MAKALELER / Astronot Giysisinin Özellikleri-Uzayda






Uzayda Astronot Giysisinin Özellikleri



1--Uzayda hava basıncı ve oksijen yok.Uzay  yürüyüşü yapacak astronotun giysinin bedeni saran 1.kısmı balon olarak isimlendirilir.balon içi basınç 0.29 atmosfer kadar olup deniz seviyesindeki 1 atmosfer basınçtan düşüktür.



1.1--Astronot eğer uzaya çıplak  bedenle çıkacak olursa basınç olmadığı  için kanındaki azot hızla gaz haline gelir ve vurgun yiyerek olur.Bu nedenle balon içinde 0.29  atu basınç  sırttaki  yasam  destek sistemince kontrol edilerek sağlanır.



1.2--Uzay yürüyüşü öncesi basınç deneyleri uzay ortamına benzeyen su dolu çelik tankta-su altı ortamında yapılır.



2--Balon içi basınç düşük olduğu için astronotlar saf oksijen tüplerinden oksijen solurlar.



3--Uzayda güneş ışınlarının 120 C sıcaklık ve gölgede -130 C soğuğa karsı yalıtım için kumaş katları ile  sağlanır  kumaş  katları  arasında  hava  özel yöntemlerle alınarak ısı geçişi ortadan kaldırılır.Giysinin dışı güneş ışınlarını yansıtan açık renk kumaşlarla sağlanır.



4--Uzay giysisi içinde terleme ve su kaybetmeye karsı sulu-plastik hortumlu vücut sıcaklığını 37 C de tutan soğutma sistemi vardır.



5--Uzay yürüyüşü sırasında gök taşı çarpmasına karsı kursun geçirmez kumaşlarla kaplı giysi ile korunulur. Giysiye çarpan gök taşı hızını kaybeder ve balona ulaşamaz.



6--Uzayda başa takılan kask saydam ve dayanıklı plastikten yapılmış olup camı -güneş ışığına karsı renklendirilmiştir



7--İletişimde mikrofon ve kulaklığın yerini bilgisayarlı/sıvı kristal ekranlar almaya başlamıştır 






Makalenin İzlenme Sayısı : 372

Eklenme Tarihi : 15.09.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.