MAKALELER / Binalarda Yıkım Yapılırken Uygulanabilecek Kurallar






Binalarda Yıkım Yapılırken Uygulanabilecek Kurallar:


3.1--Bugün hala yıkım firmalarında bir mühendis çalışmıyor.bugün hafriyatçılar ve inşaat   kalfaları yıkım yapabiliyor.


3.2--Binaların yıkımında tek tek yıkım yapmak yerine bir mahallenin komple yıkılması ile yıkım süreci çok hızlandırılabilir.


3.3--Yıkım içim mahalle tamamen trafiğe kapatılır-şeritler çekilir-iş emniyeti önlemleri alınır .Yeteri kadar teknik ekipman ve mühendislik alt yapısı ile ve uzun erişimli yıkım makineleri ile   hızla yıkılabilir.


3.4--Yıkım firmalarına özel bir ruhsat getirmeli ve özel yıkım makineleri    bulundurmaları sağlanmalı.


3.5--İleri teknoloji iş makineleri ile  yapılan yıkımda maliyetler düştüğü için ,yıkılan binaların betonundan çıkarılacak hurda demirin geri dönüşümü ile  yıkım maliyeti karşılanabilir.Bu suretle yıkımı yapılacak 1 milyon binanın yıkımı için devlete bir maliyet getirilmez.Ayrıca kentsel dönüşümün maliyetsiz yapılması için imar artırımı   şart olup,yap sat müteahhitler aldıkları ek imar ile buralara girerek arsa sahipleri ile anlaşmak suretiyle bu binaların yenilenmesi mümkün sağlayabilirler.


4-Eski Binalarda Hafriyat Sırasında Kayma Problemi:


1--Eski binalarda(yeni deprem yönetmeliği öncesi yada 1999 depremi öncesi binaların) yanında yeni bina kurulacaksa,hafriyat yapmadan önce kuyu temel yada mini fore kazı uygulaması uygun olacaktır.


2--Zira bu yapılmadığında,hafriyat sonrası eski bina mütemadi temelden dolayı veya zemini yumuşak olabileceği için binada kayma olayı vuku bulabilir.


3--Bu durumda eski binada kaymaya bağlı can ve mal kaybı olabilecektir.Eğer kayma olayı başlamış ise,bu durumda , binayı boşaltmak ve emniyet şeridi içine almak gerekir.


4--Binada kayma olup olmadığını anlamanın bir yolu kayan binanın kayma olduğu tarafta bina önüne derin bir kazık çakmak ve bu kazık ile kayan bina arasına yada komşu bina ile kayan bina arasına bir cam parçası yerleştirmek gerekir..Sonuçta birkaç saat- gün içinde, camda esneme veya uç durumda kırılma olup-olmamasına bağlı olarak ,binanın kayıp kaymadığı net olarak anlaşılabilir.


5--Tüm bu problemlere karşı çözüm ,yumuşak zemine sahip,eski binaların yanında yapılacak binalarda,eski bina taraflarında olacak biçimde kuyu temel veya fore kazık uygulaması yapılması olası yüksek birçok problemi önceden önleyecektir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 261

Eklenme Tarihi : 21.05.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.