet ile hareketleri tekrarlarken doğruluğu garanti edebilir ve daha sağlam veriler elde edebilirsiniz." diyerek bu sistemin avantajlarını vurguluyor.

 

 

4--Sistem 'gerektiğinde yardım' konseptine dayanıyor.Dış iskelet hastanın çabalarının güvenli hareketleri garanti altına almak için yeterli olmadığı zaman devreye giriyor.

 

4.1--Endüstri mühendisi Juan Jose İceta Yurrita bu sistemin nasıl çalıştığını özetliyor: "Dış iskelet, vücudun bir hareketi yapmak için sarfettiği eforu sensörler aracılığıyla ölçerek, hastanın yapmak istediği hareketi tamamlıyor.

 

4.2--Hasta bu modeli takip ediyor ve sonra örneği benimsemeleri için onlarla çalışıyoruz. Bu, hastanın gerekli çabayı göstermesi için aynı zamanda onları motive ediyor. Dış iskelet, terapinin ana amacına ulaşmak amacıyla bu eforları tamamlıyor."

 

4.3--Avrupa araştırma projesinden bilim insanları, mevcut dış iskeleti geliştirmeye devam etmeyi planlıyor. Bu robot sistemi üzerine çalışan şirketlerden biri olan Gogoa Mobility Robots'un tepe yöneticisi Carlos Fernandez Isoird, projenin geleceğine dair "Şimdi çalıştığımız şey ses kontrolü. Ses ile dış iskelete komut verebilmek için gerçekleştiğimiz testler başarılı oldu.

 

4.4--Böylece hem eli serbest kalan fizyoterapistler hastayı daha sağlam tutabilecek, hem de bireysel kullanım kolaylaşacak." diyor.Onayların alınmasının ardından dış iskeletin, 6 aydan kısa bir süre içinde piyasaya sürülmesi ve fiyatının 60 bin Euro civarı olması bekleniyor.

 

 

2--Rehabilitasyon Sürecinde Robotik Bacak Kullanımı:

 

1--Yürümeyi tekrar öğrenmek en zorlu rehabilitasyon süreçlerinden biri. Özellikle de felç geçiren hastalar için. Slovenya’da yer alan bir enstitüde denenen eşsiz robot, insanlara tekrar yürümeyi öğretmiyor onların denge problemlerini gidermede de yardımcı oluyor.

 

2--Anton bir buçuk yıl önce felç geçirdi. Geleneksel motor beceri fizyoterapi seansları sayesinde birkaç ay sonra yürümeyi başardı. Ancak daha iyisi için Ljubljana’da bulunan bu enstitüde araştırma projesine denek oldu.

 

3--Kalçaya oturtulan robotik sistem sensör ve altı motoruyla hastanın farklı hareketlerinde esneklik yaratıyor ve hastaya tam anlamıyla destek oluyor.

 

4--Sağ tarafına felç inen Anton’u makine doğru hareketleri yapması için cesaretlendiriyor. Bir Avrupa Araştırma Projesi olan Denge isimli program robotik yardımla denge problemlerinin çözülmesini amaçlıyor.

 

5--Çalışmaları yürüten doktor Anton için gerekli olan tedavi sürecinden bahsetti:

 

“Amacımız, halen anormal olan yürüyüşün iyileştirilmesi ve hastanın gündelik yaşamında hareket etmek için çok önemli olan yürüme hızı ile dinamik dengesini normalleştirebilmek.”

 

6--Paris’te bulunan CEA interaktif robot laboratuvarı projenin iş ortaklarından biri. Burada mühendisler daha ileri teknolojide bir başka robot prototipi üzerine çalışıyorlar. Yeni robot, dizlerden bacaklara ve kalçadan ayak bileğine kadar etkinlik sağlıyor.

 

7--Bu karmaşık denge sistemi hastaya hareketlerinde eşlik ediyor asla iskeleti adım atmaya zorlamıyor.

 

7.1--Robotik Mühendis Catherine Bidard: “Bu makine yapılan eforu kolaylaştıran, harekete geçirici bir teknolojiye sahip. Bacağa dört noktadan destek sağlayan robotik teknoloji hareket etmeyi kolaylaştırdığı kadar dönüşlerde denge sorununu ortadan kaldırıyor” dedi.

 

7.2--Dengeyi korumak bilim insanları için büyük bir başarı olarak adlandırılıyor. Bilgisayarlar yardımıyla verilerin sağlaması yapıldıktan sonra teknoloji insanlar üzerinde deneniyor.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 310

Eklenme Tarihi : 21.08.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.