MAKALELER / BEP-Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Teknik Yorum






BEP-Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Teknik Yorumu--Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Göre Isı yalıtım 

Uygulama Kuralları:


1--Yasal Dayanaklar:


1)-- 18/4/2007 tarihli ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu


2)-- 5/12/2008 tarihli ve 27075 sayılı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği


3)--01.04.2010-Sayı : 27539  Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde   Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik göre kullanım(yaşam) alanı =Faydalı İnşaat Alanı 2000 m2 üzerinde ise merkezi ısıtma tesisatı ve İstanbul İmar Yönetmeliği  kazan dairesi şartlarına sahip olacaktır.


2--Yönetmeliğin Yorumu:


1--Yönetmeliğin Sınırları-M2:

 Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.


2--Tadilat Durumunda-M5:

Yeni bina tasarımında, mevcut binaların proje değişikliği gerektiren önemli tadilat projelerinde, mekanik ve elektrik tesisat değişikliklerinde binanın özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.”


3--Görev, Yetki Ve Sorumluluk--Madde 6:

 1--(2) Yönetmelik hükümlerine göre insa edilmemis binalardan;


1.2--a) Projenin eksik veya hatalı olması veya standartlara uygun olmaması halinde, proje müellifleri; yapımın eksik veya hatalı olması veyahut standartlara uygun olmaması halinde ise, varsa yapı denetim kurulusu ve yüklenici veya yapımcı firma, yetkileri oranında sorumludur.


1.2--b) Sistemin uygun çalısmaması isletmeden kaynaklanıyor ise, bina sahibi, yöneticisi veya varsa enerji yöneticisi veya isletmeci kurulus doğrudan sorumlu olur.


2--c) İlgili idareler, sorumluluğun takip, tespit ve gereğinin yerine getirilmesi hususunda görevli ve yetkilidir.


3--(3) İlgili idareler ve enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluslar, projelerin ve uygulamaların bu Yönetmelik hükümlerine uygun olup olmadığını denetler.


4--(4) Bu Yönetmeliğe uygun tasarım ve uygulaması yapılmayan binalara yapı ruhsatı veya yapı kullanım izin belgesi verilmesi durumunda, ilgili idareler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluslar ve varsa yapı denetim kurulusları sorumlu olur.


5--ğ) Binanın yapılmasında, kullanılmasında ve enerji kimlik belgesi düzenlenmesinde görev alan müşavir, danışman, proje kontrolü yapan gerçek veya tüzel kişiler, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar, denetleme kuruluşları ve işletme yetkilileri, görevli, yetkili ve sorumludur.”


4--Mimari Uygulamalar-Madde 7 :


1--a) Binaların ve iç mekânların yönlendirilmesinde, güneş, rüzgâr, nem, yağmur, kar ve benzeri meteorolojik veriler dikkate alınarak oluşturulan mimari çözümler aracılığı ile istenmeyen ısı kazanç ve kayıpları asgari düzeyde tutulur.


2--b) Bina içerisinde sürekli kullanılacak yaşam alanları, güneş ısısı ve ışığı ile doğal havalandırmadan en uygun derecede faydalanacak şekilde yerleştirilir.


3--c) Mimari uygulama projesi ve sistem detaylarının, ısı yalıtım projesindeki bütün malzemeler ve nokta detayları ile bütünlük sağlaması, ısı yalıtımında sürekliliği sağlayacak şekilde, çatı-duvar, duvar-pencere, duvar-taban ve taban-döşeme-duvar bileşim detaylarını ihtiva etmesi gerekir.


4--ç) Binanın yapılacağı yere ilişkin olarak yenilenebilir enerji kaynak kullanılması imkânlarının araştırılması ile oluşturulacak raporlar, mimari çözümlerde öncelikle dikkate alınır.”


5-- Cephe Kaplama-M8:

 Isı kaybeden düşey dış yüzeylerinin toplam alanının % 60’ı ve üzerindeki oranlarda camlama yapılan binalarda pencere sisteminin ısıl geçirgenlik katsayısının (Up) 2,1 W/m2K’den büyük olmayacak şekilde tasarımlanması ve diğer ısı kaybeden bölümlerinin ısıl geçirgenlik katsayılarının TS 825 Standardında tavsiye edilen değerlerden % 25 daha küçük olmasının sağlanması durumunda, bu binalar TS 825 Standardına uygun olarak kabul edilir.


5.1--İşyerleri için yapılan Cephe kaplamada pencere sisteminin ısıl geçirgenlik katsayısının                     (Up)  2,1 W/m2K’den büyük olmayacak şekilde seçilmesi gerekir ki diğer ısı kaybeden bölümlerinin de  ısıl geçirgenlik katsayılarının TS 825 Standardında tavsiye edilen değerlerden % 25 daha küçük olmasının sağlanması durumunda bu binalar TS 825 Standardına uygun olarak kabul edilir.


6--Bağımsız Bölümlerin Yalıtımı-M9:

Binanın bağımsız bölümleri arasındaki duvar, taban ve tavan gibi yapı elemanlarında, R direnci en az 0,80 m2K/W olacak şekilde yalıtım uygulanır.”


6.1--Binada 0,80 m2K/W ısıl direnç değeri için  katlar arası ısı ve ses yalıtımı yapılması gerekir.Bu anlamda  

1--Şap altına 2.5 cm 32 dansinite sert XPS strafor(Şap altına strafor yapılırken straforlar 3 cm aralıklı olarak yere harçla yapıştırılıktan sonra üzerinde içine gelecek beton yere bassın diye 3 cm çapında 5 adet kertik-boşluk açıldıktan sonra üzerine file yapılıp-şap atılacak) yapılacak  yada 2-parke altına x  mm kauçuk ses-ısı yalıtım membranı(yalıtımım için K=0.8 W/m2 için......2.5 cm EPS strafor)


2--Katda bağımsız bölümler-daireler arası ortak duvar için 0,80 m2K/W  ısıl direnç için sese ve ısı yalıtımı yapılacak.1-Ortak duvar çift duvar-2.5 cm sert eps-beyaz strafor yada sıva altına x kat  6-8 mm ses-ısı yalıtımı membranı-


7--Bitişik Nizam Duvarları- M9: 

-b) Bitisik nizam olarak yapılacak olan binaların ısıtma enerjisi ihtiyacı hesabı yapılırken, bitisik nizam tarafında  kalan duvarlar da dıs duvar gibi değerlendirilir.


7.1--Bitişik nizamda  Dış Duvarlar için kullanılacak straforun kalınlığı-sandaviç duvar için-5 cm eps sert strafor kullanılabilir ki bina bitişik ise deprem straforu bu işi görür yok bitişik değil ise içten veya dıştan 5 cm mantolama yada 5 cm straforlu sandaviç duvar yapılması gerekir.


8--Mevcut Binalar İçin Durum-M5:

(6) Mevcut binaların, dış cephe duvarlarında ısı yalıtımı, ısıtma sisteminde kazan değişikliği, ferdi ve merkezi ısıtma sistemleri arasında dönüşüm yapılması, merkezi soğutma sistemi kurulması, kojenerasyon sistemi kurulması veya yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilmesi ile ilgili konularda tadilat yapılması halinde, bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda uygulama projesi hazırlanır ve yapı kullanım izni veren ilgili idare tarafından onaylanır ve uygulanması sağlanır.


9--Yetki-Sorumluluk-M6:

ğ) Binanın yapılmasında, kullanılmasında ve enerji kimlik belgesi düzenlenmesinde görev alan müşavir, danışman, proje kontrolü yapan gerçek veya tüzel kişilerenerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlar, denetleme kuruluşları ve işletme yetkilileri, görevli, yetkili ve sorumludur.”


10--Bina Kabuğunun Yalıtılması-M9:


10.1--(3) Bina kabuğunu olusturan, duvar, döseme, balkon, konsol, taban, tavan, çatı ve pencere/duvar birlesimleri ısı köprüsü olusmayacak sekilde yalıtılır.


10.2--Bu anlamda bina kabuğunda gereken yerlerde straforlu veya perlit sıvalı mantolama yapılması gerekir.


11--Borularda Yalıtım Kalınlığı- M11:

11.1--c) Boru yalıtım kalınlıkları EK-1’deki asgari yalıtım kalınlıklarından daha az olamaz.


11.2--Boru yalıtımlarında genel kural yalıtım kalınlığı,boru çapı kadar bir kalınlık olarak prefabrike izolasyon malzemeleri ile yapılır.


12-- Kanallarda Yalıtım Kalınlığı-M11:


12.1--ç) şartlandırılan mekanların içerisinde yer alan kanallar, ısıl direnci 0,6 m2K/W’dan küçük olmayacak sekilde yalıtılır.(3 cm cam yünü-izocam ile yalıtım)


12.2--Diğer mekanlarda yer alan ve yalıtılması gereken kanalların ısıl direnci 1,2 m2K/W’dan küçük olmayacak sekilde yalıtılır. .(2 cm cam yünü-izocam ile yalıtım)


13--Havalandırma-Hava Sızıntısı-M12:


13.1--(1) Binalarda, derzler de dahil olmak üzere, ısı geçisinin olabi leceği yüzeylerde, kesitlerde ve/veya saftlarda sürekli hava geçirmeyecek sekilde sızdırmazlık sağlayacak ve hava geçisine engel olacak uygun malzemeler kullanılır. Binalarda iç hava kalitesini bozmayacak sekilde gerekli asgari hava sirkülasyonu sağlanır.


13.2--(2) Bina sızdırmazl ık hesaplarında bina kat sayısına bağlı olarak; dıs pencerelerden, balkon kapılarından ve çatı pencerelerinden kaynaklanan sızıntılar için TS EN 12207 standardında verilen derz geçirgenlik değerleri kullanılır. Mekanik havalandırma sistemi bulunan yalıtımlı binalarda, iç ve dıs ortamlar arasında 50 Pascal basınç farkı için hesaplarda kullanılacak hava değisim sayıları TS EN 13829 standardından alınır.


14--Isıtma Sistemi Tasarımı-M13:

(1) Isıtma sistemleri tasarımında kullanı lacak olan ısıl geçirgenlik katsayıları 9 uncu maddede  (TS  825 göre) belirtilen sartlara göre hesaplanarak belirlenir.(2) Isıtma sistemi tasarım hesapları TS 2164 standardına göre yapılır.


15--Merkezi Sistem Şartı-M12:


15.1--(3) Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2.000 m2 ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır.


15.2--“Toplam Kullanım Alanı” ibaresi ile; “Binanın inşa edilen ve kullanılabilen tüm bölümlerinin; duvarlar, kolonlar, ışıklıklar, giriş holleri, açık çıkmalar, hava bacaları, saçaklar, tesisat galerileri ve katları, ticari amaçlı olmayan ve binanın kendi ihtiyacı için otopark olarak kullanılan bölüm ve katlar, yangın merdivenleri, asansörler, tabii zemin terasları, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak, su deposu ve hidrofor dairesi çıktıktan sonraki alan” ifade edilmektedir. Kısaca proje üzerinde bağımsız her  bölümde mahal m2(oda,hol,WC,Banyo, Salon, Mutfak, Dükkan?,  ve ortak merdiven m2 leri toplanacak<2000 m2 olduğu saptandıktan sonra mimari proje üzerine vaziyet planı yanında Net Kullanım Alanı Hesabı yazıldıktan sonra NK....m2,ZK....m2 yapıldıktan sonra topl....m2<2000 m2 merkezi kazana gerek yok yazılacak ve raportör mimara veya makina müh. onaylatılacak.


Not:Kat mülkiyeti kanunu kat irtifakı yapıldıktan ve yönetim onayı çıktıktan sonra kat maliklerinin imzalı başvurusu ve çoğunluğu ile merkezi sistemi bireysel sisteme çevirme imkanı sağlamaktadır.Yönetim planı ve çoğunluk imzalı dilekçe kayıt altına alındıktan sonra ilgili raportör makina müh dilekçeye talep üzerine merkezi sistemden bireysel sisteme geçebilirler notu ile bu geçişe izin verebilir diye yorumlanabilir.


16--Yoğuşmalı Tip Isıtıcı Kullanılması-M12:

(4) Merkezi ısıtma ve/veya kullanım alanı 250 m2’ninüstünde olup bireysel ısıtma sistemine sahip gaz yakıt kullanılan binalarda; yoğusmalı tip ısıtıcı cihazlar kullanılır.


17--Isıtma Sisteminde Sıcaklık Kontrolu-Otomasyon-M12:


17.1--(5) Merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan binaların bağımsız bölümlerindeki hacimlerinde sıcaklık kontrol ekipmanları ile ısı merkezinde iç ve/veya dış hava sıcaklığına bağlı kontrol ekipmanları kullanılır.


17.2--Bağımsız bölümler için 1-Radyatörlerde termostatik valf kullanımı 2-Isıtma Cihazlarında oda termostatı kullanımı 3-Kazan ve Kombiler için iç ve dış ortam termostadı kullanımı 4-Kazan gidiş-dönüşü arasına 3 yollu vana kullanımı 4-Kazan baca çıkışına ekonomizer bağlanarak ısıtılan suyun dönüş suyuna bağlanması.


18--Isıtma Sisteminde İnverterli Pompa Kullanımı-M12:

6) Merkezi ısıtma sistemli binaların bağımsız bölümlerinde sıcaklık kontrol ekipmanlarının kullanılması durumunda, ısıtma tesisatı pompa grupları zamana, basınca veya akışkan debisine göre değişken devirli seçilir.


19--Kazan Dairesi Havalandırması-M13:


19.1--(1) Isıtma merkezinde yakıt türüne göre gerekli olan temiz havanın sağlanması ve egzost havasının atılabilmesi için gerekli havalandırmanın sağlanması gerekir.


19.2--Alt  Havalandırma Menfezinin üst ve  Üst  Havalandırma Menfezlerinin yapılması.


19--Baca Gazı Analizi -M13:


19.1--(2) Sıvı, gaz ve katı yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerinde her işletme döneminin başlangıcında ve yılda en az bir kez olmak üzere baca gazı analizi ve sistem bakımı yaptırılır....Baca Gazı analiz raporu ve kazan bakım sözleşmesi istenmesi.


19.2--“(8) Atık gaz ile ısı kaybı sınır değerleri, 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde belirtilen sınır değerleri aşamaz.


19.3—(9) Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısıtılan mahallerin iç ortam sıcaklığı 15°C’nin altına düşmeyecek şekilde tedbir alınırk kazana iç ortam termostatı bağlanması


20—Merkezi Soğutma Sistemi:-Madde 14:


20.1--(1) Soğutma ihtiyacı 250 kW’dan büyük olan konut dışı binalarda merkezi soğutma sistemi tasarımları yapılır.


20.2--250kw=215.000 kcal/h....yaklaşık İstanbul için 215.000/160...1250 m2 lik net soğutma alanı için merkezi soğutma sistemi yapılması. Bunlar 1-Fancoil yapılması 2-VRF Klima yapılması 


3-Kanallı klima yapılması.


21--Madde 16:


21.1--Ortam Nemlendirmesi:“(2) İçerisinde insan bulunan ve ısıtma döneminde içeri üflenen havanın nemlendirilmesi öngörülmüş binalarda, üflenen havanın mutlak nemini 1 kilogram kuru hava için 10 gram veya daha az düzeyde ayarlayabilen kalibrasyonu akredite edilmiş bir kuruluş tarafından yapılmış kontrol cihazı kullanılır.”.....Üflenen Havadaki Max Nem Oranı:10 gr/kg


21.2--İç Hava Kalitesi Şartı:

(4) Konut dışı amaçlı kullanılan binalarda;


a) Bir mekânındaki özel mekanik havalandırma sistemi, mekânda insanların bulunmadığı zamanlarda mekânın minumum iç hava kalitesini sağlayacak şekilde otomatik sistem ile donatılır.


b) İklimlendirme sistemlerinde oda sıcaklığı ayar düzenekleri kullanılır......oda termostadı kullanılması


c) Mahal bazında değişken hava debisi kontrolü yapılan iklimlendirme sistemlerinde, sisteme bağlı fanların değişken debili olması sağlanır.


22--Sıhhi Tesisat-Madde 18:


22.1--(1) Binalarda sıhhi sıcak su sistemlerinin düzenlenmesi hususunda TS EN 14336’ya uyulur.”

“(3) Yapı ruhsatına esas olan kullanım alanı 2000 m2’nin üzerindeki oteller, hastaneler, yurtlar gibi konaklama amaçlı konut harici binalar ile spor merkezlerinde merkezi sıhhi sıcak su sisteminin planlanması şarttır.”


22.2--Sıcak Su Depolamada Hijyen:“(5) Merkezi kullanım sıhhi sıcak su hazırlama amaçlı planlanan ve sıcak su depolanan sistemlerde, sıhhi sıcak suyun sıcaklığı 60°C geçmeyecek tasarımlar yapılır. Ancak lejyonella etkisi olmaması için depolanan sıhhi sıcak su sistemlerinde 

en az haftada 1 saat boyunca su sıcaklığı en az 60°C sıcaklıkta tutulur.”


22.3--(8) Merkezi sıhhi sıcak su hazırlama sistemlerinde merkezi plakalı eşanjör kullanılması durumunda, depolama sistemi olarak akümülasyon tankı kullanılır.....plakalı eşanjör+akümlasyon tankı


22.4--(9) Merkezi sıhhi sıcak su sistemlerinde, duvar içinde kalan tesisat da dahil olmak üzere cihaz, depo ve dağıtım hatları yüzey sıcaklığı ortam sıcaklığının 5°C üzerine çıkmayacak şekilde yalıtılır ve her yıl bina işletmecisi tarafından kontrol ettirilerek raporlanır.....depo+dağıtım hatlarının  ısı yalıtımı


22.5--(10) Sıhhi sıcak suyun ısı kapasitesi minimum kazan modülasyon çalışma alt sınırının altında kalması halinde yaz kullanımına yönelik ayrı bir sıcak su kazanı tesis edilir.


23--Kazanlar İçin Otomasyon-Madde 19:


23.1--(1) Sıvı ve gaz yakıtlı kazanlarda yanma kontrolü için otomatik kontrol sistemleri tesis edilir.


23.2--(2) Merkezi ısıtma, iklimlendirme ve/veya soğutma sistemine sahip binalar, her odanın sıcaklığını ayrı ayrı düzenleyecek otomatik cihazlarla donatılır............oda termostadı-termostatik radyatör vanası


23.3--Konut olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere binalarda, birbirinden ayrı mekânların farklı iç sıcaklıklara ayarlanabilmesine imkân sağlayacak merkezi otomatik kontrol sistemi kurulur.


23.4--(3) Merkezi ısıtma sistemine sahip konut olarak kullanılan binalarda cihazlar, en az gidiş suyu kontrolü ve dış hava kompanzasyonu yapacak otomatik kontrol sistemleri ile donatılır.


23.5--(4) Merkezi iklimlendirme sistemi olan binalarda, ayarlanan değerleri kontrol edecek otomatik kontrol sistemi bulunması şarttır.....otomatik kontrol cihazları

 Ticari binalarda bu cihazların, ayar değerlerine çekilmesinin yanında zamana göre de kontrol edebilmesi gerekir.”


23.5--(6) 10.000 m2’nin üzerinde olan ve merkezi ısıtma, soğutma, iklimlendirme sistemi ve aydınlatma sistemleri birlikte bulunan binalarda bilgisayar kontrollü bina otomasyon sistemi tesis edilir.”


23.6--(8) Yeni yapılacak binalarda aydınlatma, ısıtma, soğutma ve sıhhi sıcak su ihtiyacı için kullanılan enerjilerin ayrı ayrı ölçülmesine imkân sağlayacak tasarımlar yapılır ve buna uygun ölçüm ve izleme sistemleri tesis edilir.”


24-Bep Yönet-Elektrik-Madde 20:


24.1--“(3) Çalışma saatleri boyunca devamlı aydınlatma gerektiren binalarda zaman ayarlı veya gün ışığı ile bağlantılı foto elektrikli anahtarlar kullanılır.....Fotoselli Lamba Kullanımı


24.2--(4) Binalarda kullanılan genel aydınlatma lambalarının özellikleri EK-2’de verilen tabloya göre olur.


24.3--(5) Konut amaçlı kullanılan binalar dışındaki diğer binalarda, içerisinde insan bulunduğu zamanlarda dâhi; idari personelin yetkisinde olan her türlü mahallin, aydınlatmanın açılmasına ve kapatılmasına imkân veren bir cihaza sahip olması gerekir. Bu cihaz, söz konusu mekân içerisinde yer almıyor ise, mekândaki aydınlatma durumunun kumanda noktasından görülmesine imkân vermesi gerekir. Sportif amaçlı ve çok amaçlı salonlar gibi farklı aydınlatma seviyelerinin söz konusu olduğu, en az iki ve daha çok farklı kullanım mahallerinin bulunduğu binalarda, temel aydınlatma seviyesini yalnızca yetkili personelin artırmasına imkân verecek biçimde tedbirler alınır.


24.4--(6) Aynı mekân içerisinde, bir pencere boşluğuna 5 metreden daha yakın olan yapay aydınlatmalı noktalarının her birindeki toplam kurulu güç 200 W’ı aştığında, bu noktalar diğer aydınlatma noktalarından bağımsız olarak kumanda edilir......200W üzerinde bağımsız kumanda edilmesi.


24.5--(7) Doğal aydınlatma yeterli olduğunda, zaman ayarlı veya insan mevcudiyetini algılayan cihaz ile yapay aydınlatmanın otomatik olarak devreye girmemesi gerekir.


24.6--(8) Binalarda elektrik enerjisinin verimli kullanılması amacıyla;


24.6.1--a) Özel durumlar olmadıkça akkor flamanlı lambaların kullanılmaması, renk sıcaklığının önemli olmadığı durumlarda A ve B sınıfı elektronik balastlı tüp biçimli fluoresan, kompakt tip fluoresan veya sodyum buharlı lambaların tercih edilmesi,


24.6.2--b) Enerji tüketimi yüksek olan dekoratif aydınlatma gereçlerinin genel aydınlatma amaçlı kullanılmaması,


24.6.3--c) Çalışma alanlarında yeterli aydınlık seviyesini sağlayacak armatür seçiminin ve dağılımının yapılması,


24.6.4--ç) Yapılabilirliği uygun olan mekânlarda, hareket, ısı veya ışık duyarlı ekipmanların kullanılması, özellikle merdiven boşluklarında ve çalışma ortamlarında bulunan tuvalet, lavabo, koridor gibi mekânlarda sensörlü lambaların kullanılması ve gereksiz kullanımların önüne geçilmesi,


24.6.5--d) Daha az sayıda armatür ve dolayısıyla daha az elektrik tüketimiyle istenen aydınlık seviyelerine ulaşmayı sağlayacağı için, açık renk mobilya ve duvar renkleri tercih edilmesi


25--Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı-Madde 22:


25.1--Yenilenebilir enerji kaynaklarının, ısı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon sistemlerinin kullanımı


25.1.1--(1) Yeni yapılacak olan ve yapı ruhsatına esas-net kullanım alanı 20.000 m2 üzerinde olan binalarda ısıtma, soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, elektrik ve aydınlatma enerjisi ihtiyaçlarının tamamen veya kısmen karşılanması amacıyla, yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı  hava, toprak veya su kaynaklı ısı pompası, kojenerasyon ve mikrokojenerasyon gibi sistem çözümleri(doğalgaz-rüzgar-jeotermal,su santralleri vs) tasarımcılar tarafından projelendirme aşamasında analiz edilir. Bu uygulamalardan biri veya birkaçı, Bakanlık tarafından yayımlanan birim fiyatlar esas alınmak suretiyle hesaplanan, binanın toplam maliyetinin en az yüzde onuna karşılık gelecek şekilde yapılır.”


26--İşletme ve periyodik bakım- Madde 24:


26.1--“(1) Binanın enerji kullanan sistemlerinin işletmecisi, Bakanlık tarafından belirlenecek usûl ve esaslara göre ilgili meslek odaları tarafından düzenlenecek olan eğitimlere katılarak belge alır.


26.2--(2) Bu Yönetmelik kapsamında binanın enerji performansını etkileyen mimari, mekanik, elektrik ve aydınlatma gibi sistemlerin verimlilikleri ile ilgili konularda yapılması gerekli bakımlar, testler ve bunların peryotları, ilgili idare tarafından onaylanmak üzere tasarım aşamasında hazırlanan raporda tanımlanır. Bu testlerin zamanında ve uygun şekilde yapılmasından ve binanın tasarım aşamasındaki enerji performansının altına inmeyecek şekilde işletilmesiiçin gerekli bakım ve onarım ve tadilatların yapılmasından bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisi sorumludur.


26.3--(3) Periyodik bakımlar kapsamında gerekli tedbirlerin alınmasıyla sistem veya ekipman verimlerinin tasarım değerinden daha düşük bir değerde olmaması sağlanır.


27-- Denetim Yapacak Kurum Ve Kuruluşlar- Madde 24/A:


27.1-- (1) Bu Yönetmelik kapsamında, binanın enerji tüketen ekipmanlarının, ilgili raporlarda belirtilen periyodik bakımlarının yapılması ile ilgili denetimler Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından yapılır.


27.2--(2) Denetim yapacak kurum ve kuruluşlara bu Yönetmeliğin uygulaması ile ilgili olarak Bakanlıkça tebliğle belirlenen eğitim kriterlerine göre eğitim verilir.


27.3--(3) Denetim yapacak kurum ve kuruluşlar, bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri bakımından Bakanlığa karşı sorumludur. Bakanlık, bu kuruluşların Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerini izler ve gerektiğinde denetler.


27.4--(4) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra yapı ruhsatı alınan binalara yönelik olarak, yapı kullanma izin belgesi-iskan  verilmesinden sonra Bakanlık tarafından yapılan veya yaptırılan denetimlerde enerji kimlik belgesinin gerçeğe aykırı düzenlendiğinin veya binanın enerji tüketimi bakımından düzenlenen belgeye uygun olmadığının tespit edilmesi halinde, bina, en geç bir yıl içinde projesine ve yapı kullanma izin belgesi verilmesine esas olan enerji kimlik belgesindeki özellikleri sağlayacak hale getirilir. Bu konuda, binayı inşaa eden veya ettiren gerçek veya tüzel kişi sorumludur.”


28--Enerji Kimlik Belgesi Düzenlenmesi- Madde 27:


28.1--(1) Enerji Kimlik Belgesi düzenlenirken Bakanlık tarafından tebliğ ile yayımlanan hesaplama yöntemi kullanılır.


28.2--(2) Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir.


28.3--(3) Enerji kimlik belgesi, Ek-3’deki formatta ve muhtevatta düzenlenir.”


28.4--(5) Enerji Kimlik Belgesi, yeni ve mevcut binalar için 26 ncı maddede belirtilen bilgileri ihtiva edecek şekilde düzenlenir.


28.5--(6) Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur.


28.6--(7) Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesine(kazan değiştirme-kömürden doğalgaza geçiş) yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde, bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bir yıl içinde yenilenir.


28.7--(8) Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir.”


28.8--(13) Enerji kimlik belgesi BEP-TR kullanılmak suretiyle düzenlenir. BEP-TR’ye erişim yetkisi, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlara verilir. Ancak, bu yetki, enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluş adına, düzenlenen eğitimlere katılmak suretiyle enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere Bakanlık tarafından sertifikalandırılan gerçek kişiler tarafından kullanır.


Bu kişilerin çalışmakta olduğu kuruluşlardan ayrılmaları ve enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili bir başka kuruluşta çalışmaları halinde, ayrıca eğitim ve sertifikalandırma programına katılmalarına gerek olmaksızın, çalışmakta olduğu kuruluşun yazılı isteği üzerine BEP-TR’ye erişim hakkı tanınır.


28.9--(14) Enerji kimlik belgelerinin düzenlenmesinden, yetkili kuruluşun ilgili personeli ve yetkili kuruluş adına kuruluşun sahibi veya yöneticisi müteselsilen sorumludur.


28.10--(15) Binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi enerji kimlik belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir.”


29--Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluşlar- Madde 26/A:


29.1-- (1) Bakanlık, Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlarda görevli olan mühendis ve mimarların bu Yönetmeliğin uygulaması ile ilgili eğitim ve eğitim sonunda yapılacak sınav kriterlerini tebliğ ile yayımlar. Eğitimler, Bakanlık ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği üniversite, meslek odaları ve ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılacak protokole göre bu kuruluşlarca yapılır.

Yapılan eğitimler sonunda Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak sınavda yüz üzerindenen az yetmiş puan alanlara enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi verilir.


29.2--(2) Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların, enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetkilendirilmiş personele sahip olması şarttır.


29.3--(3) Bünyesinde enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olan mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler, yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.


29.4--(4) Bünyesinde enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.


29.5--(5) Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar, meslekî sorumluluk sigortası yaptırır.kuruluşlarca verilecek olan Enerji Kimlik Belgesi ve ilgili raporlar geçersiz sayılır. Bu belge ve raporlar ilgili idarelerce onaylanmaz.


29.7--(7) Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır.

Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili olanların yetkilerini kötüye kullandıklarının veya gerçeğe aykırı belge düzenlediklerinin tespit edilmesi halinde, durum, Bakanlık tarafından Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğüne ve ilgili meslek odasına bildirilir ve haklarında yapılacak inceleme ve soruşturma sonuçlanana kadar bunların enerji kimlik belgesi düzenleme yetkileri askıya alınır.

Bakanlık tarafından yapılan bildirimler neticesinde, Serbest Müşavir ve Mühendis belgesi veya Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yetki belgeleri iptal edilenlerin veya belgeleri bir yıl içinde üç defa askıya alınanların enerji kimlik belgesi düzenleme yetkileri, bir daha verilmemek üzere Bakanlık tarafından iptal edilir.”


30--Madde 30:


30.1--(1) Binanın ısıtma, soğutma, aydınlatma ve sıhhi sıcak su konularındaki enerji ihtiyaçları öncelikli olmak üzere, yıllık enerji ihtiyacının hesaplanması ile ilgili usûl ve esaslar Bakanlık tarafından Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğ ile belirlenir.”


30.2--(5) BEP-TR yöntemine göre enerji kimlik belgesi alacak olan yeni binalar D sınıfı ve daha fazla enerji tüketimine ve CO2 salımına sahip olamaz.”


31-- Mevcut Binaların Uygun Hale Getirilmesi-Geçici Madde 3:

 (1) Mevcut binalar ve insaatı devam edip henüz yapı kullanım izni almamıs binalar için

Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden(02.05.2007-5627)  itibaren on yıl içinde (02.05.2012) Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir






Makalenin İzlenme Sayısı : 657

Eklenme Tarihi : 15.04.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.